G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 28/7/2022 ENGLISH MEDIUM

1/5 - (1 vote)

1.In which year was the first phase of the city metro project described in the video above completed?
Answer: 2019

2.In which year the implementation of the metro project in the city described in the presented video has been started?
Answer: 2021

3. Who is the PRESENT Union Minister of Agriculture of India?
Answer: Shri Narendra Singh Tomar

4. How many universities of Gujarat were selected for confirmation of ‘Centre of Excellence’ by Government of Gujarat?
Answer: 7

5. Which finance minister announced the ‘Vibrant Villages Programme’ (VVP)?
Answer: Smt. Nirmala Sitharaman

6. Provision of how much rupees was made to provide monthly assistance to the orphaned children who have lost both the parents to Covid-19 as per the resolution of the Gujarat Government dated 11th June 2021?
Answer: ₹ 4000/-

7. What is the meaning of ‘Kotada’, the local name of Dholavira?
Answer: Large Fort

8. What is the name of the festival organized by Commissioner of Youth Services and Cultural Activities, Gandhinagar to encourage children with disabilities ?
Answer: UMANG UTSAV

9. Who is the poet of ‘Bholi Re Bharwadan’ ?
Answer: Narsinh Mehta

10. Where is Dada Hari’s step-well located ?
Answer: Ahmedabad

11. Name the first Governor of Gujarat.
Answer: Shree Mehndi Nawaz Jung

12. Where was Dayanand Saraswati born in Gujarat?
Answer: Tankara

13. Who built Kankariya Balvatika that is popular among children in Gujarat?
Answer: Rubin David

14. Which movement was led by Motilal Tejawat?
Answer: Bhil Eki Movement

15. Where was Asia’s first revolving restaurant built?
Answer: Surat

16. The river that originates from Pavagadh is named after which sage?
Answer: Vishwamitra

17. When is the ‘World Environment Day’ celebrated?
Answer: 5th june

18. The major wild animals such as leopard, Hyena, Chittal and four horned Antelop etc. are found in which national park of Gujarat?
Answer: Vansda National Park

19. Which sanctuary is located in Jamnagar district of Gujarat?
Answer: Khijadiya

20. Which sanctuary is located in the Panchmahal district of Gujarat?
Answer: Jambughoda

21. Which Indian scientist played a major role in the launch of India’s first satellite ‘Aryabhatta’?
Answer: Vikram Sarabhai

22. Where is ‘Indian Diamond Institute’ located in India?
Answer: Surat

23. Which is the largest man made lake in India?
Answer: Govind Ballabh Pant Sagar

24. When is the ‘National Unity Day’ celebrated?
Answer: 31st October

25. What kind of the facilities are provided by Bal Shaktim Kendra at Anganwadi centers for malnourished children?
Answer: They are provided 5 times supervised diet and 2 times home diets in addition to micronutrient supplementation and medicines.

26. Who can apply for Pottery Activity under the Gramodyog Vikas Yojana?
Answer: The Pottery artisans between 18 to 55 years of age

27. Who can apply for Agarbatti Making Project under the Gramodyog Vikas Yojana?
Answer: Artisans working with KVIC institutions for production of Agarbatti

28. Where is the mineral oil refining refinery located in Gujarat?
Answer: Koyali

29. Which website allows to download the issue of ‘Gujarat Rozgar Samachar’ for free of cost?
Answer: www.gujaratinformation.gujarat.gov.in

30. In which year was the NITI Aayog established?
Answer: 2015

31. Who was the chairman of the drafting committee of the Constituent Assembly of India?
Answer: Dr. B.R. Ambedkar

32. Who appoints the chairman of the Central Pollution Control Board ?
Answer: Central Governmnet

33. To which scheme the concept of Adarsh Gram is associated?
Answer: Saansad Adarsh Gram Yojana

34. In which state, is the Kailasanath Temple located?
Answer: Tamil Nadu

35. Who proposed the thought of Indian Institute of Teacher Education?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

36. Who was the first Chief of the of Indian Navy?
Answer: Vice Admiral RD Katari

37. On which website the information regarding National Higher Education Campaign is available?
Answer: www.mhrd.gov.in/rusa

38. Who is the first female fire officer in Gujarat ?
Answer: Poojaben Jethva

39. Which city’s time is considered as the National Standard Time throughout the nation?
Answer: Prayagraj

40. By which other name the Jog Falls in Karnataka is known?
Answer: Gersappa Falls

41. In which city of Gujarat the famous Jaisal-Toral Samadhi is located?
Answer: Anjar

42. Mukteshwar Dam is built on which river in Gujarat?
Answer: Sarasvati

43. Mohammed Ghori was vanquished by which Queen of Patan?
Answer: Nayika Devi

44. Where is the Cellular Prison National Memorial located?
Answer: Andaman-Nicobar

45. Who was the author of the scripture ‘Brihad Samhita’?
Answer: Varah Mihir

46. Where was the proposal of the Quit India movement put?
Answer: Mumbai

47. Who among the following is considered as the founder of the Pashupat monastery?
Answer: Lakulish

48. In which direction of India is the Himalayas located?
Answer: North

49. Which one of the following rivers is also called  the ‘Sorrow of Bengal’?
Answer: The Damodar

50. Which of the following is the second longest river in India after the river Ganges having its source at Tryambakeshwar, Maharashtra?
Answer: Godavari

51. On which river Baglihar Dam is situated?
Answer: Chenab

52. What Type of houses made of mud and dry grass or hay do people of Kutch live in?
Answer: Cuba -bhunga

53. The capital city of which State is not located in that State
Answer: Haryana

54. Which Indian squash player became the runner-up in the Pittsburgh Open Squash Tournament?
Answer: Saurav Ghosal

55. Which medal/position was won by India’s P V Sindhu in the Asian Championships 2022?
Answer: Bronze

56. How many gold medals did India win at the first Afro-Asian Games ?
Answer: 19

57. By what name is the Sports Channel started by the Taj Entertainment Network known ?
Answer: Ten Sports

58. What is the name of the stick used to hit the ball in Golf?
Answer: Club

59. What is the full name of the famous football player Ronaldo?
Answer: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro

60. With which organization WHO has partnered to provide covid-19 information?
Answer: Facebook

61. Which vitamin deficiency causes Beriberi disease?
Answer: Vitamine B1

62. What is the name of India’s National flower?
Answer: Lotus

63. Who has power to suspend the Fundamental rights in India ?
Answer: President

64. From which country the principle of ‘Republic’ is derived in Indian Constitution?
Answer: France

65. On what basis the right to vote is given to citizen of India?
Answer: Age

66. Who among the following has the power to form a new State within the Union of India ?
Answer: President

67. What is the pen-name of Gaurishankar Joshi ?
Answer: Dhoomketu

68. What causes the depletion in the Ozone layer?
Answer: Chlorofluorocarbon

69. Which Indian Engineer is known as the Metroman of India?
Answer: E. Sreedharan

70. What was the name of India’s first Test-tube baby ?
Answer: Durga

71. Who was the first woman to win the Nobel Prize?
Answer: Marie Curie

72. What kind of cell is used in the mobile phone battery?
Answer: Electrolytic cell

73. How many chambers are there in the heart of fish?
Answer: 2

74. Which of the following is used in pencils?
Answer: Graphite

75. Which acid is present in human stomach?
Answer: Hydrochloric acid

76. How many carbon atoms are present in methane?
Answer: 1

77. When was Dr. Zakir Husain honoured with the Bharat Ratna ?
Answer: 1963

78. When was Mother Teresa honoured with the Bharat Ratna ?
Answer: 1980

79. When was Rajiv Gandhi honoured with the Bharat Ratna ?
Answer: 1991

80. When was Morarji Desai honoured with the Bharat Ratna ?
Answer: 1991

81. Which award is instituted by Ministry of Home Affairs of India in year 2019 to recognize the notable and inspiring contributions to promote the cause of national unity and integrity?
Answer: Sardar Patel National Unity Award

82. Which day is celebrated as the birth anniversary of Swami Vivekananda in India?
Answer: National Youth Day

83. When is the ‘World Hindi Day’ celebrated?
Answer: 10th January

84. Which day is celebrated as the ‘Armed Forces Flag Day’ every year?
Answer: 7th December

85. When is the ‘Antyodaya Diwas’ celebrated in India ?
Answer: 25th September

86. When is the ‘National Productivity Day’ celebrated?
Answer: 12th February

87. When is the ‘National Pride Day’ celebrated?
Answer: 16th May

88. When is Swami Vivekananda’s death anniversary observed in India?
Answer: 4th July

89. When is the ‘National Bird Day’ celebrated?
Answer: 12th November

90. What is the full form of SIMBEX ?
Answer: Singapore India Maritime Bilateral Exercise

91. When is the ‘International Day for the Preservation of the Ozone Layer’ celebrated all over the world?
Answer: 16, September

92. When is the ‘National Mathematics Day’ Celebrated in India every year?
Answer: 22nd December

93. How many medals did India win in total at the ISSF Junior World Cup 2022,held at Suhl , Germany ?
Answer: 33

94. Which day is known as the ‘World Autism Awareness Day’ ?
Answer: 2, April

95. Who won silver in the Asian Track Cycling Championship 2022 ?
Answer: Ronaldo Singh

96. Under which Railway zone was the first train under the “Bharat Gaurav Scheme” started ?
Answer: Southern Railway

97. In which State did the Indian Railways launch the first solar power plant?
Answer: Madhya Pradesh

98. Who is the author of these lines “Janani ni Jod Shakhi Nahi Jade re Lol” ?
Answer: Damodar Khushaldas Botadkar

99. Who has developed the form of “Chhappa”?
Answer: Akhabhagat

100. In which year India celebrated its first Republic day?
Answer: 1950

101. What are the new annual premium rates of PMJJBY and PMSBY respectively, with effect from June 1, 2022?
Answer: Rs 436 and Rs 20

102. Which is the cheapest Interplanetary Space Mission in the World ?
Answer: Mars Orbiter Mission

103. What is the orbiter mass of Chandrayaan-2?
Answer: 2379 Kg

104. In which State was India’s first Hydro Electric Power-plant installed?
Answer: Karnataka

105. The State of Gujarat was inaugurated by which ‘Mooksevak’?
Answer: Ravishankar Maharaj

106. Which painter started the cultural magazine ‘Kumar’?
Answer: Ravishankar Rawal

107. From where the word ‘Satyameva Jayate’ is taken?
Answer: Mundaka Upanishad

108. Kharchi puja is celebrated in which Indian State?
Answer: Tripura

109. Gujarat Literature Festival takes place in which city of Gujarat ?
Answer: Ahmedabad

110. Bathukamma is a flowers festival celebrated in which State?
Answer: Telangana

111. Paryushana is the most important holy event for which religion?
Answer: Jains

112. In which State in India is the Kedarnath Jyotirlinga temple located?
Answer: Uttarakhand

113. Which Jyotirlinga temple is located in Maharasthra?
Answer: Dhushmeshwar

114. In which District of Maharashtra the Trimbakeshwar Jyotirlinga temple is Located?
Answer: Nasik

115. In which place of India the ‘Jyothi Math’ established by Adi Shankaracharya is located?
Answer: Badrikasram

116. An adult human skeleton consists of how many bones?
Answer: 206

117. Which organ of the body produces the fluid known as bile?
Answer: Liver

118. What is the full form of HTML?
Answer: Hyper Text Markup Language

119. Where one can keep personal files/folders in computer?
Answer: My Documents

120. What is called the heart of the Computer?
Answer: CPU

121. What is the term used for the specific procedure in sequential representation of the set of instructions?
Answer: Algorithm

122. Name the first Indian who was honored the ‘Pritzker Architecture Prize?
Answer: Balkrishna Vithaldas Doshi

123. Where is The National Museum located in India?
Answer: New Delhi

124. Which is the architectural style of temples at Khajuraho?
Answer: Nagara-Style

125. Which is the largest rock-cut Hindu temple in India?
Answer: Kailasa Temple, Ellora

126. Which day is celebrated as Census Day in India ?
Answer: 9, February

127. Which part of the eye has no blood vessels?
Answer: Cornea

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!