G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 21/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. Which card assists the farmers to know the most suitable crop for their land?
Answer: Soil Health Card

2. When was the Sardar Sarovar Project inaugurated by Shri Narendrabhai Modi?
Answer: 17th Sept. 2017

3. Which agency provides training on agriculture and related subjects, demonstrations, exposure visit and Krushi Mela ?
Answer: Agriculture Technology Management Agency

4. What are pesticides derived from natural substances such as animals, plants, bacteria and certain minerals called?
Answer: Bio-pesticide

5. Which district of Gujarat has been declared as 100% Natural Farming District?
Answer: Dang

6. What is ‘Blue Revolution’?
Answer: Integrated Development and Management of Fisheries

7. On which Government portal of India various online courses free of cost are available to all learners from Grade 9 till post-graduation?
Answer: SWAYAM Programme

8. In the New Education Policy 2020, the students of upto which grade is proposed to be taught in his/her mother tongue?
Answer: Class 5

9. Where were the first headquarters of GCERT located?
Answer: Gandhinagar

10. What is given to Scheduled Tribe girls in Grade 9 for academic advancement?
Answer: Bicycle

11. Which entrance exam is to be taken after 12th Grade to secure admission in MBBS in Gujarat?
Answer: National Eligibility cum Entrance Test (NEET)

12. Which entrance exam is to be taken after graduation to secure admission to IIM Ahmedabad?
Answer: Common Aptitude Test (CAT)

13. Which is the first Indian satellite to serve in the field of education?
Answer: EDUSAT

14. Atal Innovation Mission has partnered with which organisation to launch an AI-based module for school students?
Answer: NASSCOM

15. What is the name of the National Institute of Technology (NIT) located in Gujarat?
Answer: Sardar Vallabhbhai National Institute of Technology

16. What is the full form of PGVCL ?
Answer: Paschim Gujarat Vij Company Limited

17. What is the most important benefit of the ‘Solar Rooftop Scheme’?
Answer: No land is required for installation of rooftop solar system

18. Which energy is used in a solar cooker?
Answer: Solar Energy

19. Which state ranks second in the wind-power generation in India?
Answer: Gujarat

20. In which district of Gujarat was the foundation stone of the petrochemical project by Nayara Energy taken place?
Answer: Devbhumi Dwaraka

21. Which power company distributes the power generated through the Akota Solar Bridge project?
Answer: Madhya Gujarat Vij Company Ltd.

22. Where was the first wind energy project established in Gujarat?
Answer: Mandavi

23. On which type of vehicles, a subsidy has been announced under the 2022-23 Budget of Gujarat?
Answer: Electric Vehicle

24. By what other name is the Vishwagram Project also known?
Answer: E-gram

25. What is the full form of DBT?
Answer: Direct Benefit Transfer

26. Who is the head of the GST Council?
Answer: Union Finance Minister

27. Under which department does the Gujarat Backward Classes Development Corporation function?
Answer: Department of Social Justice and Empowerment

28. Which organization declares World Heritage Sites ?
Answer: UNESCO

29. Champaner’ was the capital of which dynasty in 1405 ?
Answer: Chauhan dynasty

30. What title is given to poet Narmad ?
Answer: Vir

31. Who mainly participates in the Chitra – Vichitra Mela ?
Answer: Tribal

32. What is the name of the author of the novel ‘Madhav Kyay Nathi’?
Answer: Harindra Dave

33. On what day is Rath Yatra in India celebrated according to Vikram Samvat ?
Answer: Ashadhi Beej

34. Which of the following is pen-name or pseudonym of ‘Ramnarayan.V.Pathak’ ?
Answer: Swairvihari

35. Who built the Sahastralinga Lake ?
Answer: Sidhraj Jaysinh

36. Where was Sardar Vallabhbhai Patel born ?
Answer: Nadiad

37. What is the historical significance of 12th March for the state of Gujarat ?
Answer: Dandi Yatra

38. The ‘Govind Guru Smrutivan’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Mangadh

39. From which Office can the benefit of “Vikendrit Praja Nursery” Scheme be availed?
Answer: From the Office of the Periphery Forest Officer, Social Forestry

40. What standards have been recently adopted by the Government of India to reduce vehicle pollution?
Answer: Bharat stage-6

41. What is the area of ONGC in Mehasana ?
Answer: 6000 hectare

42. in which district of Gujarat is Marine National Park located?
Answer: Jamnagar

43. Lions, Leopards, Chitals, Hyena, Sambar deer, Chinkaras, Nilgai, etc. are the major wildlife found in which national park of Gujarat?
Answer: Gir National Park

44. In which district of Gujarat is the Ratanmahal Sanctuary located?
Answer: Dahod

45. What is the full name of the GIM Scheme for climate change ?
Answer: Green India Mission

46. Which of the following is responsible for Ozone Layer Depletion ?
Answer: Chlorofluorocarbon

47. Who was the first Indian astronaut to go to space?
Answer: Rakesh Sharma

48. Which is the warmest place in India?
Answer: Sri Ganganagar in Rajasthan

49. Which pandemic is faced by the world since 2019?
Answer: COVID-19

50. In which city of Gujarat the first new Super Specialty Hospital is built under ‘Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana’ (PMSSY) by the Central Government?
Answer: Rajkot

51. During the tenure of which Chief Minister, 108 service was launched in Gujarat?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

52. Which health programmes are conducted in schools by AYUSH under the National AYUSH Mission (NAM)?
Answer: All options are correct

53. Which authority is responsible for protecting and promoting public health through the regulation and supervision of food safety ?
Answer: FSSAI (The Food Safety and Standards Authority of India)

54. Which of the following committee is established by the Government of Gujarat to help patients below the poverty line with medical care?
Answer: Rogi Kalyan Samiti

55. Who will get the benefits of School Health Programme under School Health- Rashtriya Bal Swasthya Karyakram?
Answer: All Options are Correct

56. Which vitamin is not present in milk?
Answer: Vitamine C

57. What is the weight limit for blood donation?
Answer: Minimum 50 kg

58. What is the condition to get rid of illness and injury called?
Answer: Healthy

59. In which part of the human body does pyorrhoea disease occur?
Answer: Teeth

60. To whom is the Credit Guarantee Scheme for Micro & Small Enterprises applicable?
Answer: Existing Entrepreneurs and Aspiring Entrepreneurs

61. Which is the largest greenfield industrial investment region in India?
Answer: Dholera SIR in Gujarat

62. Where is the largest textile market in India?
Answer: Surat

63. Which ministry has launched the UDAN (Ude Desh Ka Aam Aadmi) Scheme?
Answer: The Ministry of Civil Aviation

64. What is the name of the exclusive award given to the women handloom weavers?
Answer: Kamaladevi Chattopadhyay – Awards

65. Which scheme was launched in September 2021 that will maintain a database of hospitality sector components such as accommodation units, travel agents, tour operators, & others?
Answer: NIDHI 2.0 (National Integrated Database of Hospitality Industry)

66. Who can apply for the promotion of MSMEs in – NER & Sikkim?
Answer: Any State Govt. organization engaged in the promotion of MSMEs

67. Which of the following is a Sub-Scheme of the National SC-ST Hub Scheme?
Answer: Bank Guarantee Charges Reimbursement Scheme

68. In which area is the office of Gujarat Labour Welfare Board located in Ahmedabad?
Answer: Sukhram Nagar

69. Which of the Chief Minister of Gujarat has launched Go Green Scheme by Labour Welfare Board, the Government of Gujarat ?
Answer: Shri Bhupendrabhai Patel

70. Which state has registered the highest number of beneficiaries according to E-Shram portal of the Government of India?
Answer: Uttar Pradesh

71. How many family members are eligible to get benefits under Manav Garima Yojana started by the Government of Gujarat?
Answer: 1 person

72. Which of the following provision is found to ensure that the education of children of migrant labours does not get hindered by the Government of Gujarat?
Answer: Hostel facilities for workers’ children

73. Which type of assistance is provided to the construction workers suffering from occupational illness under the ‘Occupational Diseases Scheme’ by the Government of Gujarat?
Answer: Free Medical treatment

74. Which portal and mobile application by the Government of Gujarat are useful for providing employment information to the youth?
Answer: Anubandham

75. “Kaushal Bharat Kushal Bharat” slogan is associated with which of the following Yojana?
Answer: Skill India Yojana

76. Which scheme was started to rescue people from foreign countires during the period of Covid 19 by the Government of India ?
Answer: Vande Bharat Mission

77. How many times can a labourer benefit from the Full-Body Check-Up Scheme in a year by the Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat?
Answer: Once

78. To whom does the member of Legislative Council submit his/her resignation ?
Answer: Chairman

79. In which year did the Bombay State bifurcated into Gujarat and Maharastra?
Answer: 1st May 1960

80. Where did Gandhiji start his first Satyagrah Movement in India?
Answer: Champaran Movement

81. When was the 21st Law Commission established?
Answer: Sep-15

82. Which option among the following is correct for the Financial Year in India ?
Answer: April 1 to March 31

83. Who launched Aspirational Districts Programme ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

84. On which river is the Kadana Dam located?
Answer: Mahi

85. What is the name of the tributary of the river Ganga flowing from Delhi city?
Answer: Yamuna

86. Through which states does the river Narmada pass?
Answer: Madhya Pradesh, Maharashtra and Gujarat

87. In which district is the Dharoi Dam located ?
Answer: Mehsana

88. Under which project infrastructure like underground drainage is provided in rural areas of Gujarat?
Answer: Rurban Drainage Project

89. What is the purpose of Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana?
Answer: Gramin Vidhyutikaran

90. Within how many days, is it mandatory to register birth or death in India?
Answer: 21 Days

91. To which scheme is the slogan “Atma Gamdano and Suvidha Shaherni” associated?
Answer: Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

92. Which scheme aims to make villages self-sufficient, clean and healthy?
Answer: Smart Village Scheme

93. By the resolution of which year of the Panchayat Department the Sardar Awas Yojana-2 was implemented to provide housing assistance to families other than BPL having raw housing in Gujarat?
Answer: 2014

94. When was the ‘Pavangam’ scheme included under the ‘tirthgam’ in Gujarat?
Answer: 2008-2009

95. Under which scheme Meri Sadak application has been built by the Government to take feedback of citizens?
Answer: Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)

96. At which is Sharmishtha Lake situated place?
Answer: Vadnagar

97. In which district Zarwani Waterfall is located in Gujarat?
Answer: Narmada

98. Which website of the Ministry of Road Transport & Highways deals with registration of vehicles and driving license-related activies?
Answer: https://parivahan.gov.in/

99. Which portal aims to showcase all the events, festivals and live darshans of famous temples across India?
Answer: Utsav Portal

100. On the full moon of which month is a fair held at Mota Ambaji in Gujarat?
Answer: Bhadarva

101. Where did Bajrangdasbapa take Samadhi?
Answer: Bagadana

102. Where is Mahatma Mandir located in Gujarat?
Answer: Gandhinagar

103. To which place is PMAY-G applicable?
Answer: Rural Areas

104. Where is Shree Somnath Sanskrit University located?
Answer: Veraval

105. Where is the flyover connecting Gota and Sola Science City located ?
Answer: Ahmedabad

106. Where is the Indian Institute of Teacher Education located?
Answer: Gandhinagar

107. Who inaugurated Kamal Path Road in Mehsana?
Answer: Shri Nitinbhai Patel

108. Who launched the technology-based platform called CHAMPION?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

109. When was the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY) launched?
Answer: 2016

110. Who was the first Commander-in-Chief of India?
Answer: General K M Cariappa

111. Who was the first Indian Justice of the International Court?
Answer: Dr. Nagendra Sinh

112. Who was the first Captain of the Indian cricket team?
Answer: C K Naidu

113. Under which scheme of the Government, drinking water is supplied to the houses of tribal people?
Answer: Astol Juth Yojana

114. Which is the winning team of the 2022 IPL cricket series?
Answer: Gujarat Titans

115. When is ‘World Hindi Day’ celebrated?
Answer: 10th January

116. In villages where 108 ambulances cannot reach, what is the plan to take pregnant mothers to the institute?
Answer: Mamata Doli

117. Which vaccine is given to pregnant mothers through ‘Mission Indradhanush Yojana’?
Answer: Tetanus

118. Through what entity does one get admission in ‘Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya Yojana’?
Answer: Through a primary school

119. What scheme did Prime Minister Shri Narendra Modi launch to reduce the death rate due to harmful fuel used for cooking?
Answer: Pradhan Mantri Ujjawala Yojana

120. Who is the first female pair of Gujarat to surpass Mount Everest?
Answer: Aditi Vaidya – Anuja Vaidya

121. Who is the first commercial Gujarati women pilot of the youngest age?
Answer: Maitri Patel

122. Who is the first female coast guard pilot in Gujarat?
Answer: Poojaben Patel

123. Who is the first woman track-and-field athlete in Gujarat?
Answer: Sarita Gaekwad

124. Who is the first Gujarati woman to get a license in skydiving?
Answer: Shweta Parmar

125. Who is the first female theatre artist of Gujarat?
Answer: Urmilaben Bhatt

126. 
.During the time of which Chief Minister, the Mission Mangalam scheme was started by the Gujarat government described in the above video?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

127. 
.The above video is a promo video of the country’s biggest investment summit which is the Prime Minister’s vision, so which is the summit and in which state is it organized?
Answer: Vibrant Gujarat Summit, Gujarat

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!