G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 15/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. In the video, Prime Minister is talking about the historic achievement of a campaign related to Corona. When did this campaign start?
Answer: 16 January , 2021

2. The Prime Minister is talking about the historic achievement of a campaign in the video, what is the rank of India in the world’s largest such campaign?
Answer: First

3. Who can avail the benefits of agricultural skill development training programme scheme for farmer?
Answer: Women, men and youth of a farming family

4. What is Flower farming is also known as?
Answer: Floriculture

5. Which is the most destructive migratory pest in the world?
Answer:  Desert locust

6. On the occasion of which anniversary of Amul Dairy, did Union Minister Amit Shah address the farmers of the nation and dedicated Dairy Cooperative Scheme?
Answer: 75th anniversary

7. In Gujarat, which event is planned to provide free animal treatment through camps at village level?
Answer: Pashu Arogya Mela

8. Which mission focuses on saving and conserving rainwater?
Answer: Jal Shakti Abhiyan

9. When is Teachers’ Day celebrated in India?
Answer: 5th September

10. Which is the group of 34 DTH channels devoted to telecasting high-quality educational programmes on 24X7 basis using the GSAT-15 satellite?
Answer: SWAYAM PRABHA

11. Which of the following book is written by Shrimad Rajchandra at the age of 16 years and 5 months?
Answer: Mokshamala

12. In which year has the Startup and Innovation Policy come into action?
Answer: 2017

13. What is the full form of AISHE?
Answer: All India Survey of Higher Education

14. The National policy on education provides for the opening of residential schools to provide free and quality education for talented children in the rural areas. What are these schools called?
Answer: Navodaya Vidyalayas

15. What is the new name of National Rail Transport Institute (NRTI) loacted in vadodara ?
Answer: Bharatiya Gati Shakti University

16. Who is the Chairman of All India Council for Technical Education (AICTE) in year 2022?
Answer: Dr. Anil Sahasrabudhe

17. What day is celebrated in India on the birthday of Dr.Sarvapalli Radhakrishnan?
Answer: Teacher’s Day

18. What is the full form of GSECL?
Answer: Gujarat State Electricity Corporation Limited

19. How much cost applicant has to pay for electrification connection under ‘Kutir Jyoti Yojana’?
Answer: Free of cost

20. What is the full form of GERC?
Answer: Gujarat Electricity Regulatory Commission.

21. What is the official portal to apply online for ‘Rooftop Solar Power Plant Subsidy Scheme’ 2022 ?
Answer: https://solarrooftop.gov.in/

22. Which city of Gujarat produces the highest amount of crude oil?
Answer: Ankleshwar

23. What is full form of BHEL?
Answer: Bharat Heavy Electricals Limited

24. What is the full form of GSPL?
Answer: Gujarat State Petronet Limited

25. What is the biggest advantage of GST from the customers’ point of view?
Answer: reduction in the overall tax burden on goods

26. How much lakh is covered for the insurance in the case of death of insured person in the age group of 18 to 50 years under the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima?
Answer: Rs. 2 lakh

27. What is the aim of e-gram project ?
Answer: Maintaining record of village information of all families’ data and issue of necessary certificates to citizens.

28. Where is the office of the Directorate of Economics and Statistics Government of Gujarat located?
Answer: Gandhinagar

29. To what is the Repo rate related?
Answer: Credit Policy of Reserve Bank

30. What is the term ‘Pandit Deendayal Grahak Bhandar’ used for ?
Answer: Government approved fair price shops

31. Which day is celebrated as the World Consumer Day ?
Answer: 15th March

32. Who inaugurated the Madhavpur Ghed Mela on April 2022 ?
Answer: President Shri Ramnath Kovind

33. Where was the India Drone Festival held on January 26, 2022 ?
Answer: Delhi

34. Where is the Vasantotsav celebrated in Gandhinagar ?
Answer: Sanskruti Kunj

35. For how many days is the Tarnetar Mela is celebrated ?
Answer: 3

36. Who is the author of the book ‘Sakshi Bhava’ ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

37. Which card is issued by the Government of Gujarat to a person whose per capita monthly income is less than Rs. 501 / – for urban area ?
Answer: BPL

38. Which is the only major animal trade fair in Gujarat ?
Answer: Vautha Mela

39. In which city of Gujarat are the world famous handloom patola are made ?
Answer: Patan

40. The ‘Tirthankar Van’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Taranga

41. From which office can the benefit of the ‘Slow Growing Tree Plantation Scheme’ be availed?
Answer: From the office of Periphery Forest Officer, Social Forestry

42. How many lions were there in Gujarat according to 2020 report?
Answer: 674

43. Which site is globally known as the breeding center for whale sharks?
Answer: The sea-water in the coast of Saurashtra

44. Since when the ‘World Lion Day’ is celebrated ?
Answer: 2013

45. Nalsarovar Bird Sanctuary is located in which district of Gujarat?
Answer: Ahmedabad- Surendranagar

46. Which sanctuary is located in The Porbandar district of Gujarat?
Answer: Barda

47. What is the full form of ‘EWS’ ?
Answer: Economically Weaker Section

48. In which part of Gujarat is the Sufi embroidery practiced ?
Answer: Kutch

49. Which of the following is the adverse effect of Ozone layer depletion ?
Answer: Increase ultraviolet radiation

50. When is ‘Good Governance Day’ celebrated?
Answer: 25th December

51. On which date is the ‘World Health Day’ celebrated?
Answer: 7th April

52. What is the full form of NHM, related to Health Department?
Answer: National Health Mission

53. What does ‘Niramay Yojana’ offer to the people?
Answer: Safety and first aid

54. What is the purpose of National Mental Health Mission ?
Answer: To encourage the application of mental health knowledge in general healthcare and in social development

55. What is the main objective of ‘Niramay Yojana’?
Answer: To conduct check-ups for various diseases and provide medical assistance

56. Which vitamin is also called sunshine vitamin?
Answer: Vitamine D

57. Which among following is an easily available source of Vitamin D?
Answer: Sunlight

58. Under which scheme the hepatitis-B disease vaccine is given?
Answer: Mission Indradhanush

59. The high amount of which element causes heart attack in human body?
Answer: Cholesterol

60. Which disease causes memory loss ?
Answer: Alzheimer

61. When is ‘National Worm Day’ celebrated?
Answer: 10th February

62. By what name businesses with investment up to Rs. 1 Crore and turnover up to Rs. 5 Crores in India are known?
Answer: Micro Enterprise

63. Who gets the benefit of ‘Pradhan Mantri Mudra Yojana’ (PMMY)?
Answer: Kishore

64. Which counrty is the third largest exporter of Saddlery & Harness in the world?
Answer: India

65. Which of the following companies is included in the Navratna category?
Answer: Oil India Limited

66. How many Vibrant Gujarat Global Summit have already been organized till June 2022?
Answer: 10

67. Which scheme is providing Life, accidental and disability insurance coverage to handloom weavers/workers under the components – Pradhan Mantri Jivan Jyoti Bima Yojana(PMJJBY) and Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana(PMSBY)?
Answer: Handloom Weavers’ Comprehensive Welfare Scheme (HWCWS)

68. Which portal is a single window online platform which acts as the first point of contact for any probable investor in Gujarat?
Answer: Investor Facilitation Portal

69. Which place was known as the Manchester of India ?
Answer: Ahmedabad

70. Under which department of the Government of Gujarat the ‘Gujarat Labour Welfare Board’ is functioning ?
Answer: Department of Labour and Employment

71. On which date is International Labour Day celebrated every year?
Answer: 1st May

72. When was the E-Shram Card Scheme launched by the Government of India?
Answer: 26-08-2021

73. Under which scheme financial help is given for the preparation of competitive examination for children of Labourers by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat ?
Answer: Training for competitive Exam scheme

74. How many digits are there on a card given to the beneficery under E-Shram card launched by the Governement of India?
Answer: 12

75. Who pays the premium of Pradhan Mantri Janjivan Yojana for the labourers of Gujarat?
Answer: Construction Labour Board, Government of Gujarat

76. What benefits does a labour gets from Labour Transport Scheme by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat?
Answer: A concessional rate pass for travel to the labours

77. What is the name of that place from where the construction worker can acccess facility of tiffin under the ‘Shramik Annapurna Yojana’ by the Government of Gujarat?
Answer: Kadiyanaka

78. Under the Atal Pension Scheme, the amount of premium paid by the beneficiary is deductible under which section of the Income Tax Act?
Answer: 80 C

79. Which department of the Government of India was taking care of the scheme Jan Shikshan Sanstha at the initial level?
Answer: Ministry of Human Resources Development (MHRD)

80. From parts of which districts was the Mahisagar district created on 5 August 2013 ?
Answer: Kheda, Panchmahal

81. Who among the following is the current Chief Minister of Gujarat ?
Answer: Shri Bhupendrabhai Patel

82. Who is responsible for the preparation of Electoral rolls for Parliamentary/ Assembly Constituency?
Answer: Electoral Registration Officer

83. What is the shortest session of the Indian Parliament?
Answer: Winter

84. What does KYC stand for?
Answer: Know Your Customer

85. Which of the following state initiated Jyotigram Yojana?
Answer: Gujarat

86. Clouds in the water cycle are formed by which of the following processes?
Answer: Condensation

87. Which of the following technique is used to determine the concentration of odour compounds in the given water sample ?
Answer: Stripping

88. Where is the largest thermal power station in Gujarat located?
Answer: Dhuvaran

89. In which state is Jog Falls located?
Answer: Karnataka

90. What are the values established under the ‘Mission Mangalam’ scheme?
Answer: Humane

91. What is the full name of the SVAMITVA scheme?
Answer: Survey of Villages Abadi and Mapping with Improvised Technology in Village Areas

92. When was the ‘Swachh Bharat Mission’ launched?
Answer: 2014-15

93. Which scheme does the result-oriented task of organising the women of poor families in rural areas of Gujarat as Sakhi Mandal?
Answer: Mission Mangalam

94. Since when was the Panchvati scheme implemented in Gujarat?
Answer: 2004-2005

95. When was the Gujarat Kisan Sarvodaya Yojana implemented to supply electricity to farmers during the day?
Answer: 24-10-2020

96. Which scheme provides medium to long term financing support for investment in community farming assets?
Answer: Agriculture Infrastructure Fund.

97. Who is the chairman of the Gram Sabha?
Answer: Sarpanch

98. How many times can a benificiary obtain subsidy under Gujarat State Electric Vehicle Policy 2021?
Answer: 1

99. In which district is Kabirvad located ?
Answer: Bharuch

100. Which is the largest private port of India?
Answer: Mundra

101. Who is the current Cabinet Minister for Road, Transport and Highways of India?
Answer: Shri Nitin Gadkari

102. At which place in Gujarat is India’s largest public aquarium with state-of-the-art life support systems located?
Answer: Gujarat Science City, Sola

103. Which portal has been launched by the the Ministry of Road, Transport and Highways to digitize the Land Acquisition notification process?
Answer: Bhoomi Rashi portal

104. Where is Sardar Sarovar dam located?
Answer: Kevadia

105. Who inaugurated Ahmedabad-Vadodara Expressway?
Answer: Shree Atal Bihari Vajpayee

106. Who launched the Setu Bharatam Project?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

107. Who laid the foundation stone for Naranpura sports complex in Ahmedabad?
Answer: Shri Amitbhai Shah

108. Who was the Chief Minister of Gujarat, when Raksha Shakti University was established?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

109. What is the name of the railway station built at Kevadia in Gujarat ?
Answer: Ekta Nagar

110. When was the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana launched?
Answer: August 2014

111. The Prime Minister’s Scholarship Scheme’ is meant to build up capacities of the youth of which of these states?
Answer: Jammu and Kashmir

112. What did PM Shri Narendrabhai Modi refer to KYC in terms of the Constitution on the Constitution Day Celebration?
Answer: Know Your Constitution

113. Which card is provided to the citizens of India under the PM’s Ayushman Bharat Digital Mission?
Answer: Health ID Cards

114. Who was the first Field Marshal of India?
Answer: General Sam Maneksha

115. Within how much time after marriage, can one may apply for Kunwarbai nu Mameru Yojana?
Answer: Within two years

116. When was the celebration of World Yoga Day started?
Answer: 21-06-2015

117. Which company can benefit for Start Up India?
Answer: Working in Registered Partnership/Private Limited Company and Limited Liability Partnership

118. Which scheme has been implemented by the government to improve the health and nutrition status of newborns babies ?
Answer: Prime Minister Matru Vandana Yojana

119. Which age group of girls are getting the benefit of ‘Mamta Taruni Yojana’ among adolescent girls?
Answer: 10-19 years

120. On which day the health and nutrition level of children from 0 to 5 years, adolescents and pregnant women as well as expectant mothers are checked ?
Answer: Mamata Divas

121. The Women and Child Development Department has been set up separately by which Chief Minister ?
Answer: Shri Narendra Bhai Modi

122. Who launched ‘PURNA’ project under ‘Poshan Abhiyan’ ? 
Answer: Shri Vijaybhai Rupani

123. Who is the first Gujarati woman in the field of photo journalism?
Answer: Homai Vyarawalla

124. Who is the first Gujarati woman to receive the Nari Shakti Award?
Answer: Muktaben Dagli

125. Who is the first female musician of Gujarat?
Answer: Saraswati Devi

126. Who is the first Gujarati woman doctor in BSF?
Answer: Dr. Urvi Pethapara

127. On which day is ‘National Children’s Day’ celebrated?
Answer: 14th November

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!