G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 19/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. What is the purpose of Agricultural Skill Development Training Programme for farmers?
Answer: Training them in scientific method

2. What are the primary resources for agriculture?
Answer: Land, air and water

3. What do pesticides kill ?
Answer: Pests

4. Which dairy in Gujarat is the largest dairy in Asia?
Answer: Amul

5. With reference to agriculture, what is the full form of GOPCA ?
Answer: Gujarat Organic Products Certification Agency (GOPCA)

6. Which district of Gujarat is famous for ‘Kesar’ mango?
Answer: Junagadh

7. In whose honour is Teachers’ Day in India celebrated?
Answer: Dr Sarvapalli Radhakrishnan

8. How much does it charge to register on the PM E-Vidya Yojana portal ?
Answer: No fee

9. MYSY Scheme of Gujarat goverment covers which items/things for financial assitance ?
Answer: Tution fee,Hostel accomodation and food, Books and instruments

10. What is the full form of ITI?
Answer: Industrial Training Institute

11. What is the full form of SCOPE, which was established to build English language proficiency in the youth of Gujarat?
Answer: Society for Creation of Opportunity through Proficiency in English

12. Who was the Chairman of the drafting committee of National Education Policy-2020?
Answer: Dr. K. Kasturirangan

13. Where is the headquarter of GUJCOST located in Gujarat?
Answer: Gandhinagar

14. From which academic year, Ministry of Education (MoE) aims to implement the National Education Policy (NEP 2020)?
Answer: 2022-23

15. Who launched Yogacharya Gopalji’s book on yoga?
Answer: Minister of Education

16. Who announced ‘Surya Gujarat Solar Roof Top Scheme’?
Answer: Shri Vijaybhai Rupani

17. What is the full form of CERC?
Answer: Central Electricity Regulatory Commission.

18. Who launched ‘The Green Energy Corridors Project’?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

19. Where is the Tata Chemical Plant located in Gujarat?
Answer: Mithapur

20. Where is world’s largest petroleum refining hub located in India?
Answer: Gujarat

21. Which finance minister announced Battery Swapping policy for EVs(Electric Vehicles)?
Answer: Smt. Nirmala Sitharaman

22. Who has started ‘Gujarat 2 Wheeler Scheme’?
Answer: Shri Bhupendrabhai Patel

23. Which Finance Minister introduced the GST Bill in the Lok Sabha?
Answer: Shri Arun Jaitley

24. Which scheme has been implemented by the Government of India to provide economic security to the poor, underprivileged and unorganized workers in the country?
Answer: Atal Pension Yojna

25. What is the full form of NAV?
Answer: Net Asset Value

26. Provision of how much rupees was made to provide monthly assistance to the children who have lost a parent to Covid-19 as per the resolution of Gujarat Government dated 28th July 2021?
Answer: Rs. 2000/-

27. Under which department does the Gujarat Nomadic and Denotified Tribes Development Corporation function?
Answer: Department of Social Justice and Empowerment

28. What is the full form of ‘TPDS’ ?
Answer: Targeted Public Distribution system

29. What is the full from of BPL ?
Answer: Below Poverty Line

30. By which name is Ahmedabad known due to its textile industry ?
Answer: Manchester of the East

31. Whose birthday is celebrated as a “Samrasata Day” ?
Answer: Dr. Babasaheb Ambedkar

32. Who has started to provide food to the affected people in case of flood during the month of July-August 2017 by Governmnet of Gujarat ?
Answer: Community Kitchen

33. What is the meaning of the Sanskrit root ‘Kru’ in the word ‘Sanskruti’ ?
Answer: to do

34. What is the other name of Shamlaji fair ?
Answer: Kartik Purnima Fair

35. Who is the spiritual Guru of Gandhiji ?
Answer: Shrimad Rajchandra

36. Where does the fair of Bhavanath Mahadev take place in Gujarat ?
Answer: Junagadh

37. Gujarat Sahitya Akademi operates under which department of Government of Gujarat ?
Answer: Sports, Youth and Culture Activities Department

38. The ‘Bhakti Van’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Chotila

39. The ‘Mahisagar Van’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Anand

40. What is the price of small sapling sold through departmental nurseries under ‘Van Mahotsav Scheme’?
Answer: 75 Paisa

41. In which district is the famous ‘Jessore Sloth Bear Sanctuary’ located ?
Answer: BANASKANTHA

42. Where is India’s first Marine Park located ?
Answer: Jamnagar

43. The major wildlife like Antelope, Wolf, Kharmor, Harrier, etc. are found in which National Park of Gujarat?
Answer: Velavadar Antelope National Park

44. In which district of Gujarat is the Pania Sanctuary located?
Answer: Amreli

45. In which government service is ‘Empowerment of Persons with Disabilities’ included ?
Answer: Poor welfare

46. Which law bans the use of Multi-Layered Plastics (MLP) in the food packaging industries ?
Answer: Plastic Waste Management Rules ,2016

47. Which gas is responsible for the occurrence of acid rain?
Answer: Sulphur Dioxide

48. Which is the national highway from Kandla to Pathankot?
Answer: National Highway No. 15

49. On which date is the ‘World No tobacco Day’ celebrated?
Answer: 31st May

50. Who runs the public health care services?
Answer: Government

51. Between which two entities does Yoga maintain complete harmony?
Answer: All options are true

52. Which type of disease is COVID 19?
Answer: Viral

53. Who started the MAA (Mothers’ Absolute Affection) scheme?
Answer: Ministry of Health & Family Welfare

54. Which organ of the body remains healthy by donating blood ?
Answer: Heart

55. What is the aim of the MusQan Yojana?
Answer: To ensure provision of quality child-friendly services in public health facilities to reduce preventable newborn and child morbidity and mortality.

56. Which of the following is/are the symtoms of black fungus?
Answer: All options are correct

57. Which of the following is the health portal of the Govt. of Gujarat?
Answer: arogyasathi.guj.gov.in

58. What is the theme of the ‘World International Yoga Day 2022’?
Answer: Yoga for Humanity

59. What is the two Sub-Missions of National Health Programme?
Answer: The National Rural Health Mission and the National Urban Health Mission

60. What is the full form of “FDI”?
Answer: Foreign Direct Investment

61. What is the full form of ASPIRE?
Answer: A Scheme for Promotion of Innovation, Rural Industries and Entrepreneurship

62. What is the full form of GIFT City situated in Gujarat?
Answer: Gujarat International Financial Tech City

63. What is the geographically distributed area or zone where the economic laws are more liberal as compared to other parts of the country called?
Answer: SEZ

64. Which of the following is second largest textile town in India?
Answer: Ahmedabad

65. What was the theme of 10th Vibrant Gujarat Global Summit held in 2022?
Answer: From Aatmanirbhar Gujarat to Aatmanirbhar Bharat

66. The Indian National Space Promotion and Authorization Center (IN-SPACe) has the potential to revolutionize India’s which industry?
Answer: Space

67. What is the rank of India in Steel production?
Answer: 2nd

68. Educational Award scheme of the Government of Gujarat is applicable to which of the following category of beneficiary?
Answer: Children of laboures

69. Which portal has been launched by the Ministry of Labour and Employment, the Government of Gujarat to collect data of unorganized sector workers?
Answer: E-Shram Portal

70. Which website is available for the registration on e-Shram portal by the Government of India?
Answer: www.eshram.gov.in

71. Which law is helpful to take action in case of fatal accident on construction site for the labourer of Gujarat by the Government of Gujarat ?
Answer: The Gujarat Building and Other Construction Works Rules-2003

72. Which department of the Government of Gujarat started the Mukhyamantri Apprentice Yojana ?
Answer: Labour and emplyoment department

73. What is provided by the Government of India under the ‘Deen Dayal Antodaya Yojana’ ?
Answer: Skill Development Training

74. Who is the Principal Secretary, Department of Labour, Skills, Development and Employment, Government of Gujarat?
Answer: Mrs. Anju Sharma

75. How many higher education institutes are affiliated with embedded apprenticeship course under SHREYAS Yojana of Government of India?
Answer: More than 40

76. What is the latest name of the scheme formerly known as Shramik Vidyapeeth in India?
Answer: The Scheme of Jan Shikshan Sansthan (JSS)

77. Which department of The Government of India is taking care of The scheme of Jan Shikshan Sansthan currently?
Answer: Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) 

78. How many new districts were created in Gujarat on 15 August 2013?
Answer: Seven

79. What is the minimum age required for becoming the Prime Minister of India ?
Answer: 25 years

80. In the Constituent Assembly of India, who was the Chairman of the Drafting Committee?
Answer: B.R. Ambedkar

81. When is National Minority Rights Day celebrated?
Answer: 18 December

82. Which of the following is the second state to achive 100% electrification?
Answer: Andhra Pradesh

83. How many districts have been identified as ‘Aspirational Districts program’ across India ?
Answer: 117

84. Which river is called the ‘Hope Of Gujarat’ ?
Answer: Narmada River

85. Sardar Sarovar Dam has been constructed to supply water and electricity to how many states?
Answer: 4

86. What is true about CNG- Compressed Natural Gas ?
Answer: It is a clean fuel

87. When was the railway started in Gujarat?
Answer: 1855 A.D.

88. When was the ‘Mission Amrit Sarovar’ launched?
Answer: 24 April, 2022

89. Which plan promotes the connectivity of the hinterlands?
Answer: Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

90. What is the full form of SAGY scheme implemented by the Ministry of Rural Development?
Answer: Saansad Adarsh Gram Yojana

91. In which year the ‘Clean Village Healthy Village’ scheme was implemented in Gujarat?
Answer: 2007-2008

92. Which scheme provides financial assistance to self help groups(SHGs) to buy grinding mill in Gujarat?
Answer: Mukhyamantri Gramya Swanirbhar Yojana

93. Which department operates the I-Khedut Portal?
Answer: Department of Agriculture and Co-operation

94. What should be formed by Vatan Prem Society to carry out the works of the Vatan Prem Yojana in Gujarat?
Answer: Project Management Unit

95. Under which scheme 14,179 Gram Panchayat has been connected with e-connectivity in Gujarat?
Answer: E-Gram Vishwagram Yojana

96. In which city of Gujarat SEZ (Special Economic Zone) “Dahej” is situated?
Answer: Bharuch

97. Gujrat Tourism had started which advertisement campaign to increase tourism in Gujarat?
Answer: Khushbu Gujarat ki

98. What name did Shri Narendrabhai Modi give to the new Vehicle Scrapage Policy?
Answer: Kachra mathi Kanchan

99. Which university in Gujarat was instrumental in developing Janmarg (BRTS) in Ahmedabad?
Answer: CEPT University

100. Where is the Gujarat Maritime University situated?
Answer: Gandhinagar

101. In which mountain range is Ambaji Teerth located?
Answer: Aravalli

102. What is the full name of GIFT City ?
Answer: Gujarat International Finance Tec City

103. To which place is PMAY-U applicable?
Answer: Urban Area

104. Who laid the foundation stone of the Four Lane Signature Bridge between Okha and Beyt-Dwarka ?
Answer: Shree Narendrabhai Modi

105. Where is aquatic gallery located in Ahmedabad?
Answer: Science city

106. Who inaugurated Sudama Setu bridge?
Answer: Smt. Anandiben Patel

107. What is the full form of NPCC?
Answer: National Projects Construction Corporation Limited

108. Which portal is implemented to monitor the progress of Sarva Shiksha Abhiyan initiatives?
Answer: Shala Gunvatta Portal

109. When did INS Kiltan carry disaster relief following catastrophic floods in Vietnam and Cambodia under Mission 3 of the Mission Sagar Scheme?
Answer: December 2020

110. Who was the first President of the opposition party of India?
Answer: Ram Subhag Singh

111. Who was the first Indian Magasaysay Award winner?
Answer: Vinoba Bhave

112. Who was the first Indian to make a hat-trick in Cricket?
Answer: Chetan Sharma

113. Which day is celebrated as World Yoga Day?
Answer: 03 Jan

114. On which website information on National Sports Talent Search Scheme is available?
Answer: www.nationalsportstalenthunt.com

115. In which district Kankarapar Water Supply Scheme is operational?
Answer: Surat

116. Where does any woman victim file a case to get justice quickly and at low cost ?
Answer: Nari Adalat

117. What is the income limit for getting help under Scheme for Adolescent Girls ?
Answer: There is no income limit

118. Who inaugurated ‘Vahali Dikari Yojana’ in Rajkot ?
Answer: Shri Vijay Rupani

119. What is the main objective of the ‘Dikari Yojana’ ?
Answer: To promote daughter birth

120. What is the name of social media campaign launched by Prime Minister Shri Narendra Bhai Modi to promote the birth of daughters in the year 2020 ?
Answer: Selfie with daughter

121. Who is the first female Gujarati judge to be promoted in the Supreme Court ?
Answer: Justice Belaben Trivedi

122. Who is the first Indian Gujarati woman swimmer to qualify for the Tokyo olympics ?
Answer: Maana Patel

123. Who is the first female forest guard pilot in Gujarat ?
Answer: Rasilaben Vadher

124. Who is India’s first woman shipping magnate ?
Answer: Sumati Morarjee

125. Who is the first Gujarati woman to swim the English channel ?
Answer: Vandita Dhariyal

126. 
.In the presented video, the beneficiary ‘Vikas’ is talking about the benefit they are getting through a scheme of the Government of India, what is the name of this scheme?
Answer: Pradhan Mantri Kishan Samman Nidhi Yojana

127. 
.In the above video Prime Minister Shri Narendra Modi is talking about which scheme which has been registered in the Guinness Book of World Records?
Answer: Pradhan Mantri Ujjwala Yojana

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!