G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 14/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. Who is the present Minister of Agriculture, Animal Husbandry and Cow Breeding, Government of Gujarat?
Answer: Shri Raghavjibhai Patel

2. What is the art or practice of garden cultivation and management called?
Answer: Horticulture

3. Ancient Sumerians used which element to protect their crops from insects?
Answer: Elemental sulfur

4. In Gujarat, Pragati Setu program is broadcast on which day every week?
Answer: Every wednesday

5. Which district of Gujarat has been covered under 100% Organic Farming in the current year (2022-23)?
Answer: Dang

6. Agriculture University is located at which place in Gujarat?
Answer: Navsari

7. In the honour of which renowned scientist of India, National Science Day is celebrated?
Answer: Sir C. V. Raman

8. In which year Student Start-up and Innovation Policy 2.0 is launched and by whom?
Answer: 2022 & Shri Bhupendrabhai Patel

9. Which book is proposed to be included in the syllabus of Std-6 to 12 under National Education Policy-2020?
Answer: Bhagwat Gita

10. Which campaign proves fruitful by including the subject of natural farming?
Answer: Back to Nature

11. Which state is the first state in India to produce a student report card based on a learning outcome?
Answer: Gujarat

12. Which Chief Minister of Gujarat launched the program ‘Shala Praveshutsav 2022’?
Answer: Shri Bhupendrabhai Patel

13. Where is Indian Institute of Advanced Study located?
Answer: Shimla

14. The foundation stone of the campus of which university was laid in Vadodara by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendrabhai Modi in Jun-2022?
Answer: Central University of Gujarat (CUG)

15. In which year was the Shri Somnath Sanskrit University in Gujarat established?
Answer: A.D. 2005

16. What is the full name of GETCO?
Answer: Gujarat Energy Transmission Corporation Limited

17. What is used for power generation in Ukai thermal power station?
Answer: Coal

18. Which government scheme has this tagline ‘Power supply during the day, No more sleepless nights for farmers’?
Answer: Suryashakti Kisan Yojana

19. Which Prime Minister of India launched the ‘Unnat Jyoti Yojana ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

20. Where is Pandit Deendayal Energy University situated?
Answer: Gandinagar

21. Gujarat’s first Overbridge Rooftop Solar Power Plant has been set up on which bridge?
Answer: Akota- Dandia Bazarpool, Vadodara

22. From which year Fame India Scheme Phase II has been started ?
Answer: 2019

23. What is the insurance amount coverage provided under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna account?
Answer: Rs. 2 lakhs

24. What is the full form of GSTN?
Answer: Goods and Services Tax Network

25. Who has been the Finance Minister of Gujarat State since June 2022?
Answer: Shri Kanubhai Desai

26. Through which facility is the premium of Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima paid from the savings account of the bank account holder?
Answer: Auto Debit

27. What amount will the heir/nominee get in the case of death or total disability under Pradhan Mantri Suraksha Vima Yojana?
Answer: Rs. 2 lakh

28. Under which scheme does the Government of India allocate wheat and rice for the safety and security of the poor of the Gujarat state ?
Answer: Targeted Public Distribution

29. In which state are the caves of ‘Ajanta-Ellora’ ?
Answer: Maharashtra

30. How many floors does ‘Rani Ki Vav’ have ?
Answer: 7

31. Where was the largest light and sound show of India, inaugurated by Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel in 2022 ?
Answer: Ambaji

32. Which was the script of the Harappans civilization ?
Answer: pictographic

33. In which city of Gujarat is Vasantotsav celebrated?
Answer: Gandhinagar

34. In which place did the Government of Gujarat announce the construction of the ‘Meghani Memorial Museum’ On the occasion of the 125th birth anniversary of Jhaverchand Meghani?
Answer: Chotila

35. Which card is issued by the government to a person whose average per capita monthly income is less than Rs. 324/- for rural area ?
Answer: BPL

36. For how many days is the annual festival of Indian classical dances held in Gujarat every year ?
Answer: 3

37. In Gujarati literature, the title ‘Sawai Gujarati’ has been given to which author ?
Answer: Kakasaheb Kalelkar

38. The ‘Mangalya Van’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Ambaji

39. The ‘Aamra Van’ is located at which place of Gujarat??
Answer: Valsad

40. Among the following which is the major species of Vansada National Park ?
Answer: Leopard

41. Who will distribute the grown sapling under the ‘Sapling Plantation Scheme’ of the Forest Department under the Angbhoot Scheme ?
Answer: Forest Department

42. On which date is ‘World Lion Day’ celebrated ?
Answer: 10th August

43. Which sanctuary is located in the Banaskantha district of Gujarat?
Answer: Balaram

44. In which district of Gujarat is the Barda Sanctuary located?
Answer: Porbandar

45. When is the World Environment Day celebrated ?
Answer: 5th June

46. When is World Earth Day celebrated?
Answer: 22nd April

47. What is the full form of CFC ?
Answer: chlorofluorocarbon

48. Who announced the ‘Veer Meghamaya Balidan’ award?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

49. What is the full form of PHC?
Answer: Primary Healthcare centre

50. When is the ‘National Nutrition Week’ celebrated?
Answer: 1-7 September

51. What is the aim of the ‘Swachh Bharat Mission’?
Answer: To eliminate open defecation and improve Solid Waste Management

52. Which of the following disease can be managed with the help of Yogic practice?
Answer: All options are true

53. Which of the following has been decided by the Government of Gujarat under the ‘Azadi ka Amrut Mahotsav’?
Answer: Commencement of Atmanirbhar Gram yatra

54. Which program is currently being implemented in the country to improve sex ratio at Birth?
Answer: Beti Bachao Beti Padhao

55. What is the other name of ‘Ayushman Bharat Yojana’ ?
Answer: Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana

56. Which scheme was launched by the Ministry of Health and Family Welfare to offer free online teleconsultation services through the telephone?
Answer: e-Sanjeevani

57. How much calories does a vitamin provide?
Answer: Do not provide any calories

58. What is the age limit for blood donation?
Answer: Between 18 and 65

59. What should be the BMI of a healthy teenager?
Answer: 18.5 to 25

60. A trade policy consists of which of the following?
Answer: Export-Import Policy

61. What is the full form of SAATHI scheme under MSME?
Answer: Sustainable and Accelerated Adoption of efficient Textile technologies to Help small Industries

62. What is the full form of PCPIR?
Answer: Petroleum, Chemicals and Petrochemicals Investment Region

63. Which sector has the maximum weightage in the Industrial Production Index (IIP)?
Answer: Petroleum Refinary Products

64. When is National Handloom Day celebrated?
Answer: 7 August

65. Which of the following is the Centre of agate industry in Gujarat?
Answer: Khambhat Region

66. Under whose visionary leadership was the first Vibrant Gujarat Global Summit, conceptualized in the year of 2003?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

67. Who can apply for Pottery Activity under the Gramodyog Vikas Yojana?
Answer: Non-pottery artisan willing to start new industry can be selected for training of press pottery and jigger-jolly

68. Where is Kaushlya–the Skill University located in Gujarat?
Answer: Ahmedabad

69. Which of the following facilities are available in Mobile Medical Van Scheme by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat?
Answer: All of these

70. Which of the following state has started Educational Award Scheme ?
Answer: Gujarat

71. How much amount the beneficiary has to pay every year to avail the benefit of contingency insurance scheme under PM Suraksha Vima Yojana by the Government of India ?
Answer: only Rs. 20 per year

72. What is the email id of Gujarat Labour Welfare Board?
Answer: support-glwb@gujarat.gov.in

73. Which scheme from the Government of Gujarat is available for other state labourers to get travel fare to visit their native place?
Answer: Labour Home Town scheme

74. How much money a labour has to pay for a meal for Shramik Annapurna Yojana by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat ?
Answer: Rs 10

75. Which of the following Yojana regarding insurance cover is credited to the bank account of the beneficiary under E-Shram Card Scheme of Government of India?
Answer: Pradhan Mantri Suraksha Vima Yojana

76. Which year the ‘Pradhan Mantri Shramyogi Maandhan Yojana’ launched by the Government of India ?
Answer: 2019

77. Which worker group is eligible to get benefits of the ‘Pradhan Mantri Shramyogi Maandhan Yojana’ by the Government of India ?
Answer: Unorganized workers groups

78. What is the minimum age for becoming a member of the State Legislative Council ?
Answer: 30 years

79. What is included in the Parliament of India?
Answer: President, Lok sabha and Rajya sabha

80. To whom a member of Legislative Council will submit his/her resignation?
Answer: Chairman of Legislative Council

81. What percentage of Women Resevation Bill seeks to reserve for women in Lok Sabha and all states Legislative Assembilies?
Answer: 0.33

82. To whom application should be submitted in the City Survey scheme to know the agriculture survey number?
Answer: Distict inspector land record

83. Which among the following state launched the first State Data Center in India under the National E-Governance Plan ?
Answer: Gujarat

84. What is the full form of ‘GWSSB’ in relation to water ?
Answer: Gujarat Water Supply and Sewerage Board

85. Which of the following is the longest river that originates in India ?
Answer: Ganga

86. What is the annual income of the applicant’s family under Pradhan Mantri Awas Yojana for MIG-I (middle income group-1) category?
Answer: Rs. 6 lacs to Rs. 12 lacs

87. On which river is the Vanakbori Dam built?
Answer: Mahi

88. Which scheme has been implemented to maintain peace and social harmony in the village?
Answer: Tirth Gaam Pawan Gaam Scheme

89. Which of the following qualifications is required to become a member of Gram Panchayat?
Answer: Candidate should be of atleast 18 years of age

90. Who conceptualized ‘Garib Kalyan Mela’?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

91. Samaras Award is given to which type of Panchayat?
Answer: Samras Gram Panchayat

92. In which year the GOBARdhan scheme was launched?
Answer: 2018

93. Which scheme provides financial assistance for viable projects for post-harvest management Infrastructure?
Answer: Agriculture Infrastructure Fund.

94. When was the ‘Tirthgam’ Scheme started in Gujarat?
Answer: 2004-2005

95. Who has to be consulted before passing the Gram Panchayat budget?
Answer: Taluka Panchayat

96. In which district of Gujarat, Palitana pilgrimage is situated ?
Answer: Bhavnagar

97. What is Nalsarovar in Gujarat famous for?
Answer: Bird Sanctuary

98. Where is the Akshardham temple located in Gujarat?
Answer: Gandhinagar

99. Which of the following is also an Indus Valley Civilization site along with Dholavira and Lothal in Gujarat?
Answer: Surkotada, Kachchh

100. Which industries can benefit from film tourism?
Answer: Entertainment industry and travel industry

101. Which website is launched by the Ministry of Road, Tourism and Transport for vehicle related service?
Answer: https://vahan.parivahan.gov.in/

102. What is the full form of PMGSY?
Answer: Pradhanmantri Gram Sadak Yojana

103. Which is the biggest dam in Gujarat?
Answer: Sardar Sarovar Dam

104. What does PMAY-U stand for?
Answer: Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban

105. Where will the new building of Gujarat Central University be constructed?
Answer: Vadodara

106. In which state will ‘Char Dham Pariyojna’ be implemented?
Answer: Uttarakhand

107. Which is the world’s largest diamond commercial complex?
Answer: Surat Diamond Bourse

108. On which date was the Sukanya Samriddhi Yojana was launched by Prime Minister Narendrabhai Modi ?
Answer: 22 January 2015

109. What is the name of the first transgender school in India?
Answer: Sahaj International School

110. Under which platform was the Pradhan Mantri e-VIDYA project launched?
Answer: One Nation, One Digital Platform

111. How much loan do SC students get under Loan Assistance to Scheduled Caste students for Pilot Training?
Answer: Rs. 25 Lakhs

112. What is the maximum investment period in Sukanya Samriddhi Yojana?
Answer: 15 Years

113. What is the main purpose of the Skill Enhancement Center (Kaushalya Vardhan Kendra)?
Answer: Skill development

114. In which year, was the Fit India Movement launched?
Answer: 2019

115. Which water supply scheme is in operation in Mandavi, Mangrol, Umarpada of Surat district?
Answer: Kankarapar Water Supply Scheme

116. Under which scheme, information about various schemes, programmes and laws of women-oriented government is given in the state of Gujarat?
Answer: Mahila Shakti Kendra

117. What is the income limit for getting assistance under ‘Gujarat State Women Commission’ ?
Answer: There are no fixed limits

118. Which budget is implemented by the Government of Gujarat from 2014 -2015 for the empowerment of women?
Answer: Gender Budget

119. Which scheme is implemented for couples who do not have a son and have only one or two daughters?
Answer: Dikari Yojana

120. Which office has implemented the scheme ‘Bakara Ekam’ for women of the Scheduled Tribes?
Answer: District Panchayat

121. Which plan is aimed at promoting girls’ education and get 100% girls enrolled in schools?
Answer: Vidya Lakshmi Bond

122. How much reservation has the Gujarat Government made for women in government jobs ?
Answer: 0.33

123. Under which act women can complain about sexual harassment ?
Answer: 354 A

124. Who is the first woman in Gujarat to set fire to a cemetery?
Answer: Gauriben Patel

125. Who is the first Gujarati woman mountaineering ?
Answer: Nandiniben Pandya

126. 
.In the video, Prime Minister Narendra Modi makes a historic proposal to the United Nations, in which year did it happen?
Answer: 2014

127
.In the recent episode of “Mann Ki Baat”, Prime Minister Shri Narendra Modi talked about the theme of World Yoga Day-2022, what is that theme?
Answer: Yog for Humanity

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!