G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 26/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. What is the abbreviation of Agriculture Technology Management Agency?
Answer: ATMA

2. When was the ‘Pariksha Pe Churcha’ 2022 programme held?
Answer: 1st April

3. What is the biggest advantage of renewable energy sources?
Answer: Low maintenance and zero emissions

4. What does the acronym PAN stand for?
Answer: Permanent Account Number

5. The phrase ‘Satymev Jayate’ is taken from which Upanishad?
Answer: Mundaka Upanishad

6. Chitra – Vichitra Mela is named after the sons of which king?
Answer: King Shantanu

7. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity?
Answer: Jagannath

8. On the banks of which river is Lake Bindu located?
Answer: Saraswati

9. Where was Dang Darbar organized?
Answer: Ahva (Dang)

10. Where is the Nilambagh Palace is located in Gujarat?
Answer: Bhavnagar

11. Who was the first female Chief Minister of Gujarat?
Answer: Smt. Anandiben Patel

12. Gujarat was known by what name during the Solanki period?
Answer: Gurjar Desh

13. Name the place associated with the Harappan culture in the Surendranagar district.
Answer: Rangpur

14. For leading which Satyagraha did Sardar Vallabhbhai Patel get the title ‘Sardar’?
Answer: Bardoli Satyagraha

15. Who will pay the nursery labour charges incurred under the Sapling Plantation Scheme by the self-help group under the Anbhoot Scheme of the Forest Department?
Answer: Forest Department

16. In which district of Gujarat is the Jessore Bear Sanctuary located?
Answer: Banaskantha

17. Which sanctuary is located in the Mehsana district of Gujarat?
Answer: Thol

18. In which year National Air Quality Index (AQI) is launched?
Answer: 2015

19. In which layer of the Earth’s atmosphere, has the ozone layer depleted the most ?
Answer: Stratosphere

20. Which of the following gas is increased by cutting down more trees which increases the amount of heat on the earth?
Answer: Carbon dioxide

21. At which place in Gujarat is an Indo-Pak border viewing point located as a part of the ‘Seema Darshan Project’?
Answer: Nadabet

22. Which of the most populated state of India as per census 2011?
Answer: Uttar Pradesh

23. What is the full form of FSSAI ?
Answer: Food Security & Surveillance Authority of India

24. What is the full form of MBSIR?
Answer: Mandal Becharaji Special Investment Region

25. What was the theme of the 9th Vibrant Gujarat Global Summit, held in 2019?
Answer: Shaping a New India

26. Which scheme will facilitate the digitalisation of the tourism sector by encouraging all hotels to register themselves on one platform?
Answer: NIDHI 2.0 (National Integrated Database of Hospitality Industry)

27. Who is nominated next by default for the bond issued under the ‘Bhagyalakshmi Bond Yojana’ to the daughters of construction workers by the Government of Gujarat, in case of her mother’s death and the girl does not have any sister?
Answer: Father

28. What is the retiring age of a Supreme Court Judge?
Answer: 65 years

29. How many seats are there in Gujarat Assembly?
Answer: 182

30. What is the name of Varanasi Ghat in Uttar Pradesh?
Answer: Dasashwamed Ghat

31. What is the full name of PMGSY implemented by the Ministry of Rural Development?
Answer: Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

32. In which district Narayan Sarovar is situated?
Answer: Kachchhh

33. Who laid the foundation stone of 6-lane Delhi-Meerut Expressway?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

34. Which ship did India use to send relief material to the nations of the Indian Ocean under Mission-I of the Mission Sagar Project?
Answer: INS Kesari

35. Which Yoga Day is celebrated on 21st June, 2022?
Answer: 8th

36. On which day does a pregnant woman have to register to benefit from the ‘Kasturba Poshan Sahay Yojana’?
Answer: Mamta Divas

37. Which is the central body established in 1978 to disseminate knowledge of geography in India?
Answer: Institute of Indian Geographers

38. In which district of Gujarat, Taranga a Jain pilgrimage centre is situated?
Answer: Mehsana

39. Which of the following is the main pilgrimage site of the Parsis?
Answer: Udvada

40. Wadhwan city of Gujarat is situated on the banks of which river?
Answer: Bhogavo

41. What is the modern name of Kamrup?
Answer: Assam

42. Where is the ‘Vijaystambh’ situated?
Answer: Chittor

43. Kalpasutra is the religious book of which religion?
Answer: Jain

44. Who translated the Mahabharata into Tamil for the first time?
Answer: Perundevanar

45. In which of the following literature are four castes mentioned for the first time?
Answer: Purush Sukta

46. In which following state is Dafla Hills located?
Answer: Arunachal Pradesh

47. What lies to the south of the northern plains of India?
Answer: Peninsular plateau

48. Which of the following states is not located in the North?
Answer: Jharkhand

49. In which state is Asia’s largest freshwater lake “Wular lake” located?
Answer: Jammu and Kashmir

50. Which river is the home of freshwater dolphins?
Answer: Ganga

51. Through which pass does the river Satluj enter India from Tibet?
Answer: Shipki la

52. With which sport is the famous C. K. Naidu Trophy associated?
Answer: Cricket

53. What is the National Game of India?
Answer: Hockey

54. Who is the first Indian cricketer to play in 150 Ranji Trophy matches?
Answer: Wassim Jaffer

55. What is the stick used in polo called?
Answer: Mallet

56. Which game is related to the “David Cup”?
Answer: Lawn Tennis

57. Who was the first batsman to score 10000 runs in Test Cricket ?
Answer: Sunil Gavaskar

58. Which fitness campaign of India has recently been applauded by World Health Organization?
Answer: Fitness ka Dose Aadha Ghanta Roz

59. Which of the following diseases is also called ‘Salmonella enterica serotype Typhi’?
Answer: Typhoid

60. What do the 24 spokes represent in the National Flag of India?
Answer: 24 hours

61. What is the name of India’s National drink?
Answer: Tea

62. From which country is the phrase ‘President is the Supreme Commander’ included in the Indian constitution?
Answer: USA

63. Who appoints the Chief Justice of the High Court?
Answer: President

64. By which constitutional amendment the right to vote is granted to an 18-year-old in India?
Answer: 61st Amendment

65. Who wrote the Siddhhem grammar book?
Answer: Hemchandracharya

66. Which is a prime health risk associated with greater UV radiation through the atmosphere due to the depletion of the ozone layer?
Answer: Increased risk of skin cancer

67. Which Indian mathematician is known as the inventor of the Infinite Series?
Answer: Srinivasa Ramanujan

68. Who was the Founder of the Indian Institute of Science, Bangalore?
Answer: Jamsetji Nusserwanji Tata

69. Where does the formation of Urea take place in our body?
Answer: Liver

70. In the absence of which of the following will photosynthesis not occur in leaves?
Answer: Chlorophyll

71. Which of the following gases is removed in the reduction process?
Answer: Oxygen

72. What is the pH of acids?
Answer: Less than 7

73. Which of the following is used in making bulletproof jackets?
Answer: Kevlar

74. Which is the largest human cell?
Answer: Ovum

75. Among the following, who was the first recipient of the Bharat Ratna Award?
Answer: Chakravarti Rajagopalachari

76. Which Indian P.S.U. has won the gold medal at 80th SKOCH Award in the social responsibility category?
Answer: National Mineral Development Corporation

77. Who was the first musician to be felicitated with the Bharat Ratna Award?
Answer: M. S. Subbulakshmi

78. By whom was the Bharat Ratna Award was established?
Answer: Rajendra Prasad

79. Who is the youngest recipient of the Bharat Ratna Award ?
Answer: Sachin Tendulkar

80. Which day is celebrated as ‘Pravasi Bharatiya Divas’?
Answer: 9th January

81. Whose birth anniversary is celebrated on 28th January in India?
Answer: Lala Lajpat Rai

82. When is ‘Armed Forces Veterans Day’ celebrated?
Answer: 14th January

83. When is Ramakrishna Paramahamsa Jayanti celebrated?
Answer: 15th March

84. When is ‘Sadbhavana Diwas’ celebrated in India?
Answer: 20th August

85. When is ‘Indian Navy Day’ celebrated?
Answer: 4th December

86. When is ‘National Women’s Day’ celebrated?
Answer: 13th February

87. When is National Civil Service Day celebrated?
Answer: 21st April

88. Which edition of the naval exercise between India and Singapore was SIMBEX-2021 ?
Answer: 28th

89. Which day has been declared ‘World Teachers’ Day’ by UNESCO?
Answer: 5, October

90. Where in Gujarat was the first meeting of the governing body of ‘Vatanprem Yojana’ held in place of Chief Minister Shri Vijaybhai Rupani?
Answer: Gandhinagar

91. When is the National Science Day celebrated in India every year?
Answer: 28, February

92. Who won Purple Cap in IPL 2022?
Answer: Yuzvendra Chahal

93. Which edition of the naval exercise between India and France was Varun-2022?
Answer: 20

94. Who is the author of the book ‘Crunch Time: Narendra Modi’s National Security Crisis’ launched on March 31, 2022?
Answer: Sreeram Chaulia

95. Which aerobatic team of the Indian Air Force performed aerobatics at Hyderabad in April 2022?
Answer: Suryakiran

96. The poet Narsinh Mehta is considered a contemporary of which king of Junagadh?
Answer: Ra’Mandlik

97. What is the original name of the Gujarati writer called ‘Dhumketu’ ?
Answer: Gaurishankar Govardhanram Joshi

98. What does revenue directly influence?
Answer: Sales Level

99. Who among the following has developed India Rupee Symbol?
Answer: D Udaya Kumar

100. Which is the largest ocean in the world?
Answer: Pacific Ocean

101. Which device can connect a computer to the Internet?
Answer: Modem

102. Which award does the Government of Gujarat give to farmers for their outstanding contribution in the field of water management and agricultural management?
Answer: Sardar Patel Agriculture Research Award

103. Which award is given for exemplary work in the field of water resource management by the Government of India?
Answer: National Water Award

104. Hydro projects having agenerating capacity of 2 to 25 megawatts (MW) are called what type of project in Gujarat?
Answer: Small Hydro project

105. Where is Lomas Rishi’s cave situated?
Answer: Barabar Hills

106. Which is the famous festival of Gujarat?
Answer: Navratri

107. In which state is Ganga Mahotsav celebrated?
Answer: Uttar Pradesh

108. Navratri is a festival celebrated for how many days?
Answer: 9

109. In which city of India is Bhadra Fort located?
Answer: Ahmedabad

110. Where is the first Jyotirlinga located?
Answer: Gujarat

111. Where is the Kashi Vishwanath Jyotirlinga temple located?
Answer: Uttar Pradesh

112. Which Jyotirlinga temple is located in Tamil Nadu?
Answer: Rameswaram

113. In which district of Jharkhand is the Baidyanath Jyotirlinga temple located?
Answer: Deoghar

114. On which river is the Grand Anikat Canal built?
Answer: Kaveri

115. What part of the body delivers oxygen to the rest of your body?
Answer: Blood

116. Which of the following is the correct abbreviation of COMPUTER?
Answer: Commonly Operated Machines Used in Technical and Educational Research

117. What is the extension to store HTML file ?
Answer: .htm or .html

118. What is the full form of www?
Answer: World Wide Web

119. What is called the graphical representation of a programme in a computer?
Answer: Flowchart

120. Where is Adalaj Stepwell located in Gujarat?
Answer: Gandhinagar

121. How many ashrams were established by Mahatma Gandhi in Ahmedabad for the Indian independence movement?
Answer: 2

122. Where is the Indian Museum located in India?
Answer: Kolkata

123. How many metric tonnes of cement were used in the construction of the Statue of Unity?
Answer: 70000

124. What is the name of the Kutchi murals of Gujarat?
Answer: Kamangari style

125. Who was honoured with the Aryabhata Award by the Astronautical Society of India in 2021?
Answer: Dr G Satheesh Reddy

126. 
.In the above video, the Prime Minister is talking about a scheme, so what is the number of beneficiaries of that scheme?
Answer: 10 crore approx

127
.According to the above video, which scheme was launched by the Prime Minister to provide employment to the educated youth living in India?
Answer: Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!