G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 27/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. Which district of Gujarat has the highest production of Isabgul?
Answer: Mehsana

2. Which educational festival is celebrated to promote primary education?
Answer: Gunotsav

3. Which of these projects makes Shri Narendrabhai Modi’s resolve for zero carbon emissions and clean electricity a reality?
Answer: Akota- Dandia Bazaarpool Rooftop Solar Power Plant

4. Under which department does the Gujarat Minority Finance and Development Corporation function?
Answer: Department of Social Justice and Empowerment

5. Near which temple the Tarnetar Fair is celebrated ?
Answer: Trinetreshwar Mahadev

6. Who is the author of ‘My Experiment With Truth’, one of the best autobiographies in the world ?
Answer: Gandhiji

7. Who is the author of the novel ‘Saat Pagala Akashma’ ?
Answer: Kundanika Kapadia

8. What is the name of the first full-length Gujarati talkie film?
Answer: Narsinh Maheta

9. Who was Gandhiji’s personal secretary?
Answer: Mahadevbhai Desai

10. Which day is known as Gujarati New Year?
Answer: Kartak Sud Ekam

11. Where is the world-famous patola made in Gujarat?
Answer: Patan

12. Where is the Kite Museum located in Ahmedabad?
Answer: Tagore Hall

13. In which state is ‘Lothal’, the world’s earliest known dock, located?
Answer: Gujarat

14. Who was the first reformer to start an orphanage in Gujarat?
Answer: Mahipatram Rupram

15. Where is the ‘Shakti Van’ located in Gujarat?
Answer: Kagvad (Jetpur)

16. Which national park is in Junagadh district of Gujarat?
Answer: Gir National Park

17. Which sanctuary is located in the Dang district of Gujarat?
Answer: Purna

18. In which district of Gujarat is the Chharidhan Sanctuary located?
Answer: Kachchh

19. What are the main components of acid rain ?
Answer: Sulfur Oxide and Nitrogen Oxide

20. What is produced with reference to the Yellow Revolution?
Answer: Edible oil

21. What is the purpose of the helpline numer 181?
Answer: Women in distress

22. Where is the Jim Corbett National Park located in India?
Answer: Uttarakhand

23. Under which scheme of the Government of India citizens get quality medicines at affordable prices?
Answer: Pradhanmantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana

24. Who is elligible for the National SC-ST Hub Scheme?
Answer: Aspiring and Existing SC/ST Entrepreneurs

25. Who are beneficiaries of the Welfare schemes associated with salt industry?
Answer: Agariya (Salt-labourers)

26. Where is the world’s largest oil refinery located in Gujarat?
Answer: Jamnagar

27. What should be the minimum age of a beneficiary to avail the benefits of STAR Yojana of Government of India?
Answer: 18 years

28. When were the first General Legislative Elections conducted in Gujarat?
Answer: 1962

29. With which motto Right to Education was enacted ?
Answer: Sarva Shiksha Abhiyan

30. Which river is the ‘lifeline’ of Gujarat ?
Answer: Narmada River

31. When was the Digital Seva Setu progamme launched?
Answer: October 2020

32. The ‘Statue of Unity’ is located on the banks of which river in Gujarat?
Answer: Narmada

33. Who inaugurated Knowledge Consortium of Gujarat?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

34. Who was the first Home Minister of India?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

35. Which state has the lowest unemployment rate in India?
Answer: Gujarat

36. Which government launched the ‘Integrated Child Protection Scheme’ ?
Answer: Central Government

37. Which Indian state is known as ‘Paradise on Earth’?
Answer: Jammu and Kashmir

38. The city of Trivendrum in the Kerala is now known by which name?
Answer: Thiruvananthapuram

39. In which of the following place, animals are traded?
Answer: Pushkar

40. Between which lattitude is the State of Gujarat Located?
Answer: 200-01´ to 240-07 North Latitude

41. Who ordered to fire on the Jallianwala Bagh crowd?
Answer: General Dyer

42. Gujarat was associated with which state before its inception?
Answer: Maharashtra

43. What was Vikramshila?
Answer: Ancient University

44. What was the reason that Rabindranath Tagore rejected his title of Knighthood?
Answer: Jallianwala Bagh incident

45. Which queen ruled in Kashmir in the 10th century?
Answer: Queen Didda

46. Which of the following steel plant is said to be India’s First indigenous Steel Plant?
Answer: Bokaro Steel Plant

47. India is located in which continent?
Answer: Asia

48. What is the meaning of the term “Khadar”?
Answer: New alluvial soils

49. Which is the largest river basin of  Indian peninsular region?
Answer: Godavari

50. Which of the following region is known as the source of most of the rivers’ of India?
Answer: Himalayas

51. Dudhsagar falls are located on which of the following rivers?
Answer: Mandovi

52. Under which Scheme, schools having good sports infrastructure and record of creditable sports performances are adopted by SAI ?
Answer: National Sports Talent Contest Scheme

53. Which Indian chess player won the 48th ‘La Roda International Open Chess Tournament’?
Answer: D Gukesh

54. In karate, what is the conventional colour of the belt worn by a beginner ?
Answer: White

55. Who was the first Indian to win an individual gold medal in Olympics?
Answer: Abhinav Bindra

56. What is Usain Bolt’s 100m World Record?
Answer: 9.58 sec

57. Who is a jockey?
Answer: The one who rides a horse

58. Which among the following is the most accurate definition of Yoga?
Answer: Yoga is an Art and Science of healthy living

59. Which disease is caused by the deficiency of iodine?
Answer: Goitre

60. What is the colour of the spokes in the National Flag of India?
Answer: Blue

61. From which country the ‘election victory on the basis of highest number of votes’ is taken in the Indian Constitution?
Answer: Britain

62. Who played a crucial role in the merger of the States of India ?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

63. What is the minimum age to be appointed as a Governor of a State in India?
Answer: 35 years

64. Which article of the Constitution of India asserts that the Vice-President shall be ex officio Chairman of the Council of States?
Answer: Article 64

65. Who is known as the first storyteller in Gujarati?
Answer: Shamal

66. Why UV radiation is higher in summer?
Answer: The Sun is closer to planet Earth so UV rays have a shorter distance to travel to reach us.

67. Which Indian Scientist was awarded the “Bharat Ratna” in 2014, when Sachin Tendulakar was also awarded the same?
Answer: C. N. R. Rao

68. Which award is given by the Indian National Science Academy for work in the mathematical sciences?
Answer: Srinivasa Ramanujan Medal

69. S. Ramanujan was the first Indian to be elected as fellow of which college?
Answer: Trinity College

70. What is monomer of PVC (poly vinylchloride) ?
Answer: Vinyl chloride

71. Which non-metal is commonly used for disinfecting water?
Answer: Chlorine

72. Due to which gas, brass gets discoloured in air ?
Answer: Hydrogen Sulphide

73. What is the name of the part of the human body in which most of the digestion occurs?
Answer: Small intestine

74. By whom is the Bharat Ratna award presented?
Answer: President

75. Which film won the Best Film Award at the International Indian Film Academy Awards held in Abu Dhabi?
Answer: Shershaah

76. Who won the Ramanujan Prize for young Mathematicians in 2021?
Answer: Neena Gupta

77. Who is the first sportsperson to receive the Bharat Ratna?
Answer: Sachin Tendulkar

78. When was Govind Ballabh Pant honoured with the Bharat Ratna ?
Answer: 1957

79. When is the ‘National Youth Day’ celebrated in India?
Answer: 12th January

80. On whose birthday ‘Parakram Diwas’ is celebrated ?
Answer: Netaji Shubhas Chandra Bose

81. Which day is known as ‘Rashtriya Kisan Diwas’ in India?
Answer: 23rd December

82. When is the ‘National Tourism Day’ celebrated?
Answer: 25th January

83. When is the ‘Taj Mahotsav’ celebrated in India?
Answer: 18th February-27th February

84. When is ‘National Handloom Day’ celebrated?
Answer: 7th August

85. When is Ayushman Bharat Diwas celebrated?
Answer: 30th April

86. Where was the Naval Exercise (SIMBEX-2021) between India and Singapore held?
Answer: South China Sea

87. The Karbi Anglong Peace Accord is related to which state?
Answer: Assam

88. When was ‘Blindness Prevention Week’ observed during the year 2022 ?
Answer: 1 to 7 April

89. Which bowler claimed the most number of wickets in IPL 2022 ?
Answer: Yuzvendra Chahal

90. Which Minister of State has launched the book ‘Crunch Time: Narendra Modi’s National Security Crisis’ by Sreeram Chaulia ?
Answer: Smt. Meenakashi Lekhi

91. Which day was celerated as National Ayurved Day in 2021?
Answer: 2, November

92. Which Defence Public Sector Undertaking has signed an agreement with the Airports Authority of India (AAI) for the cooperative indigenous development of systems?
Answer: Bharat Electronics Limited

93. Which form of Gujarati literature did medieval poet Bhojabhagat create ?
Answer: Chabakha

94. What is the original name of the Gujarati writer Sneharshmi?
Answer: Jinabhai Ratanji Desai

95. What does refer to the amount received by a firm from the sales of particular goods?
Answer: Revenue

96. Which metal is the lightest metal in the world?
Answer: Lithium

97. Which organization has decided to formulate Digital Payment Index?
Answer: RBI

98. What is full form of MOM with respect to ISRO ?
Answer:  Mars Orbiter Mission

99. How many workers were employed daily by Gujarat Government during the 5th phase of Sujalam Sufalam Jal Abhiyan?
Answer: 1.23 lac

100. On the banks of which river is the Omkareshwar Multipurpose Project, that gives benefit of water and electricity to Madhya Pradesh, located?
Answer: Narmada

101. What is the capacity of Mini Hydro power plant over the Panam Canal of Gujarat?
Answer: 2 Megawatts

102. Which of the Pallava Rathas has a hut like roof?
Answer: Draupadi

103. Which of the following is the annual Malayali harvest festival celebrated in Kerala ?
Answer: Onam

104. Srivari Brahmotsavam Festival is celebrated in which State?
Answer: Andhra Pradesh

105. Where is the Ganesh Utsav famously celebrated in India?
Answer: Maharshtra

106. Gangor is an important festival of which state?
Answer: Rajasthan

107. In which district of Gujarat is the Somnath temple located?
Answer: Girsomnath

108. Which Jyotirlinga temple is located in Andhra Pradesh?
Answer: Mallikarjuna Jyotirlinga

109. In which State in India the Omkareshwar Jyotirlinga temple is Located?
Answer: Madhya Pradesh

110. Which Jyotirlinga temple is located in Jharkhand?
Answer: Baidyanath

111. In which district of Uttar Pradesh the Kashi Vishwanath Jyotirlinga temple is located?
Answer: Varanasi

112. In which district of Andhra Pradesh is the Mallikarjuna Jyotirlinga temple located?
Answer: Kurnool

113. Which ‘Math’ was established by Adi Shankaracharya in Western India?
Answer: Sharda Math

114. In Which part of India ‘Govardhan Math’ was established by Adi Shankaracharya?
Answer: Eastern

115. Where in the body are new blood cells made?
Answer: Bonemarrow

116. Which vitamin is found in liver, milk, egg yolk and fish liver oil?
Answer: Vitamin E

117. Which key on the keyboard can be used to view slideshow in Power Point?
Answer: F5

118. Which of the following is a storage device?
Answer: Pen Drive

119. Which of the following is an input device?
Answer: Mouse

120. Which of these is a meta search engine?
Answer: Dogpile

121. Which was the first established Ashram of Mahatma Gandhiji in India after returning from South Africa ?
Answer: Kochrab

122. Where is Sanchi’s-Maha Stupa located?
Answer: Madhya Pradesh

123. When was the foundation of Bhadra Fort laid?
Answer: 1411 AD

124. Who is known as the Father of the Indian Space Program?
Answer: Dr. Vikram Sarabhai

125. What is the full form of CSIR ?
Answer: Council of Scientific & Industrial Research

126. 
.In the given video Prime Minister Shri Narendra Modi is talking about ‘Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana’, how many educated youth are benefited under it?
Answer: More than 10 lakh youth

127
.Which government scheme has been recorded in the Guinness Book of World Records?
Answer: Pradhan Mantri Jandhan Yojana

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!