G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 25/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. Which materials can be broken down by microbes and other living beings into harmless compounds?
Answer: Biodegradable

2. When was Swachh Bharat Mission Scheme launched by PM Narendrabhai Modi?
Answer: 2nd October, 2014

3. Which Yojana has been launched to provide subsidy on the purchase of e-vehicles in Gujarat?
Answer: Go Green Yojana

4. What is the full form of CSR?
Answer: Corporate Social Responsibility

5. Under which scheme, foodgrains can be provided to individuals or families who do not have any kind of ration card for 6 months?
Answer: Anna Brahma Yojana

6. Hanukkh, the festival of light is associated with which religion?
Answer: Jewish

7. Which book by Prime Minister Shri Narendrabhai Modi is known as ‘Prakash Na Gola’?
Answer: Jyotipunj

8. Who created the first form of ‘Khandkavya’ in Gujarati literature?
Answer: Kavi Kanth

9. In how many parts was the novel ‘Saraswati Chandra’ written?
Answer: Four

10. In which book are the contemplative essays on Swaraj, written by Gandhiji, contained?
Answer: Hind Swaraj

11. Which Hindu festival is celebrated as per the English date?
Answer: Uttrayan

12. Name the first female Governor of Gujarat.
Answer: Shardaben Mukherjee

13. During the tenure of which Chief Minister of Gujarat has Champaner got a place in the World Heritage Site?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

14. Gandhiji’s residence in Porbandar is known by which name?
Answer: Kirti Mandir

15. The ‘Ekta Van’ is located at which place in Gujarat?
Answer: Surat

16. In which forest of Gujarat are flying squirrels found?
Answer: The forests of Shurpaneshwar and south central Gujarat

17. Which sanctuary is located in the Amreli district of Gujarat?
Answer: Mitiyala

18. In which district of Gujarat is the Gaga Sanctuary located?
Answer: Devbhoomi Dwarka

19. Which city of Gujarat is famous for its traditional Bandhani sarees?
Answer: Jamnagar

20. What was the use of Multi-Layered Plastics (MLP) in Gujarat?
Answer: Making food packaging

21. Who among the following appoints the Chief Justice and other Judges of the Supreme Court of India?
Answer: President

22. How many talukas are there in Gujarat as on 2021?
Answer: 252

23. What does yoga help to create?
Answer: All options are true

24. What is the full form of DREAM City?
Answer: Diamond Research and Mercantile City

25. What is the full form of NHDP Scheme?
Answer: National Handicraft Development Program

26. When was the first Vibrant Gujarat Global Summit event conceptualized?
Answer: 2003

27. What is the purpose of E-Shram card launched by the Ministry of Labour and Employment of the Government of India?
Answer: For the unorganized-sector workers to get the benefit of the government scheme

28. How many sessions of the Lok Sabha take place in a year?
Answer: 3

29. Who became Chief Minister of Gujarat in the eleventh Legislative Assembly?
Answer: Narendrabhai Modi

30. What is the full form of ‘WASMO’?
Answer: Water and Sanitation Management Organisation

31. Which mission is being implemented for reservoir development and rejuvenation?
Answer: Mission Amrit Sarovar

32. What is the height of the Statue of Unity, which also is the tallest statue in the world, in meters?
Answer: 182

33. GIFT City is located on the banks of which river?
Answer: Sabarmati

34. In which year was the Shala ASMITA Scheme launched?
Answer: 2016

35. What is being organized by the Government to make the citizens aware of the importance of sports?
Answer: Khel Mahakumbh

36. Which of these activities is carried out under the ‘Rashtriya Ghodiya Ghar Yojana’ in Gujarat?
Answer: Take care of children

37. What was the old name of Vadnagar situated in North Gujarat?
Answer: Anandpur

38. In which taluka is the main pilgrimage of Parsis Udwada located?
Answer: Pardi

39. Which state has the origin point of the Ganga river?
Answer: Uttarakhand

40. In which Indian state Dal Lake is located?
Answer: Jammu and Kashmir

41. On whose advice did Gandhiji travel across the country to know the situation of India in 1915-16?
Answer: Gopal Krishna Gokhale

42. Where did the Portuguese set up their first factory in India?
Answer: Calicut

43. Which of the following is the site of the Harappan period in Gujarat?
Answer: Rangpur

44. When was the pin code for the post introduced in India?
Answer: 1972

45. In which city is the Golden Temple located?
Answer: Amritsar

46. In which following state is the Banihal Pass located?
Answer: Jammu & Kashmir

47. In which state is the Mishmi Hills located?
Answer: Arunachal Pradesh

48. Which of the following series of Dharwar systems is also known as Delhi Series?
Answer: Rialo Series

49. Which of the following is found in the form of Monazite sand along the Kerala coast?
Answer: Thorium

50. Which of the following lake is a salt-water lake?
Answer: Sambhar Lake

51. On which river Bhakra Nangal Dam is situated?
Answer: Satluj

52. Which scheme is being implemented to scout sports talent in the age group of 8-14 years from schools and nurture them into future medal hopes by providing scientific training?
Answer: National Sports Talent Contest Scheme

53. Kobe Bryant, who died in a helicopter crash, was a legendary personality of which sport?
Answer: Basketball

54. What is the National Sports of Canada?
Answer: Ice hockey

55. Which international sports organisation has launched an online tool ‘Road to Tokyo’?
Answer: World Athletics

56. How many players comprise a volleyball team?
Answer: 6

57. With which sport do we associate the term ‘catch a crab’?
Answer: Rowing

58. When is Word Food Safety Day celebrated?
Answer: 07-Jun

59. Which one of the following is a water-borne disease?
Answer: Cholera

60. What does the white colour symbolize in the National Flag of India?
Answer: Peace

61. Which is the National river of India?
Answer: Ganga

62. Which of the following article include Provision of Election Commission?
Answer: Article-324

63. What is the total number of Lok Sabha seats in Gujarat?
Answer: 26

64. To whom is the union council of ministers responsible?
Answer: Loksabha

65. What is the result of the rate of change of body velocity?
Answer: Force

66. When was the first ozone hole discovered?
Answer: 1970s

67. Which Indian scientist is known as the father of God particle?
Answer: Satyendra Nath Bose

68. Which Indian engineer’s birthday is celebrated as “Engineer’s Day”?
Answer: M Visvesvaraya

69. Where was the first IIT established in India?
Answer: IIT Kharagpur

70. In which year was the National Academy of Sciences, India founded?
Answer: 1930

71. Which of the following has a pH value of more than 7?
Answer: Bases

72. Which of the following is correct about an electric motor?
Answer: It converts electrical energy to mechanical energy

73. Who among the following discovered Vitamin E?
Answer: Evans and Bishop

74. Which of the following is a non-metal that remains liquid at room temperature?
Answer: Bromine

75. Who sends recommendations for the Bharat Ratna Award to the President?
Answer: Prime Minister

76. Who has received the Shiromani Award at the N.R.I. World Summit 2022 in the United Kingdom for her contribution to the field of art?
Answer: Michelle Poonawalla

77. Which Indian writer has been conferred with the prestigious 2022 O. Henry Prize for short stories?
Answer: Amar Mitra

78. Who was the first posthumous recipient of Bharat Ratna?
Answer: Lal Bahadur Shastri

79. Which Indian Prime Minister of India was posthumously honoured with the Bharat Ratna Award?
Answer: Atal Bihari Bajpayee

80. Which national festival is celebrated on 26th January?
Answer: Republic Day

81. What is the day known as when the first Commander-in-Chief of the Indian Arm Forces, Field Marshal K. M.Cariappa took over the charge from the British?
Answer: Indian Army Day–Parakram Diwas

82. What is another name for Sardar Vallabhbhai Patel’s birth anniversary?
Answer: National Unity Day

83. When is Dr. Babasaheb Ambedkar’s birth anniversary celebrated?
Answer: 14th April

84. When is ‘Teachers’ Day’ celebrated?
Answer: 5th September

85. When is ‘National Mathematics Day’ celebrated?
Answer: 22nd December

86. When is ‘National Worm Day’ celebrated?
Answer: 10th February

87. When is the death anniversary of Shaheed Bhagat Singh celebrated?
Answer: 23rd March

88. What was the name of the naval exercise between India and Singapore conducted in 2021?
Answer: SIMBEX-2021

89. Under the Karbi Anglong Peace Accord, how much money has been announced by the Central Government and the State Government of Assam for the development of the Karbi region?
Answer: 1000 Crore

90. Which is the only herbivorous marine mammal in the world?
Answer: Dugong

91. On which day the Kutchi New Year is celebrated?
Answer: Aashadhi Beej

92. Which country won the Women’s T20 World Cup 2022?
Answer: Australia

93. What is the name of the new health research application launched by Google?
Answer: Google Health Studies

94. When was the Diamond Jubilee of Chetak Helicopter celebrated in the year 2022?
Answer: 2, April

95. What was the theme of ‘International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action’ for the year 2022?
Answer: Safe Ground, Safe Steps, Safe Home

96. Who was the founder of the Gujarati Sahitya Parishad?
Answer: Ranjitram Vavabhai Mehta

97. Who was the first poet to write poems of patriotism in Gujarati literature?
Answer: Poet Narmad

98. What are the total receipts of the sale of a commodity called?
Answer: Total Revenue

99. Which is the longest river in the world?
Answer: Nile

100. Which state has the longest coastal line in India?
Answer: Gujarat

101. How many sides are there in a pentagon?
Answer: 5

102. In which district of Gujarat, maximum number of water storage works have been done during the fifth phase of Sujalam Sufalam Jal Abhiyan?
Answer: Kutch

103. Which automatic device is used in Surface Lift Irrigation Scheme to lift water to a greater height for irrigation?
Answer: Hydraulic Ram

104. Which institute of Government of India works for development in Water Resources, Energy and Allied Fields?
Answer: Central Board of Irrigation and Power (CBIP)

105. During whose reign Barabar caves were constructed?
Answer: Ashoka

106. In which State is Ugadi festival celebtated?
Answer: Andhra Pradesh

107. Onam celebrations span over how many days?
Answer: 10

108. Vishu is Cultural Festival celebrated in which Indian State?
Answer: Kerala

109. Which of the following is a holy festival of brothers and sisters celebrated in India?
Answer: Rakshabandhan

110. Which of the following deity is worshipped in the Somanath Jyotirlinga Temple?
Answer: Lord Shiva

111. Which Jyotirlinga temple is located in Madhya Pradesh?
Answer: Mahakaleshwar Jyotirlinga

112. Which Jyotirlinga temple is located in Maharasthra?
Answer: Trimbakeshwar

113. In which District of Madhya Pradesh is the Mahakaleshwar Jyotirlinga temple located?
Answer: Ujjain

114. Where is Badrinath Temple located?
Answer: Chamoli, Uttarakhand

115. Where is Mahabodhi Temple located?
Answer: Bodh Gaya, Bihar

116. In which state of India is ‘Kakatiya Rudreshwara (Ramappa) Temple’ located?
Answer: Telangana

117. In which year ‘Kakatiya Rudreshwara (Ramappa) Temple’ is declared a ‘World Heritage Site’?
Answer: 2021

118. Which organ cleans the blood and removes waste?
Answer: Kidney

119. Which of the following is a physical device of a computer?
Answer: Hardware

120. Which key can detect spelling and grammar errors in a spreadsheet?
Answer: F7

121. When a key is pressed on a keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?
Answer: ASCII

122. In which year was Rani-ki-Vav (the Queen’s Stepwell) at Patan inscribed as a UNESCO World Heritage Site?
Answer: 2014

123. Which is the oldest and first museum in Gujarat?
Answer: Kutch Museum

124. Where is ‘Khajuraho Group of Temples’ located?
Answer: Madhya Pradesh

125. Which Gujarati was honoured as the Chairman of the Atomic Council (Vienna)?
Answer: Dr. Madhukar Mehta

126. 
.According to the video, in the project launched by Prime Minister Narendra Modi for the poor, how many people benefited from this project in just three months?
Answer: 74 Crores

127
.How many visitors came to the place that Prime Minister Shri Narendra Modi talked about in the video in the first year?
Answer: 29 lakhs

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!