G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 20/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. What is a written commitment made between the farmer and the buyer for cultivation and sale of specific quality, quantity and variety of commodity at a predetermined price?
Answer: Traditional farming

2. In PM Kisan Yojana, to whom will the funds be directly transferred?
Answer: Bank Account of Beneficiary

3. Four state-of-the-art dairy plants of which company were recently inaugurated at Gandhinagar?
Answer: Amulfed

4. How much of the Indian coastline is covered by Gujarat?
Answer: One fifth

5. ‘Ponk’ is famous in which district of Gujarat?
Answer: Surat

6. Which dairy of North Gujarat is the fastest developing dairy of the world?
Answer: Banas

7. By which year does the National Education Policy 2020 aim to achieve high-quality education?
Answer: 2040

8. Who is the sponsor of the Pradhan Mantri E-Vidya Yojana?
Answer: Union Government of India

9. How many schemes have been announced by the Government of Gujarat for unreserved economically weaker students and young entrepreneurs?
Answer: 8

10. In recognition of the valuable contributions made by teachers, when was Shikshak Parv, 2021 celebrated by the Ministry of Education (MoE)?
Answer: 5th-17th September

11. Who was the National Teachers’ award receipient from Gujarat for 2020?
Answer: Mr. Mahipalsinh Sajjansinh Jetavat & Mr. Prakashchandra Narbheram Suthar

12. Who was the president of the new National Education Policy 2020 Committee?
Answer: Dr. K. Kasturirangan

13. Which special university has been set up to prepare the best teachers?
Answer: IITE

14. Which special university has been set up for the special study of marine culture and trade?
Answer: Gujarat Maritime University

15. Which is the tallest hospital in Gujarat?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel Institute of Medical Sciences and Research

16. Who are the beneficiaries of ‘Suryashakti Kisan Yojana?
Answer: Farmers

17. What has been distributed at cheaper prices under the Ujala scheme ?
Answer: LED Bulb

18. What is the full form of MSME ?
Answer: Micro Small and Medium Enterprises

19. In which district the Charanka Solar Park is located?
Answer: Patan

20. What is the full form of SDG?
Answer: Sustainable Development Goals

21. Who launched “Pradhan Mantri Ujjwala Yojana”?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

22. Which turbines are used by the Ukai Hydro Power Station?
Answer: Hydel turbine

23. What is the full form of GSWAN?
Answer: Gujarat State Wide Area Network

24. What is the full form of RBI?
Answer: Reserve Bank of India

25. What is the full form of CGA?
Answer: Controller of General Account

26. What is the Reverse Repo Rate related to?
Answer: Credit Policy of Reserve Bank

27. Under which department does the ‘Gujarat Thakore and Koli Development Corporation’ function?
Answer: Department of Social Justice and Empowerment

28. What is the full form of ‘PMGKAY’ ?
Answer: Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana

29. What is the full form of NFSA ?
Answer: National Food Security Act

30. Which city of Gujarat is recognized as the UNESCO World Heritage Site?
Answer: Dholavira

31. Which culture is known as the first urban civilization of India ?
Answer: Harappan Civilization

32. Which artists are encouraged to perform traditional folk dances for the preservation and development of the dying art during Vasantotsava?
Answer: Tribal

33. In Gujarati poetry, who is referred to as ‘Laya no Rajvi’ ?
Answer: Poet Ramesh Parekh

34. Who said, ‘Daav par sab kuch laga he, ruk nahi sakte, tut sakte he lekin jkuk nahi sakte’?
Answer: Atal Bihari Vajpayee

35. Who wrote the “Natya Shastra”?
Answer: Bharat Muni

36. Where is the University Granth Nirman Board located in Gujarat?
Answer: Ahmedabad

37. Which of the following is the epithet of literary art ?
Answer: Sabad

38. How many Wildlife National Parks are there in Gujarat?
Answer: 4

39. At which place in Gujarat is ‘Nagesh Van’ is located?
Answer: Nageshwar (Dwarka)

40. After what duration is the India State of Forest Report (ISFR) released?
Answer: 2 Years

41. In which ‘Van’, Scientific demonstration of Mango farming is showcased ?
Answer: Aamra Van

42. For whom has the ‘Karuna Abhiyan’ been launched?
Answer: Birds

43. Velavadar Antelope National Park is located in which district of Gujarat?
Answer: Bhavnagar

44. In which district of Gujarat is the Mitiyala Sanctuary located?
Answer: Amreli

45. What is traditional ‘Rogan’ art?
Answer: Art of Painting

46. Which vehicle is covered by the Gujarat Electric Vehicle Policy?
Answer: Bike

47. During nuclear-fission process, how much energy is released?
Answer: Huge amount of energy

48. What is the rank of India in terms of its land area?
Answer: 7th

49. On which date is ‘World Blood Donour Day’ celebrated?
Answer: 14th June

50. Which department was formed by the Government of India to promote Yoga?
Answer: AYUSH

51. What is Rabies?
Answer: A deadly virus spread to people from the saliva of infected animals

52. Against which disease the National Vector Borne Disease Control Programme is launched?
Answer: Malaria

53. What is a poor nutritional status due to inadequate or unbalanced diet called?
Answer: Malnutrition

54. Which vitamin is called anti-infective vitamin?
Answer: Vitamine A

55. What is the disease affecting a large proportion of a population in a wide geographical area known as?
Answer: Pandemic

56. What are the objectives of NRHM (National Rural Health Mission)?
Answer: All options are correct

57. Which vitamin is responsible for making RBC in a human body?
Answer: Vitamin C

58. What happens with haemophilia which is a genetic group?
Answer: The blood does not clot

59. In which district of Gujarat was the first Ayurveda university established?
Answer: Jamnagar

60. For whom, the Cluster Development Scheme has been implemented?
Answer: Artisans

61. Which of the following is the apex financial institution responsible for the development of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME) in India?
Answer: SIDBI

62. Which is the home to India’s first International Exchange (India INX) ?
Answer: GIFT City

63. Which country has the world’s largest diamond cutting industry?
Answer: India

64. What is the objective of Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana?
Answer: To provide water to every farm

65. Which of the following is an initiative to make all the National Highways free of railway crossings by the year 2019?
Answer: The Setu Bharatam Project

66. At which interval has the Vibrant Gujarat Global Summit are organized since 2003?
Answer: Every Alternate Year

67. The DMIC (the Delhi–Mumbai Industrial Corridor Project) is planned in collaboration with which country?
Answer: Japan

68. When was International Labour Day first celebrated?
Answer: May 1, 1890

69. Who is the current Cabinet Minister of Labour and Employment Department in the Government of India?
Answer: Shri Bhupender Yadav

70. Which group of the worker is benefitted under the ‘Atal Pension Yojana’ by the Government of India?
Answer: Unorganized Workers

71. Which category gets the benefits of the Government of Gujarat’s Manav Garima Yojana?
Answer: All above categories

72. Which worker-group can be benefitted from the health camp organised by Gujarat Building and Other Construction Workers’ Welfare Board?
Answer: Construction workers

73. Which programme broadcasts the visionary ideas and thoughts on vivid subjects of our honourable Prime Minister Shri Narendrabhai Modi in India?
Answer: Man ki Baat

74. What is the requirement for the construction workers to get benefits under the ‘Accidental Death Aid Scheme’ by the Government of Gujarat?
Answer: Registered with Construction Workers’ Welfare Board

75. What is the objective of the ‘Deen Dayal Upadhyay Grameen Kaushalya Yojana’ by the Government of India?
Answer: Skill & training

76. Which of the following Minister of State was present at the three-day “Mega Job Fair-2022” held in Gujarat from 16th to 18th June, 2022?
Answer: Labour and Employment Department

77. Which channel broadcasts 24/7 of ITI’s monthly arranged various trades by the Government of Gujarat ?
Answer: Vande Gujarat Channel no. – 3

78. What is the minimum age of a candidate to contest in a parliamentary election?
Answer: 25 years

79. What is Ombudsman?
Answer: Constitutional authority

80. Who is the current Leader of the House of Lok Sabha?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

81. For how many years is the Vice-President of India elected ?
Answer: 5 years

82. What does ‘RoR’ stands for in Revenue Department ?
Answer: Record of Rights

83. When was Aspirational Districts Programme launched ?
Answer: 2018

84. Which dam is constructed on Tapi River?
Answer: Ukai Dam

85. Where was the Center for Ganga River Basin Management and Studies started?
Answer: New Delhi

86. How much Carbon Dioxide (CO2) fixation target would be achieved by Narmada Project to reduce pollution?
Answer: 70 times

87. Which is the largest river in Gujarat in terms of water quantity?
Answer: Narmada

88. On whose birthday was the ‘Swachh Bharat Abhiyan’ launched?
Answer: Mahatma Gandhi

89. What is the primary purpose of Saansad Adarsh Gram Yojana?
Answer: Social and cultural development of villages

90. Which scheme is implemented in the village to give the benefit of the various government schemes to the beneficiaries without any intermediaries in Gujarat?
Answer: Garib Kalyan Mela

91. What kind of facilities are provided in the villages under Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission?
Answer: Every infrastructural facility found in an urban area

92. Which scheme is implemented at the village level where no crime has been reported in the last three years in Gujarat?
Answer: Pavan Gam Yojana

93. When was Pradhan Mantri Garib Kalyan Package announced?
Answer: March 2020

94. Which programme has become globally unique by improving the hygiene habits of over 600 million people in India?
Answer: Swachh Bharat Mission (Rural)

95. Which portal can be used to know the current market prices of different agricultural products?
Answer: I-khedut portal

96. Which of the following is a port town of Gujarat?
Answer: Veraval

97. In which district of Gujarat is Polo forest located?
Answer: Sabarkantha

98. Which state has received the Government of India’s Transport Minister Road Safety Award for the year 2019-20, 20-21, 21-22 for the third consecutive year?
Answer: Gujarat

99. When was the foundation stone for a Ro-Ro Jetty at the Kochi Port laid?
Answer: 2022

100. Where is the famous temple of Santaram Maharaj in Gujarat?
Answer: Nadiad

101. What is the first planned hill station in Gujarat from a tourist point of view?
Answer: Saputara

102. What is the full form of NHDP ?
Answer: National Highways Development Project

103. In which state is India’s first ‘Global Financial & IT Hub’ and ‘International Financial Services Center (IFSC)’ located?
Answer: Gujarat

104. Near which city the extradosed cable-stayed bridge is constructed over river Narmada?
Answer: Bharuch

105. Who will inaugurate the Surat Diamond Bourse (SDB)?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

106. Which department handles the maintenance and sustenance of roads and public buildings?
Answer: Road and Building Department

107. Where is Sabarmati footbridge located?
Answer: Ahmedabad

108. Which scheme translates to-Save the Girl Child, Educate the Girl Child (in Hindi)?
Answer: Beti Bacho, Beti Padhao

109. How much loan is provided to street vendors under the PM Street Vendor’s Atma Nirbhar Nidhi (PM SVANidhi)?
Answer: Up to INR10,000/- of one-year tenure

110. Who was the first Deputy Prime Minister of India?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

111. Who was the first Non- Congress Prime Minister of India?
Answer: Morarji Desai

112. Who was the first to start a newspaper in India?
Answer: James Hikki

113. Give the full form of EMRS.
Answer: Eklavya model residential school

114. What is the speciality of 21st June?
Answer: The longest day of the year

115. When is ‘International Day of Non-Violence’ celebrated?
Answer: 2nd October

116. Which scheme has been launched by the Government of Gujarat to promote the birth of a daughter?
Answer: Beti Bachao Beti Padhao

117. Which scheme has been launched by the state government for the care of children of working women from six months to three years?
Answer: Rashtriya Ghodiya Ghar Yojana

118. How is education promoted under ‘Vidya Sadhana Yojana’ amond girls of Scheduled Tribes?
Answer: By giving a bicycle

119. Which scheme is launched for the safe accommodation and environment of working women ?
Answer: Working Women Hostel

120. Which of the following training is given to women for self-defense in the state ?
Answer: Judo Karate

121. Which state has formed the first Balika Panchayat in India ?
Answer: Gujarat

122. Who is Gujarat’s first woman and international award winning kite fighter ?
Answer: Bhavnaben Mehta

123. Who is the first Gujarati woman to participate in a cross-country car rally ?
Answer: Minaxi Purohit

124. Who is the first Gujarati women lieutenant colonel ?
Answer: Neela Pandit

125. Who is the first women sociologist of Gujarat ?
Answer: Dr. Taraben Patel

126. 
.Which scheme in the above video provides health oriented facility to women in 2nd/3rd trimester?
Answer: Pradhanmantri Surakshit Matrutva Abhiyan

127
.In the above video, the theme song of Gujarat government scheme is playing, so what is that scheme?
Answer: Mission Mangalam

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!