G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 18/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. Which of the following universities in Gujarat is working in the field of animal husbandry?
Answer: Kamdhenu University

2. Under which scheme, are farmers provided financial support in the event of failure of any of the notified crop as a result of natural calamities, pest and diseases?
Answer: National Agricultural Insurance Scheme(NAIS)

3. Which body ensures worthy prices and timely payments to the farmers for their produce?
Answer: APMC

4. Which of the following can be grown and harvested for profit?
Answer: Crop

5. From which district, the Dairy Cooperative Scheme was announced with the objective of doubling the income of farmers and making them self reliant?
Answer: Anand district

6. In which month was the Farm Fresh Festival 2021 held in Gujarat?
Answer: March

7. Shala Praveshotsav 2022′ was launched from which place?
Answer: Vadgam

8. Who was Gujarat’s only female Education Minister who went on to become the state’s Chief Minister?
Answer: Smt.Anandiben Patel

9. Which is a national level institute in Ahmedabad that trains mentally retarded children?
Answer: B.M. Institute of Mental Health

10. Which Institute is functioning in Gujarat for Atomic Education?
Answer: Atomic Enregy Central School

11. Which one of these is the famous university of Gujarat for Distance Education?
Answer: Dr. Babasaheb Ambedkar Open University

12. Which is the largest university in Gujarat?
Answer: Gujarat University, Ahmedabad

13. Where is the Military School located near Jamnagar in Gujarat?
Answer: Balachhadi

14. Name the Mathematician from Gujarat who is believed to invent Zero ?
Answer: Brahmagupta

15. When is ‘Teachers’ Day’ celebrated?
Answer: 5th September

16. What is the full form of KHUSY?
Answer: Kisan Hit Urja Shakti Yojana

17. What is the other name of ‘Surya Shakti Kisan Yojana’?
Answer: SKY yojana

18. What is the full form of SKY?
Answer: Suryashakti Kisan Yojana

19. Which is the first state in the country to implement the ‘Solar Roof Top Scheme’?
Answer: Gujarat

20. How many percentage refund is applicable on the electricity duty paid for five years?
Answer: 100

21. In which city Gujarat’s first Overbridge Rooftop Solar Power Plant has been set up ?
Answer: Vadodara

22. In which year was Battery Swapping Policy’ for EVs(Electric Vehicles) announced ?
Answer: 2022

23. Under which scheme, the accounts of the poor are opened with zero balance in the banks, post offices and nationalised banks?
Answer: PM Jandhan

24. From what age does one start getting pension after paying regular premium in Atal Pension yojna?
Answer: 60 years

25. Who designed and developed e-gram module?
Answer: National Informatics Centre.

26. What is the main objective of the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana?
Answer: No citizen goes to bed hungry

27. When was the Agneepath Scheme launched?
Answer: 14th June 2022

28. Which scheme has been implemented by the Government of Gujarat to provide food security to the homeless person / family and other children (street children) to prevent deaths due to starvation and malnutrition ?
Answer: Anna Brahma Yojana

29. Which day is celebrated as National Consumer Rights Day ?
Answer: 24th December

30. What is the full form of AYY ?
Answer: Antyodaya Anna Yojana

31. Which place and name is associated with the world’s largest cricket stadium ?
Answer: Narendra Modi stadium, Ahmedabad

32. On the occasion of whose marriage is Madhavpur Ghed Fair organized ?
Answer: Krishn Rukmani

33. What does the Government of India allocate for the food security of the poor of the Gujarat state under the targeted public distribution system ?
Answer: Wheat and Rice

34. Whose biography is ‘Agnikund Ma Ugelu Gulab’ ?
Answer: Mahadevbhai Desai

35. What is the name of Kanti Madiya’s drama institute ?
Answer: Natyasampada

36. On the bank of which rivers was Aryan civilization spread ?
Answer: Ganga & Jamuna

37. Whose anthology of poetry is known as ‘Aankh Aa Dhanya Che’ ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

38. The ‘Punit Van’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Gandhinagar

39. The ‘Virasat Van’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Pavagadh

40. Where was the first Forest Research Institute set up in India?
Answer: Dehradun,Uttarakhand

41. What is the price of big sapling sold through departmental nurseries under ‘Van Mahotsav Scheme’?
Answer: 1

42. Which national park is in Jamnagar district of Gujarat?
Answer: Marine National Park

43. The coral and marine life can be found in which national park of Gujarat?
Answer: Marine National Park

44. Balaram Sanctuary is located in which district of Gujarat?
Answer: Banaskantha

45. Who gave the idea of ​​ ‘Green Gujarat Clean Gujarat’ ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

46. Which of the following products contain harmful CFCs ?
Answer: Refrigerants

47. Which is the coldest layer of the atmosphere ?
Answer: Mesosphere

48. Which department directs the activities of Civil Defence?
Answer: Home Department

49. What is the full form of ASHA?
Answer: Accrediated Social Health Activist

50. Which application was launched by Govt. of India which helps to identify the potential users who may have come in close proximity with a person who has tested positive for COVID-19?
Answer: Aarogya setu App

51. Which mental health condition is most common in India?
Answer: Depression

52. What is the full form of NMHP?
Answer: National Mental Health Programme

53. What is the full form of NACO?
Answer: National AIDS Control Organization

54. What is the name of the process of taking an organ or living tissue and implanting it in another part of the body or in another body?
Answer: Trasplantation

55. What initiatives have been taken by the Ministry of Health and Family Welfare (MOHFW) in collaboration with the WHO Country Office for the prevention and care of diabetes?
Answer: Diabetes Cure

56. What is E-MAMTA ?
Answer: Mother and Child Tracking System

57. Which of the following are the salient features of eSanjeevani OPD (the citizen friendly web-based National Teleconsultation Service)?
Answer: All options are correct

58. Which Website is used for Self-Registration for covid Vaccination?
Answer: cowin.gov.in

59. What is the study of vitamins called?
Answer: Vitaminology

60. Who, from the following can avail the benefits of Dattopant Thengadi Artisan Interest Subsidy Scheme?
Answer: Any artisans who have skills of Handloom or Handicraft art

61. Under SFURTI Scheme which of the followingTraditional industries is included?
Answer: Khadi and Village Industries

62. Which ‘Special Investment Region’ is going to emerge as the world’s largest Auto – Hub in Gujarat?
Answer: MBSIR (Mandal Becharaji Special Investment Region)

63. In which city is the Diamond Research and Mercantile (DREAM) City being developed to promote diamond trading from Gujarat?
Answer: Surat

64. Which trade policy limits monetary value of goods that a country can import or export during a particular period?
Answer: Quota

65. Which Ministry is concerned with the Samarth Scheme?
Answer: Ministry of Textiles

66. Which of the following states has a Special Economic Zone?
Answer: Gujarat

67. Sweet Revolution is related with which of the following industries?
Answer: Beekeeping and Honey industry

68. For whom is the Go-Green scheme planned by the Government of Gujarat?
Answer: Industrial Labour

69. In which year The Startup India Seed Fund scheme was launched by the Government of India?
Answer: 2021

70. Which purchase is subsidized by Gujarat Labour Welfare Board for labourers to go to work?
Answer: Bicycle

71. Which department of the Government of Gujarat offers various awards like Rajya Shram Ratna, Rajya Shram Bhushan and Shram Devi ?
Answer: Department of Labour and Employment

72. Which state has the lowest unemployment rate in India as per Periodic Labour Force Survey ?
Answer: Gujarat

73. Which city will be the area of jurisdiction for different Shramyogi welfare scheme by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat?
Answer: Ahmedabad

74. Which benefits are provided to the daughters of constuction workers under the ‘Bhagyalakshmi Bond Yojana’ started by the Government of Gujarat ?
Answer: Financial Benefit

75. Which Chief Minister of Gujarat has implemented Shram Niketan Yojana?
Answer: Mr. Bhupendrabhai Patel

76. What should be the education qualification of a woman to get admission in T.C.W.C.G. Diploma Course by the Government of Gujarat ?
Answer: 7th Std pass

77. Who launched NCS Portal of Government of India?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

78. Who was the first Speaker of Gujarat Assembly?
Answer: Kalyanji V Mehta

79. On which basis is the Representation of Lok Sabha based ?
Answer: Population

80. What is the name of the house of the members elected by the people to run the state ?
Answer: Assembly

81. Who was the first President of the Constituent Assembly?
Answer: Dr. Sachidanand Sinha

82. How does E-Dhara help?
Answer: Facilitating easy maintanance of Land Records

83. Which among the following districts are included in ‘Aspirational Districts Programme’ in Gujarat?
Answer: Narmada & Dahod

84. When was the ‘Jal Jeevan Mission’ launched ?
Answer: 15th Aug 2019

85. Where is Sardar Sarovar Dam located ?
Answer: Kevadiya

86. Where does Ganga and Yamuna river meet ?
Answer: Allahabad

87. What are the expected results of Amrut Yojana?
Answer: Tap connection to every home

88. Who has launched the ‘Mission Amrit Sarovar’?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

89. Which scheme is aimed at providing “Potana Sapananu Ghar” to households in rural areas?
Answer: Pradhan Mantri Awaas scheme (Gramin)

90. When was the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana implemented?
Answer: December 2000

91. Which class is totally taken care by the Gram Panchayat in terms of benefits?
Answer: Weaker sections

92. What is the tenure of Panchayati Raj Institutions?
Answer: Five years

93. When was the Jal Jeevan Mission launched?
Answer: August, 2019

94. Which scheme aims to work at the village level where no crime has been reported in the last five years?
Answer: Tirth Gam Yojana

95. Which scheme works for the projects like school rooms or smart classes, libraries, cemeteries, lake beautification, bus stand etc. in villages?
Answer: Vatan Prem Yojana

96. How many coastal SEZs (Special Economic Zones) are there in Gujarat ?
Answer: 3

97. In which district the Dinosor meusum is situataed in Gujarat?
Answer: Mahisagar

98. Who started the first seaplane service in India?
Answer: Shree Narendrabhai modi

99. Which of the following schemes was launched by the Government of India to harness India’s 7,500 km long coastline, 14,500 km of potentially navigable waterways and strategic location on key international maritime trade routes?
Answer: Sagarmala

100. Which port is considered as gateway port to Eastern India for the rest of the world?
Answer: Syama Prasad Mookerjee Port

101. Which is the longest expressway in India?
Answer: Purvanchal Expressway

102. Where is Narendra Modi stadium located?
Answer: Ahmedabad

103. Which is the first expressway in Gujarat?
Answer: Ahmedabad- Vadodara Expressway

104. Which of the following can not be considered as the benefit of Green Highways Policy ?
Answer: Urban development

105. Which of the following is false for Dhola-Sadiya Bridge in Assam?
Answer: Dhola-Sadiya bridge will make the journey from Dhola Gaon to Sadiya Islampur Tiniali possible in just 6 hours

106. In which state Indian Institute of Teacher Education is located?
Answer: Gujarat

107. Which University in Gujarat is developed with the aim to conduct research for overall development of children?
Answer: Children’s University

108. When was the Transgender Persons (Protection of Rights) Act passed ?
Answer: 43795

109. Which is the new Umbrella Scheme that aims to provide welfare measures to the Transgender community and the people engaged in the act of begging?
Answer: SMILE

110. When was the Prime Miniter Narendrabhai Modi’s Scheme DHRUV launched?
Answer: October, 2019

111. Who was the first Chief of the Indian Army?
Answer: General M Rajendra Sinh

112. Who was the first Dalit Speaker of the Lok Sabha?
Answer: G M C Bal Yogi

113. Which setup of government provides immediate medical, legal, psychological and divine service to a woman who is a victim of any kind of violence?
Answer: Sakhi one stop center

114. Where is the Swarnim Gujarat Sports University located?
Answer: Gandhinagar

115. Which website is used to get information about Make in India?
Answer: www.makeinindia.com

116. What type of Kendra’s are working to solve family problems in Gujarat?
Answer: Kutumb Salah Kendra

117. Which of the following schemes aims to provide education to girls for their welfare ?
Answer: Beti Bachavo Beti Padhavo

118. What is educational quilification for the post of manager of ”Pandit Deendayal Grahak Bhandar Yojana’ ?
Answer: SSC

119. Which scheme has been launched in Gujarat to reduce maternal and child mortality ?
Answer: Chiranjeevi

120. Which helpline has the state government set up to prevent cases of suicide among women ?
Answer: Jeevan Astha

121. Under which campaign Balika Panchayat was formed ?
Answer: Beti Bachavo Beti Padhavo

122. Who is the first female merchant navy officer in Gujarat ?
Answer: Heli Solanki

123. Who is the first Gujarati woman IPS ?
Answer: Nipuna Torawane

124. Who is the first Gujarati muslim woman to do Ph.D. in Sanskrit ?
Answer: Dr. Salma Qureshi

125. Who is the first woman civil service appointee of Gujarat ?
Answer: Vijaylaxmi Sheth

126. 
.Hon’ble Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel is giving speech in the inauguration of which scheme on November 15, 2021?
Answer: Niramay Gujarat

127. 
.In the present video, Prime Minister Narendra Modi is talking about the Gujarat Skill Development Mission, when was established ?
Answer: February, 2009

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!