G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 24/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. In agriculture, what is the full form of APMC?
Answer: Agricultural Produce Market Committee

2. Who can take advantage of the Soil Health Card Scheme of the Government of Gujarat?
Answer: Farmers

3. What is the most important part of agricultural production?
Answer: Land

4. What is the toll free helpline number of the Animal Husbandry Department?
Answer: 1962

5. What is the FM frequency of Dudhvaani Radio Station?
Answer: 90.4

6. Which is of these is an eco-friendly fuel?
Answer: Bio-gas

7. In which year was ‘iCreate’ established?
Answer: 2012

8. Which special university has been set up for the special study of Sanskrit language and literature?
Answer: Shri Somnath Sanskrit University

9. The Government of Gujarat issued a license of which software for giving online teaching to all students during COVID?
Answer: MS Teams

10. What is the scheme for raising the level of education of tribal girls?
Answer: Kanyaa Nivaasee Shala

11. Which of the following commissions recommended the10+2+3 curriculum structure for secondary, higher secondary and university education?
Answer: Kothari Commission

12. Who is the founder of Bharatiya Vidya Bhavan?
Answer: K.M. Munshi

13. What is the duration of the MBBS course in Gujarat?
Answer: 5.5 years

14. What is the full form of AIIMS?
Answer: All India Institute of Medical Sciences

15. When was AISHE launched?
Answer: 2010-11

16. Who was the Minister of State for Coal, Power, New and Renewable Energy during 2014-2017 in India?
Answer: Shri Piyush Goyal

17. Which institute is working on atomic research in Gujarat?
Answer: Bhabha Atomic Research Centre

18. Who is the owner of BHEL?
Answer: Central Government

19. Which energy source usage is the best for the treatment of environmental problems?
Answer: Renewable energy sources

20. Who is expanding its gas grid network in the entire state of Gujarat?
Answer: GSPL

21. What is the Fame India Scheme planned for?
Answer: Electric Vehicles

22. Who laid the foundation stone of Asia’s largest solar park the Charanka Solar Park?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

23. Who can act as a GST (Goods & Services Tax) practitioner as per the GST Law?
Answer: A citizen of India

24. Of which constituency is Shri Kanubhai Desai the MLA in Gujarat’s Legislative Assembly since 2022?
Answer: Pardi constituency

25. Which income is exempted under the Indian Income Tax Act?
Answer: Agriculture Income

26. Under which department does the Gujarat Scheduled Caste Development Corporation function?
Answer: Department of Social Justice and Empowerment

27. Under which department does the Gujarat State Handicapped (Divyang) Finance And Development Corporation function?
Answer: Department of Social Justice and Empowerment

28. What is the emphasis on the safety of poor families given under the ‘Targeted Public Distribution System’ Scheme?
Answer: Food Safety

29. Which birth anniversary of National Poet Shri Zaverchand Meghani was celebrated in the year 2021-22?
Answer: 125th

30. How many hymns are there in Rigveda?
Answer: 1028

31. Who is the author of the book ‘Kelve Te Kelavani’?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

32. Under which scheme migrant workers/labourers are provided facilities to get their ration from Fair Price Store (FPS) in other states of the country?
Answer: One Nation One Ration Card

33. Who is the first sonnet poet of Gujarati language?
Answer: Balwantrai Kalyanrai Thakor

34. In which month is the festival of Indian classical music (Saptak) usually held in Ahmedabad every year ?
Answer: January

35. Which poet composed ‘Prabhatiyan’ in medieval Gujarati literature ?
Answer: Narshinh Mehta

36. For how many years of our independence Azadi Ka Amrit Mahotsav is being celebrated ?
Answer: 75th year

37. On which day the ‘Run for Unity’ is organised in Gujarat ?
Answer: 31-Oct

38. The ‘Pawak Van’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Palitana

39. Which national awards are given by the Indian Council of Forestry Research and Education (ICFRE) for excellence in afforestation to Indian citizens for their original and outstanding work/research in the fields of Forestry Education?
Answer: National Awards for Excellence in Forestry

40. Gir National Park is located in which district of Gujarat?
Answer: Junagadh

41. Which sanctuary is located in the Dahod district of Gujarat?
Answer: Ratanmahal Sanctuary

42. In which district of Gujarat is the Thol Sanctuary located?
Answer: Mahesana

43. What is the population of an endangered wild animal called ”Henotro” found in Kutch district?
Answer: 9

44. Which is the tallest mountain in Gujarat?
Answer: Girnar

45. Which organization celebrates World Earth Day ?
Answer: UNESCO

46. Which nuclear scientist from Gujarat had made a name for himself at the international level?
Answer: Dr. Homi Bhabha

47. What is Aerodynamics?
Answer: It is a science of movement in a flow of air or gas

48. Where is the famous Chilka lake located?
Answer: Odisha

49. Where in Gujarat is AIMS established?
Answer: Vadodara

50. What is the colour of the bin used for dry waste under ‘Swachh Bharat Mission’?
Answer: Blue

51. What is the full form of GERMIS?
Answer: Gujarat Epidemic Response Management Information System

52. What is the full form of NUHM?
Answer: National Urban Health Mission

53. Which of the following is the communicable disease (one that is spread from one person to another through a variety of ways)?
Answer: Influenza

54. Under which scheme residents above the age group of 30 years across the state can go for free check-ups at Primary Health Centre and Community Centre every Friday?
Answer: Niramay Yojana

55. Which pigment is responsible for the colour of hair?
Answer: Melanin

56. Which of the following statement is/are true about Arogya Setu App?
Answer: All options are correct

57. What is the motive of the ‘Fit India Movement 2019’?
Answer: To encourage people to start/increase physical activity and sports

58. Which of the following statement is not the right statement about the ‘Fit India Movement’?
Answer: To spread awareness on mental peace of women only

59. What is the aim of SAANS (Social Awareness and Actions to Neutralize Pneumonia Successfully)?
Answer: To accelerate action to reduce deaths due to childhood pneumonia

60. What does D-SIR stand for?
Answer: Dholera Special Investment Region

61. Who can avail of the MUDRA loan under the Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY)?
Answer: Any Indian Citizen who has a business plan for income generating activity

62. For which purpose financial assistance is provided under Startup India Seed Fund Scheme (SISFS)?
Answer: Proof of concept and Prototype Development

63. Which city is referred to as the ‘Silk City Sparkling with Diamonds’?
Answer: Surat

64. Which of the following is a Sub-Scheme of the National SC-ST Hub Scheme?
Answer: Single Point Registration Scheme

65. Where is the headquarters of the National Dairy Development Board located?
Answer: Anand

66. In which part of Gujarat has the business of various wooden art items flourished?
Answer: Prabhas Patan

67. What new name did the Prime Minister of India Shri Narendrabhai Modi suggest to Kandla Port?
Answer: Deendayal Upadhyay Kandla Port

68. Which is the Education Award Scheme available for children of labourers by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat?
Answer: Educational Award

69. Which is the scheme available to help labourer in case of an accident at the workplace by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat?
Answer: Labour Accident Benefit Scheme

70. Which scheme is available for a home loan to the labourers by the Government of Gujarat?
Answer: Home loan Interest Subsidy Scheme

71. Which board is working in Gujarat to provide free legal services and advice to the labours?
Answer: Gujarat State Legal Services Authority

72. Under which scheme of the Government of Gujarat, beauty parlour kits and free sewing machines are provided to the beneficiaries?
Answer: Manav Garima Yojana

73. Which weekly magazine informing about employability is published by Gujarat State Information Department, the Government of Gujarat?
Answer: Rojagar Samachar

74. Which schemes are available under New Labour Welfare Centre Development by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat ?
Answer: All of these

75. Which of the following initiative has been taken by the Department of Employment, the Government of Gujarat for the special upliftment of women?
Answer: Organizing Women’s Employment Fair

76. The SHREYAS Yojana of the Government of India was inaugurated at which place?
Answer: New Delhi

77. Which was the first state to incorporate various facilities launched in the ‘Shramyogi Kalyan Mela 2014’?
Answer: Gujarat

78. Who appoints the Chief Minister of a Union Territory?
Answer: Lt. Governor

79. What is the name of the Upper House of Indian Parliament ?
Answer: Rajya Sabha

80. What is the total number of members of the National Human Rights Commission?
Answer: 13

81. Who was the first Field Marshal of India?
Answer: General Sam Maneksha

82. Which canal is the largest irrigation canal in the world?
Answer: Narmada Canal

83. How much population in Gujarat is covered under Sardar Sarovar Dam Project to reach the target of providing drinking water supply to all upto 2021?
Answer: Over 40 million

84. In how many tier programs the inland water quality monitoring network is operating ?
Answer: Three

85. Which is the main river of Sabarkantha district?
Answer: Hathmati

86. Under which scheme a resolution was passed by more than 75,000 Gram Panchayats to ban single-use plastic?
Answer: Swachh Bharat Mission (Gramin)

87. Under which project of the Central Government was Digital Seva Setu of Gujarat launched?
Answer: BharatNet

88. When was the ‘Samaras Gram Panchayat Yojana’ implemented in Gujarat?
Answer: October, 2001

89. Under which scheme people received 5 kg wheat or rice and 1 kg of preferred pulses free-of-cost for three months in Covid-19 period?
Answer: Pradhan Mantri Garib Kalyan Package

90. Under which scheme identified Adarsh Grams are being nurtured as training centres of local development to train other Gram Panchayat?
Answer: Saansad Adarsh Gram Yojana

91. On which portal the benefits of various welfare schemes are easily available to the farmers at home in Gujarat?
Answer: I-khedut portal

92. Rashtriya Gokul Mission functions under which Ministry?
Answer: Ministry of Fisheries Animal Husbandry and Dairying

93. When was the Rurban Drainage Project implemented in Gujarat?
Answer: 2009-10

94. In which district of Gujarat is the Sun Temple of Gujarat located?
Answer: Mehsana

95. On which river is the Golden Bridge situated?
Answer: Narmada

96. Which of these transport services in Gujarat is acclaimed by the World Bank?
Answer: BRTS

97. When was National Highways and Infrastructure Development Corporation Limited started?
Answer: 2014

98. In which district is the statue of unity located in Gujarat?
Answer: Narmada

99. When is ‘National Tourism Day’ celebrated?
Answer: 25th January

100. When was Pradhan Mantri Awas Yojana launched in India?
Answer: 2015

101. Who are the beneficiaries of Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin?
Answer: All landless or homeless families

102. Who inaugurated the new building of the Central University of Gujarat?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

103. Who is not the beneficiary of Mukhya Mantri Housing Scheme in Gujarat?
Answer: High Income Group Urban Families

104. What is the full form of IITE?
Answer: Indian Institute of Teacher Education

105. Who inaugurated Dr. Ambedkar International Centre in New Delhi ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

106. What is the aim of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana?
Answer: To provide free LPG connection belonging to BPL households

107. What is the financial assistance under the Vahli Dikri Scheme of the Gujarat Government?
Answer: Rs. 1,10,000

108. Who was the first the President of the Lok Sabha of India?
Answer: Ganesh Vasudev Mavlankar

109. Who was the first Dalit President of India?
Answer: Dr. K R Narayan

110. Who was the first Indian to cross the English Channel?
Answer: Mihir Sen

111. In which district of Gujarat was the recent Tribal assembly held under the chairmanship of Prime Minister Shri Narendrabhai Modi?
Answer: Dahod

112. How many years have been extended by the Government to increase the age limit of the youths who were disqualified from appearing in the competitive examinations due to age constraints during Covid-19?
Answer: 1 Year

113. When is ‘National Youth Day’ celebrated?
Answer: 12th January

114. What has the state government created to give speedy justice to women?
Answer: Nari Adalat

115. Which scheme is being implemented to disseminate information on various topics as well as government activities and schemes to the people through satellites in Gujarat?
Answer: Vande Gujarat

116. By whom is ‘Mahila Swavalamban Yojana’ being processed?
Answer: Women’s Economic Development Corporation

117. Which help is given to high-income girls who are not eligible for post-matric scholarships due to income limit?
Answer: State scholarship

118. Which scheme helps to take the pregnant mother to an institution in villages which do not have any type of transport facility?
Answer: Mamta Doli

119. Which of these festivals is celebrated by the state government to promote women in the field of classical music?
Answer: Mahila Shastriya Sangeet Mahotsav

120. Which is the first state in India to implement a comprehensive ‘Nari Gaurav Niti’ on women’s development?
Answer: Gujarat

121. Who started the ‘Sukanya Samrudhi Yojana’ ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

122. Who is the first women’s trade-union leader in Gujarat ?
Answer: Ansuyaben Sarabhai

123. Who is the first Indian Gujarati woman racer to participate in the Euro JK Series?
Answer: Mira Erda

124. Who is the first Indian woman in women’s javelin throw?
Answer: Razia Sheikh

125. Who is the first woman postgraduate of Gujarat?
Answer: Vinodini Nilkanth

126. 
.In the video, entrepreneur Shashank Chaturvedi talks about the benefit he got through a scheme of the Indian government, so what is this scheme?
Answer: Start Up India

127
.According to the above video, on which date did the Prime Minister Shri Narendra Modi start the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana for the poor in difficult situations like Corona?
Answer: 26 March 2020

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!