G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 22/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. At which position is India at in the production of rice in the world?
Answer: 2nd

2. Which is the major staple crop in India after paddy?
Answer: Wheat

3. The Pragati Setu Yojana in Gujarat is held at the scheduled time under whose leadership?
Answer: Collector

4. Which oil is commonly used for the preservation of grains?
Answer: Castor oil

5. What is the name of the radio station of Banas Dairy inaugurated by the Prime Minister of India?
Answer: Doodhvaani

6. What is the main component of biogas?
Answer: Methane

7. Ms. Vanita Dayabhai Rathod, Principal, Shri Vinoba Bhave School is receipient of which award from the Ministry of Education and in which year?
Answer: National Teachers Award, 2021

8. What is the percentage of success achieved by the Government of Gujarat in electrifying schools?
Answer: 100 Percentage

9. How much subsidy is given to the students for the purchase of electric scooters?
Answer: Rs. 12000

10. Which website is used for ‘Sarva Shiksha Abhiyan’?
Answer: www.ssa.nic.in

11. Which is the first Indian University for Women?
Answer: SNDT (Shreemati Nathibai Damodar Thackerey) University

12. Which initiative was undertaken as per neighbourhood norms by the Government of Gujarat through GIS School mapping programme to ensure the availability of schools nearby?
Answer: “Know your Neighbourhood School”

13. Which is the oldest government engineering college of Gujarat which recently entered its 75th year of establishment?
Answer: L.D. College of Engineering

14. Where is the CEPT, an institution known for architect studies across the country, located?
Answer: Ahmedabad

15. Lakulish University in Gujarat covers which field of study?
Answer: Yoga

16. What is the full form of GUVNL?
Answer: Gujarat Urja Vikas Nigam Limited

17. In which District the Sikka Thermal Power Station is located?
Answer: Jamnagar

18. By which name ‘Go Green Yojana’ is also known? 
Answer: Gujarat Two Wheeler Scheme

19. What is the aim of the solar policy in Gujarat?
Answer: To increase solar energy in the state and to ensure that citizens get electricity at affordable rates at home.

20. Which metal is used to make blue wafer solar panels?
Answer: Aluminium and Copper

21. Where is India’s first chemical port located?
Answer: Dahej

22. As per the geographical condition of Gujarat, during which time maximum solar energy is received?
Answer: 11:30 am to 3:30 pm

23. Which scheme provides life insurance to the poor and low-income people of the society?
Answer: Pradhan Mantri Jivan Jyoti Bima Yojana

24. Which scheme is being implemented to improve the health and physical and mental development of the children studying in primary schools by eliminating the deficiency of vitamins, proteins, calcium and salts?
Answer: Supplementary nutrition plan

25. Where does the Government of India get the maximum revenue from?
Answer: Corporate tax

26. Under which department does the Gujarat Gopalak Vikas Nigam function?
Answer: Department of Social Justice and Empowerment

27. Under which department does the Gujarat Unreserved Educational & Economical Development Corporation function?
Answer: Department of Social Justice and Empowerment

28. How much subsidy per connection is given by the Government of Gujarat under ‘PNG / LPG Sahay Yojana’ ?
Answer: Rs. 1600

29. Which festival is held every year after the Uttarayan at Suryamandir Modhera?
Answer: Uttrardh Mahotsav

30. Where was Acharya Anandashankar Dhruva born?
Answer: Ahmedabad

31. What is the name of the writer ‘Anand Mangal Karoon Aarti…’
Answer: Poet Pritam

32. What is the classical dance form of Uttar Pardesh?
Answer: Kathak

33. Who is considerd as the first critic of the Gujarati language ?
Answer: Navalram

34. Who was the founder of Gujarat Vidyapith ?
Answer: Mahatma Gandhi

35. What is mainly emphasized in the Gujarati literary form ‘Autobiography’ ?
Answer: Satya

36. When was the state of Gujarat established?
Answer: 01 May 1960

37. Who has dreamt to renovate the Somnath Temple after India got Independence ?
Answer: Shri Sardar Vallabhbhai Patel

38. Which movement was made to stop cutting the forest?
Answer: Chipko Movement

39. Under which scheme tree plantation is undertaken in schools, colleges government premises institutes of public importance and religious importance?
Answer: Environmental Plantation

40. What is the price per sapling for 200 saplings offered by the forest department’s nurseries under the Van Mahotsav Scheme to small and marginal farmers of scheduled castes and scheduled tribes upon the submission of caste certificate?
Answer: 10 Paise

41. Vansada National Park is located in which district of Gujarat?
Answer: Navsari

42. In which district of Gujarat is the Purna Sanctuary located?
Answer: Dang

43. Which sanctuary is located in the Narmada district of Gujarat?
Answer: Shulpaneswar

44. Which among the following is not a Green House gas?
Answer: Oxygen

45. Which of the following is the traditional saree of Gujarat?
Answer: Patola

46. What is the phenomenon in which significant changes in the average conditions of temperature, rainfall, wind patterns, etc. have been recorded over the decades ?
Answer: Climate Change

47. The burning of which crop’s stubble causes pollution in Delhi ?
Answer: Wheat and rice

48. Where is Sundarban National Park located?
Answer: West Bengal

49. What is the full form of OPD?
Answer: Out Patient Department

50. What is the helpline number for the Emergency Ambulance service?
Answer: 108

51. Who can issue a Disability Certificate?
Answer: Civil Surgeon

52. Under which department does the ‘Pradhan Mantri Matruvandana Yojana’ function?
Answer: Ministry of Women and Child development

53. What is the purpose of the National Urban Health Mission?
Answer: To meet health care needs of the urban population

54. In which city of India ‘All India Institute of Ayurveda’ is located ?
Answer: Delhi

55. Which condition leads to lack of blood ?
Answer: Anemia

56. Which of the following criteria is considered for feedback in Mera Aspatal (My Hospital) app?
Answer: All options are correct

57. What is the objective behind Pulse Polio programme?
Answer: Eradicating Polio

58. Which disease is caused by the deficiency of vitamin E?
Answer: Lack of fertility

59. Which is the largest hospital in Asia in Gujarat?
Answer: Civil Hospital

60. Which document or proof of identity, is required to be uploaded for registering an MSME?
Answer: Only Aadhaar Card

61. Which company has already established its unit in MBSIR (Mandal Becharaji Special Investment Region)?
Answer: Suzuki Motor Corp.

62. Who can apply for ASPIRE (A Scheme for Promotion of Innovation, Rural Industries and Entrepreneurship) Scheme?
Answer: Any agency/institution of Central/ State government

63. Which of the following is part of DMIC (The Delhi–Mumbai Industrial Corridor Project)?
Answer: Delhi Mumbai Expressway

64. “Kamaladevi Chattopadhyay – Awards” is exclusively given to whom in the Handloom sector?
Answer: The Women Handloom Weavers

65. Which approach is a drive to scale up the infrastructural and production chain at Handicrafts clusters?
Answer: Mega Cluster, the component of Comprehensive Handicrafts Cluster Development Scheme (CHCDS)

66. Which of the following is a Sub-Scheme of the National SC-ST Hub Scheme?
Answer: Testing Fee Reimbursement Scheme

67. Which private modern port of Gujarat is located in Kutch?
Answer: Mundra

68. What is the full form of unique LIN given to the labours by the Government of India?
Answer: Labour Identification Number

69. When was the ‘National Pension Scheme for Traders & Self-employment’ launched by the Government of India ?
Answer: 2019

70. What is the website of Gujarat Unorganized Village Workers Welfare Board, the Government of Gujarat?
Answer: gsgkkb.Gujarat.gov.in

71. Which year was the ‘Gujarat Skill Development Society (GSDS)’ constituted by the Government of Gujarat?
Answer: 2012

72. Which Yojana gives pension to the beneficiaries of the unorganized sector inaugurated by Prime Minister Shri Narendrabhai Modi?
Answer: Atal Pension Yojana

73. What are the annual subscription fees of Gujarat Rojgar Samachar in print ?
Answer: Rs.30

74. How does the Labour Welfare Board pay the amount of Maternity Aid- Benefit And Beti Bachao Scheme by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat?
Answer: Only Through Online Transaction

75. What is the full form of the scheme ‘PMJJBY’ launched by the Government of India?
Answer: Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana

76. Which website gives the details of Jan Shikshan Sansthan (JSS) by the Government of India?
Answer: https://jss.gov.in/

77. Which year the ‘Pradhan Mantri Rojgar Protsahan Yojana’ made effective by the Government of India?
Answer: 2016

78. How soon could elections be held in the state after the end of an emergency?
Answer: 6 months

79. When was the first General Election held in India ?
Answer: 1951-52

80. As a part of the fundamental rights, what does the Constitution of India guarantee?
Answer: The right to Equality

81. On which date was the first sitting of the constituent Assembly held?
Answer: 9th Dec 1946

82. Which of the following is the first state in India to achieve 100% electrification in households?
Answer: Gujarat

83. Who launched the Jyotigram Yojana?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

84. Who inaugrated the Sardar Sarovar Dam in 2017?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

85. When is World Water Day celebrated every year?
Answer: 22nd March

86. Which salt is the cause of the hardness in water?
Answer: Magnesium Sulphate

87. On which port in Gujarat did the Parsis land?
Answer: Sanjan

88. When was the Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana implemented?
Answer: July 2015

89. Who inaugurated the SVAMITVA scheme?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

90. Since when was the ‘Tirth Gam’ Scheme implemented in Gujarat?
Answer: 2004-05

91. Vatanprem Yojana of the Gujarat Government is a revised version of which scheme?
Answer: Madre Vatan Yojana

92. What is the full form of PMGKP implemented for poor people to fight the battle against Covid-19?
Answer: Pradhan Mantri Garib Kalyan Package

93. What is the full name of DDUGJY Scheme implemented for Rural Electrification?
Answer: Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana

94. What is the size of Panchvati area (in sq.m.) kept in the village under Panchvati Scheme?
Answer: 1000

95. Which project aims to provide e-governance, e-health, e-education, e-banking, internet and other services in rural India?
Answer: BharatNet Project

96. In which place in India is the Statue of Equality situated?
Answer: Hyderabad

97. What is the main pilgrimage site of Jains in Gujarat?
Answer: Palitana

98. Which port was developed to lighten the load of Calcutta port?
Answer: Haldia

99. Which place of Kachchh has earned a name internationally for blanket (dhabla) weaving?
Answer: Bhujodi

100. What is the key objective of Green Highways Policy-2015?
Answer: To reduce the impact of air pollution

101. Which state celebrates the Tripureswari Temple festival ?
Answer: Tripura

102. Which two cities got connected through Metro Rail Project in Gujarat?
Answer: Ahmedabad- Gandhinagar

103. Who inaugurated the Indian Institute of Technology (IIT), Gandhinagar?
Answer: Chief Minister Narendrabhai Modi

104. Who inaugrated the extradosed cable-stayed bridge constructed over Narmda river?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

105. Who had started the Golden Quadrilateral project?
Answer: Shri Atal Bihari Vajpayee

106. What is the full form of AUDA?
Answer: Ahmedabad Urban Development Authority

107. Who inaugurated Sardar Patel Ring Road in Ahmedabad?
Answer: Shri Amitbhai Shah

108. What is the maximum age of a girl child eligible for opening an account under the Sukanya Samriddhi Yojana?
Answer: 10 years

109. Who was the first Central Cabinet Minister to resign?
Answer: Shyama Prasad Mukherjee

110. Who was the first Muslim President of India?
Answer: Dr. Zakir Hussein

111. Who was the first Governor of RBI?
Answer: C. D. Deshmukh

112. Who was the first to receive the Bharat Ratna?
Answer: Dr. Sarvapalli Radha Krishnan

113. In which year, the Khelo India Scheme was launched?
Answer: 2016

114. Which club has been started by the Office of the Commissioner of Higher Education to further innovation and research as per the new National Education Policy 2020?
Answer: Innovation club

115. Where is the world’s largest stadium located in Gujarat?
Answer: Ahmedabad

116. Which of the given schemes of the state of Gujarat raises awareness of rural women through government schemes and programmes?
Answer: Mahila Shakti Kendra

117. What is being done to ensure that working women can live safely in the state of Gujarat?
Answer: Working Women’s Hostel

118. Which Office implemented ‘Kasturba Poshan Sahay Yojana’?
Answer: District Panchayat

119. What is the full form of FHW?
Answer: Female Health Worker

120. What does the State Government do to empower women economically in the field of animal husbandry?
Answer: Women Milk Producers Cooperatives

121. Who is the first female Chief Minister of Gujarat?
Answer: Mrs. Anandiben Patel

122. Who is the first female international chess master of Gujarat?
Answer: Dhyani Dave

123. Who is the first woman from Gujarat to win the Magsaysay Award?
Answer: Dr. Elaben Bhatt

124. Who is the first women Gujarati film director ?
Answer: Sheetal Shah

125. Who is the first Gujarati woman pilot to operate a rescue flight in Covid-19 ?
Answer: Captain Swati Rawal

126. 
.Prime Minister Narendra Modi announced a big financial help for start-ups during the conference of BIMSTEK countries, then by what name is that financial help known?
Answer: Start up India Seed Fund

127
.In the video, Prime Minister Narendra Modi is telling about how the country is benefiting through the Start Up India scheme. So how many start ups are registered under Start Up India so far?
Answer: 65,000

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!