G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 29/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1.In the given video, Prime Minister Shri Narendra Modi is talking about which scheme?
Answer: Smart City Abhiyan

2.When was the scheme that Prime Minister Shri Narendra Modi is talking about in the above video started?
Answer: June 25, 2015

3. What is the cleanest and cheapest fuel available in the form of gas produced by the digestion of animal droppings and other organic wastes?
Answer: Bio-gas

4. When was the new Education Policy (NEP) updated?
Answer: 2020

5. Where is the largest mineral field in Gujarat?
Answer: Ankleshwar

6. On the 1st working day of which month is the Union Budget presented to the Parliament?
Answer: February

7. In which district of Gujarat the Tarnetar Fair is celebrated ?
Answer: Surendranagar

8. Mangal Mandir Kholo Dayamay Mangal Mandir Kholo’- who is the poet of this composition ?
Answer: Narsinhrao Divetia

9. On whose name is Gujarat State Assembly named ?
Answer: Vitthalbhai Patel

10. In which satyagraha did Gandhiji get the title of ‘Bapu’?
Answer: Champaran Satyagrah

11. In which district is the historical site ‘Dholavira’ located?
Answer: Kutch

12. In which school did Gandhiji study in Rajkot?
Answer: Sir Alfred High School

13. Who administered the oath of the Constitution to the first government of Gujarat?
Answer: Ravi Shankar Maharaj

14. Who was India’s first Deputy Prime Minister?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

15. What was the original name of Sanjeev Kumar, a renowned Gujarati actor of Hindi films?
Answer: Harihar Jariwala

16. King Ashok’s inscription is located in which city of Gujarat?
Answer: Junagadh

17. In which region of Gujarat is the “Viranjali Van” situated?
Answer: Paal

18. Which region of the state of Gujarat is known as the ‘Garden of Gujarat’?
Answer: Central Gujarat

19. In which district is The Gira Falls located ?
Answer: Dang

20. Where is the ‘National Marine Park’ of Gujarat located?
Answer: Jamnagar

21. Where is the headquarter of ‘ISRO’ situated ?
Answer: Bangalore

22. Where is the Gulmarg Hill Station located ?
Answer: Jammu and Kashmir

23. Which is the shortest day of the year in India?
Answer: 22nd December

24. When is ‘Vijay Diwas’ celebrated in India?
Answer: 16th December

25. Bone disease is caused by the deficiency of which vitamin?
Answer: Vitamine D

26. Which country is the second largest producer of footwear and leather garments in the world?
Answer: India

27. Who can apply for the Work-Shed Scheme for Khadi Artisans?
Answer: Khadi/polyvastra producing Institutions and Khadi Artisans

28. Which of the following is a Sub-Scheme of National SC-ST Hub Scheme?
Answer: Special Marketing Assistance Scheme

29. Which board is functioning for the welfare of the construction workers in the state of Gujarat?
Answer: Gujarat Building and Other Construction Workers Welfare Board

30. Where is the headquarters of the Policy Commission located?
Answer: New Delhi

31. Which is the Supreme Legislative Body of India?
Answer: Parliament

32. Which port of Gujarat was known as ‘Bandar-e-Mubarak’?
Answer: Surat

33. Which scheme has been implemented to provide recreational facilities, walking tracks and other basic facilities for the elderly in Gujarat?
Answer: Panchavati Yojana

34. Which department of railways launched “Operation My Saheli” for the safety of female passengers in 2020?
Answer: South Eastern Railway

35. Who inaugurated the six lane Eastern Peripheral Expressway?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

36. Who was the first foreigner to receive the Bharat Ratna?
Answer: Abdul Gaffar Khan

37. When is ‘World Yoga Day’ celebrated?
Answer: 21st June

38. Who is the first female judge of the Gujarat high court?
Answer: Justice Sugnaben Bhatt

39. What percentage of the earth’s surface is covered by water?
Answer: 71

40. In which taluka of Gujarat the Thol Bird Sanctuary is located?
Answer: Kadi

41. What is the Tulsi Shyam site renowned for?
Answer: Hot water springs

42. What is the specialty of Bhadra type Vav(Stepwell)?
Answer: 2 entrance and 6 kutas

43. The Buddhist caves of Khambhalida are situated in which state?
Answer: Gujarat

44. The Arzi Hukumat was formed to merge which princely state of Gujarat into the Indian Union?
Answer: Junagadh

45. What was the symbol of the 1857 mutiny?
Answer: Bread and Lotus

46. Which ruler of Vijayanagar wrote the book ‘Amuktamalvad’?
Answer: Krishnadevarai

47. Name the author of the book ‘Rajtarangini’.
Answer: Poet Kalhan

48. Which of the following is the longest river in India?
Answer: Ganga

49. Which of the following river system created  the Jog waterfalls?
Answer: Sharavathi

50. Which of the following rivers is the Krishna Raja Sagara Dam in Karnataka built on?
Answer: Cauvery

51. Which of the following rivers is the longest tributary of the Ganga?
Answer: Yamuna

52. Which river separates the Vindhyachal and Satpuda ranges?
Answer: Narmada

53. Sabarmati river flows into which sea?
Answer: Arabian Sea

54. When was National Sports Talent Contest Scheme launched?
Answer: 1985

55. Where was the first Commonwealth Games held?
Answer: Canada

56. How many squares does a chessboars have ?
Answer: 204 squares

57. Who was the first Indian cricketer to take hat-trick in One Day International cricket ?
Answer: Chetan Sharma

58. When was the first FIFA World Cup held?
Answer: 1930

59. In India, which place was Kho-Kho invented?
Answer: Maharastra

60. What is passion fruit rich in?
Answer: Phosphorous

61. Which of the following part of human brain is also called emotional brain?
Answer: Limbic system

62. What is the name of the national animal of India?
Answer: Tiger

63. What is the total number of Rajya Sabha seats in Gujarat ?
Answer: 11

64. Who is the chairman of the Rajysabha ?
Answer: Vice President

65. Who appoints the chairman of the UPSC ?
Answer: President

66. Which article of the Constitution of India provides for eligibility for election as President?
Answer: Article 58

67. In earlier times, the city of Ahmedabad was prominent for its textile industry. By what name was it known for this reason?
Answer: Manchester of India

68. Which of the following is the part of the non-living components of the environment that includes landforms, climate, water-bodies, temperature, humidity, air, etc.?
Answer: Physical Environment

69. Who was the creator of first test tube baby in india?
Answer: Subhash Mukhopadhyay

70. Which of the following was discovered in Milikan’s oil drop experiment?
Answer: Charge on an electron

71. Which is the central metal in Hemoglobin?
Answer: Iron

72. Which gland is present above our kidneys?
Answer: Adrenal

73. Which of the following metals can be easily cut by a knife?
Answer: Sodium

74. Which of the following branches of biology deals with the study of the kidney?
Answer: Nephrology

75. What is the full form of ADH in Biology?
Answer: Anti Diuretic Hormone

76. Which substance can be used to remove the hardness of water?
Answer: Sodium carbonate

77. Since when has the Indian government changed the Bharat Ratna Award’s criteria to accept “any field of human endeavour”?
Answer: 2011

78. Which of the following industrialists has been honoured with the Bharat Ratna?
Answer: J.R.D. Tata

79. When was Dr. Sarvepalli Radhakrishnan honoured with the Bharat Ratna ?
Answer: 1954

80. When was Indira Gandhi honoured with the Bharat Ratna ?
Answer: 1971

81. When was J. R. D. Tata honoured with the Bharat Ratna ?
Answer: 1992

82. Which day is celebrated as the ‘National Voters’ Day’ ?
Answer: 25th January

83. When is ‘National Unity Day’ celebrated?
Answer: 31 Oct

84. When is the ‘National Postal Day’ celebrated?
Answer: 10th October

85. When is ‘Good Governance Day’ celebrated?
Answer: 25th December

86. What day is celebrated in India on February 13th in memory of Smt. Sarojini Naidu? 
Answer: National Women’s Day

87. When is Hindi Journalism Day celebrated?
Answer: 30th May

88. When is ‘CRPF Foundation Day’ celebrated in India?
Answer: 27th July

89. When is ‘BSF (BSF) Foundation Day celebrated in India?
Answer: 1st December

90. Which peace agreement was signed between five rebel groups, the Central Government, and the Assam State Government on September 6, 2021?
Answer: Karbi Anglong Peace Accord

91. In which state is the Orang National Park located ?
Answer: Assam

92. Which team has won the most IPL matches?
Answer: Mumbai Indians

93. When is the ‘International Day of Human Fraternity 2022’ observed every year?
Answer: 4, February

94. Which rank did Ahmedabad receive among the 20 cities selected by the Ministry of Housing and Urban Affairs under the Smart City Mission announced in January, 2016?
Answer: 6th

95. Who was the captain of the Gujarat Titans Team in IPL-2022?
Answer: Hardik Pandya

96. On which of the following railway station Indian Railways’ first pod hotel was inaugurated in November 2021 ?
Answer: Mumbai Central Railway Station

97. Which special program is being conducted by the Indian Space Research Organization for school children?
Answer: YUva VIgyani KAryakram (YUVIKA)

98. Under whose chairmanship was the twelfth session of the Gujarati Sahitya Parishad held?
Answer: Gandhiji

99. Which poem was written by Zawerchand Meghani urging Gandhiji to go to the Round Table Conference?
Answer: Chhello Katoro

100. What is the full form of NITI Aayog’s initiative SATH?
Answer: Sustainable Action for Transforming Human Capital

101. Which one is the latest version of the LCA Tejas fighter aircraft which is going to be inducted into the IAF by 2023-2024?
Answer: LCA Tejas MK1A

102. What is strike range of Agni-5 missile ?
Answer: 5500-8000 Km

103. How many people have availed the burden certificate made available online on iORA portal till September 2021?
Answer: 55976

104. How many lakes of Gujarat have been made deepened in year 2022 under Sujalam Sufalam Jal Abhiyan?
Answer: More than 26000

105. To build a world where the world’s energy and water needs are supported by sustainable hydropower is amission of which international agency?
Answer: International Hydropower Association (IHA)

106. What is the name of the saint of Virpur in Rajkot district?
Answer: Sant Jalaram

107. Which of the following fort is known as ‘Katargarh’?
Answer: Kumbhalgarh

108. Boghali Bihu Festival is celebrated in which Indian State?
Answer: Assam

109. Rath Yatra is Famous Festival of which State?
Answer: Odisha

110. Which state organizes ‘Rann Utsav’ every year?
Answer: Gujarat

111. Rankpur Jain Temple is dedicated to which Jain Tirthankar? 
Answer: Rishabhanatha

112. In which District of Uttarakhand Tungnath Temple is situated?
Answer: Rudraprayag

113. Which Math was established by Adi Shankaracharya in Badrikasram?
Answer: Jyothi Math

114. Who is the founder of the ‘International Society for Krishna Consciousness’ (ISCON)?
Answer: A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

115. Who is known as ‘Indian Bismarck’?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel 

116. Which book is dedicated to Narendra Modi written by Kingshuk Nag?
Answer: The NaMo Story: A Political Life

117. Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … Which number should come next?
Answer: 14

118. Which of the following language does the computer understand?
Answer: Binary Language

119. Microsoft Word, Microsoft Excel, and Microsoft PowerPoint are the part of which software package?
Answer: Microsoft Office Suite

120. Which section of the CPU is responsible for performing mathematical operations?
Answer: ALU

121.  Which of the following natural element is the primary element in computer chips?
Answer: Silicon

122. Where are Ashoka’s Rock Edicts located in Gujarat?
Answer: Junagadh

123. Where is the Jantar Mantar located, built in the early 18th century ?
Answer: Jaipur

124. Who conducted the first prehistoric survey of Gujarat?
Answer: Dr. Hasmukh Dhirajlal Sankalia 

125. Where is Lothal, the center of ancient Harappan culture, located?
Answer: Ahmedabad

126. In which district of Gujarat is the teak tree found in abundance?
Answer: Dang

127. Which ISRO centre launched three satellites for Singapore under the PSLV-C53 mission?
Answer: Sriharikota

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!