G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 17/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1.The health project mentioned in the video, what is the average amount of assistance given to the beneficiary by the Government of India?
Answer: 5 Lakh

2. How many people have benefited from this Government of India’s health scheme described in the video in just two years?
Answer: 1 Crore

3. Which scheme has the Prime Minister, Shri Narendrabhai Modi launched to provide tractor facilities to farmers?
Answer: PM Kisan Tractor Scheme

4. The beneficiaries of whichscheme receive financial assistance to purchase vehicles for agriculture purposes?
Answer: Kisan Parivahan Yojana

5. What is common name of Moringa oleifera?
Answer: Drum stick

6. On whose birthday, Ministry of Dairy Cooperatives Government of India announced Dairy cooperative scheme?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

7. Which district is famous for ‘Hafus’ mango in Gujarat?
Answer: Valsad

8. Which of the following is the cheapest fuel ?
Answer: Bio-gas

9. How many community science centres have been established by the Government of Gujarat?
Answer: 18

10. In which year was SCOPE established by the Government of Gujarat?
Answer: 2007

11. What is the plan to give tablets to students at token rates?
Answer: NAMO E-TAB

12. How much more time is given to Physically Challenged students as per Government of Gujarat norms for all written examinations held from standards 8 to 12 of secondary and higher secondary level?
Answer: 30 min

13. How much monthly stipend is given to students in ‘Alp Saakshartaa kanyaa Nivaasee Shalaa Yojanaa ?
Answer: Rs. 100

14. Which of the following is more interactive and Student centric?
Answer: Group Discussion

15. Which of the following schemes is designed to combat malnutrition and provide pre-primary education?
Answer: Anganwadi

16. Where is the Potato Research Center located in Gujarat?
Answer: Disa

17. Where is the headquarter of Shri Govindguru University located in Panchmahal district?
Answer: Godhra

18. What is the full form of MGVCL ?
Answer: Madhya Gujarat Vij Company Limited

19. Which energy contain the wind energy and the solar energy?
Answer: Green Energy

20. In which part of Gujarat wind mills are commonly found in large quantities?
Answer: Kutch

21. Who has inaugurated the world’s first Canal Top Solar Power Project?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

22. Who launched the ‘Kishan Suryodaya Yojana’ in Gujarat ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

23. Ujjwal DISCOM Assurance Yojana’ is known by what other name?
Answer: UDAY

24. Who launched ‘Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana’ ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

25. Which of the following is an objective of GST?
Answer: a boosting impact on economic growth

26. How many lakh rupees of accident insurance is available under Pradhan Mantri Suraksha Vima Yojana for 20 rupees as of July 2022?
Answer: ₹ 2 lakh

27. What is the full form of PSU?
Answer: Public Sector Undertaking

28. Which sector is the largest source of employment in India?
Answer: Agriculture

29. Under which department does the Gujarat Safai Karamchari Vikas Nigam function?
Answer: Department of Social Justice and Empowerment

30. Which card holders have been given one liter of oil per card at concessional rates by the Government of Gujarat during Janmashtami and Diwali festivals ?
Answer: BPL and Antyodaya

31. In which state of India is the Konark Sun Temple located ?
Answer: Odisha

32. How many World Heritage Sites are there in Gujarat ?
Answer: 4

33. Which poet of medieval Gujarati literature was blind by birth ?
Answer: Poet Pritam

34. On the banks of which river the first city of the indian subcontinent was built ?
Answer: River Indus

35. Which policy has been formulated to allure Gujaratis & foreigners to visit the places of Gujrat ?
Answer: Tourism Policy

36. Which place in Gujarat is famous for Matru Shraddha ?
Answer: Sidhpur

37. Which scheme is being implemented by the Government of Gujarat In order to provide protein food to families having AAY, BPL, APL-1 and APL-2 ration card covered under NFSA in 50 developing talukas of the state ?
Answer: Pulses distribution Scheme

38. Which of the following place is famous for “Chikankari” work (which is a traditional art of embroidary) ?
Answer: Lucknow

39. Who is the author of the historical novel ‘Jai Somnath’ ?
Answer: Kanaiyalal Munshi

40. Who is the Hon’ble Minister of Forest & Environment Gujarat ?
Answer: Shri Jagdish Vishwakarma

41. What is the area of the ‘Mangalya Van’ ?
Answer: 3.5 hectare

42. In which ‘van’, Different products of Bamboo are displayed?
Answer: Janki Van

43. In which district is ‘Ratanmahal Sloth Bear Sanctuary’ situated?
Answer: Dahod

44. Which national park is in Navsari district of Gujarat?
Answer: Vansda National Park

45. Which sanctuary is located in Amreli district of Gujarat?
Answer: Paniya

46. In which district of Gujarat is the Khijadiya Sanctuary located?
Answer: Jamnagar

47. What is the name of the National Channel that broadcasts in Gujarati language?
Answer: D.D. Girnar

48. The temperature of which sphere has increased due to global warming ?
Answer: Troposphere

49. Which environmental phenomenon has been linked to CFCs ?
Answer: Ozone Layer Depletion

50. When was the ‘Veer Meghamaya Balidan’ award announced?
Answer: 2003

51. On which date is the ‘World Cancer Day’ celebrated?
Answer: 4th Februray

52. Which colored bin is used to segregate domestic hazardous waste?
Answer: Black

53. Which of the following medicine is taken in the case of fever?
Answer: Dollo

54. What are the dangers of Early Pregnancy?
Answer: Mother and the baby both can suffer from Health consequences

55. Which of the following statement is true about blood donation?
Answer: Cholesterol and BP remain under control.

56. Which of the following service is/are provided by the Health Service Management Centre (HSMC)?
Answer: All options are correct

57. Which vitamin is called as a disease resistant vitamin?
Answer: Vitamine C

58. Which of the following statement is valid for School Health Programme?
Answer: All options are correct

59. What is true about the ‘Swasth Bharat Mobile Application’?
Answer: All options are correct

60. Which disease is caused by allergy?
Answer: Asthma

61. Where was Gujarat’s first agricultural university set up?
Answer: Dantiwada

62. What is the aim of establishing the Gujarat State Handloom & Handicraft Development Corporation?
Answer: Provide employment to the weavers

63. What is the full form of SFURTI?
Answer: SCHEME OF FUND FOR REGENERATION OF TRADITIONAL INDUSTRIES

64. Which is India’s 1st operational Smart City and International Financial Service Centre (IFSC) having world class infrastructure for offshore and international transactions in banking, insurance and capital markets?
Answer: GIFT City

65. Who manages the Craft Business Development Center?
Answer: Commissioner, Cottage and Rural Industry

66. Blue Revolution is realted with which of the following?
Answer: Fish Production

67. Who can apply for Beekeeping Activity under the Gramodyog Vikas Yojana?
Answer: Persons already trained in beekeeping by KVIC/KVIB /NABARD/ KVK(s)/ Agriculture

68. Which scheme aims to promote Indian handicrafts by developing artisans’ clusters into professionally managed and self-reliant community enterprise?
Answer: Ambedkar Hastshilp Vikas Yojana

69. Where is ‘Atira’, an organization that researches cotton fabrics, located?
Answer: Ahmedabad

70. In which city of Gujarat is the Mahatma Gandhi Labour Institute located?
Answer: Ahmedabad

71. What is the main objective of PMSYM scheme by the Government of India?
Answer: A Pension Scheme for Unorganized Worker

72. When was the ‘Pradhanmantri Dakshta Aur Kushalta Sampann Hitgrahi Yojana’ launched (PM-DAKSH) launched by the Government of India?
Answer: 2021

73. Which scheme has been started by Labour Welfare Board, the Government of Gujarat to start a center to help labours?
Answer: Labour Welfare Centre

74. What kind of the benefits labours get from Vihardham Scheme by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat ?
Answer: Travel fares to and fro

75. Which is the most recently announced scheme to meet the noble opportunity of national service by the Government of India?
Answer: Agnipath scheme

76. Which of the following the Government of Gujarat’s Yojana that provides tool kit to Scheduled Castes beneficary to get self-employment without taking bank loan?
Answer: Manav Garima Yojana

77. Which Chief Minister of Gujarat launched the portal and mobile application to provide employment to the youth of Gujarat?
Answer: Shri Vijaybhai Rupani

78. Which of the following schemes aim to provide employment opportunities to unemployed citizens in Gujarat by the Government ?
Answer: Gujarat Rojagar Vinimay

79. Which state government was started Mukhyamantri Apprentice Yojana ?
Answer: Gujarat

80. Who appoints the Prime Minister of India ?
Answer: President

81. CM Bhupendrabhai Patel is the representative Member of Legislative Assembly from which Constituency ?
Answer: Ghatlodia

82. In which year Right to Information Act was implemented in Gujarat?
Answer: 2005

83. When was the National Human Rights Commission established?
Answer: 1993

84. Which among the following projects provide free Wi-fi in cities of Gujarat?
Answer: Urban Wi-fi

85. To whom is the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana related to?
Answer: LPG Connection

86. On which river is the ‘Dharoi Dam’ located ?
Answer: Sabarmati River

87. Which one of the following diseases is caused by water pollution ?
Answer: Diarrhoea

88. In which district is the Narayan Sarovar located?
Answer: Kutch

89. In which lake do the little rann of Kutch and the gulf of Khambhat meet up?
Answer: Nal Sarovar

90. Under which scheme 100 MBPS optical fiber network has been set up in Gujarat to provide high speed internet services?
Answer: Digital Seva Setu

91. When was the Saansad Adarsh Gram Yojana implemented?
Answer: 2014

92. Which scheme aims to create rural development clusters across the country?
Answer: Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

93. Who organizes the ‘Garib Kalyan Mela’ in Gujarat?
Answer: State Government

94. Which scheme aims to make the rural local bodies self-sustaining, economically stable and more efficient ?
Answer: Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan

95. From which year the Mission Mangalam scheme was launched in Gujarat?
Answer: May 2010

96. When was PM-Kisan Samman Nidhi scheme launched?
Answer: December 2018

97. When was the Pradhan Mantri Kisan Man Dhan Yojana launched?
Answer: 2019

98. When was the Statue of Unity inaugurated?
Answer: 31st October 2018

99. In which district is Mahatma Mandir located ?
Answer: Gandhinagar

100. In which district is Lothal, one of the most important sites of Indus valley civilization, located?
Answer: Ahmedabad

101. Kandla port is located in which of the following states?
Answer: Gujarat

102. Where is Dandi Bridge located in Guajrat ?
Answer: Ahmedabad

103. Who inaugurated the new Gujarat Vehicle Scrapage Policy in the year 2021?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

104. What is PM Gati Shakti?
Answer: National Master Plan for Multi Modal Connectivity

105. What is the motive of Pradhan Mantri Awas Yojana?
Answer: Housing for All (HFA)

106. What is the full form of RRTS ? 
Answer: Regional Rapid Transit System

107. Which is India’s largest aquarium?
Answer: Aquatic Gallery, Science city, Ahmedabad

108. Who inaugrated the Centre of Excellence Building for All India Institute of Speech and Hearing (AIISH) in Mysuru?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

109. Where is Children’s University located in Gujarat?
Answer: Gandhinagar

110. Who are the beneficiaries of the SHRESHTA Yojana ?
Answer: Scheduled Caste people

111. Which scheme is exist for the SC and ST students seeking admission to Higher Education through GATE/GPAT/CAT/CMAT/GRE/IELTS/TOFEL?
Answer: Prerna Scheme

112. When was the M-Yoga Scheme launched?
Answer: On the occasion of 7th International Day of Yoga

113. Which Indianship carried disaster relief following catastrophic floods in Vietnam and Cambodia under Mission 3 of the Mission Sagar Scheme?
Answer: INS Kiltan

114. When was the consignment of Covid relief in terms of Rice sent to Port Anjouan, Comoros?
Answer: March 2021

115. What is the full form of CMSS?
Answer: Chief Minister Scholarship Scheme

116. Which scheme of the Government is implemented to supply water from house to house, where water supply was inaccessible?
Answer: Nal Se Jal scheme

117. When is Dr.Baba Saheb Ambedkar’s birth anniversary celebrated?
Answer: 14th April

118. Which day is celebrated on 8th March ?
Answer: Nari Gaurav Divas

119. Which scheme has been implemented to improve the nutritional status of pregnant and lactating mothers ?
Answer: Prime Minister Matru Vandana Yojana

120. Under which scheme the information on reproductive system and child health is provided to drop out school girls?
Answer: Mamata Taruni Yojana

121. Which type of assistance is provided by Dr. Ambedkar Government Girls Hostel ?
Answer: Free accommodation

122. What is the aim of ‘PURNA Project’ ?
Answer: to eliminate malnutrition among girls

123. Who was the first woman minister in the Gujarat government ?
Answer: Indumatiben Sheth

124. Who is the first Gujarati woman to develop Hari Jari art ?
Answer: Pabiben Rabari

125. Who is the youngest elected blind Gujarati women sarpanch in India ?
Answer: Sudha Patel

126. Who is the first female graduate of Gujarat ?
Answer: Vidyagauri Nilkanth

127. When is ‘National Girl Child Day’ celebrated?
Answer: 24th January

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!