G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 13/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. In Agriculture what is the full form of MSP?
Answer: Minimum Support Price

2. What is the length of the coastline of Gujarat?
Answer: 1600 km

3. What is the advantage of adopting drip and sprinkler irrigation method?
Answer: One can save 30% to 37% of water

4. Which is the registered society at the district level, which works with different agriculture related institutions for sustainable agriculture development ?
Answer: Agriculture Technology Management Agency

5. Which is the online trading portal for the National Agriculture Market?
Answer: e-NAM

6. What do insecticides kill?
Answer: Insects

7. In how many cities of Gujarat has the Government of Gujarat decided to establish state-of-the-art regional science centres?
Answer: 5

8. When was the PM E-Vidya Yojana launched ?
Answer: May, 2020

9. Which state of India has hosted the ‘National Education Ministers’ Conference’ in year 2022 ?
Answer: Gujarat

10. When was the Gujarat Council of Science and Technology (GUJCOST) founded under the jurisdiction of Gujarat’s Education Department?
Answer: 1986

11. The Government of India’s STARS project scheme covers how many states of India as per NEP 2020?
Answer: 6

12. What wi-fi assistance is given to educational institutions?
Answer: Namo WiFi

13. On which site e-learning for all standards school education is available?
Answer: G-shala

14. What is the full form of DIKSHA ?
Answer: Digital Infrastructure for Knowledge sharing

15. Which office is implementing loan for study abroad for students with bright career of Scheduled Tribes?
Answer: Gujarat Tribal Development Corporation, Gandhinagar

16. What kind of connections are to be extended under the ‘Kutir Jyoti scheme’ ?
Answer: Single point light

17. What is the full form of DGVCL ?
Answer: Dakshin Gujarat Vij Company Limited

18. What is the biggest benefit of the Gujarat Solar Power Policy?
Answer: Pollution-free renewable energy will be developed

19. What is the full form of LVDS?
Answer: Low Voltage Distribution System

20. Under which ministry of Central Governemnt the ‘Pradhan Mantri Ujjwala Yojana’ is working?
Answer: Ministry of Patrolium and Nathural gas

21. Which company has started to provide gas via pipeline in Ahmedabad?
Answer: Adani Group Industry

22. Which cooker is used to make home-consuming meals using solar energy?
Answer: Solar Cooker

23. What is the full form of NIC?
Answer: National Informatics Centre

24. Who was the Finance Minister of India in June 2022?
Answer: Shrimati Nirmala Sitaraman

25. What is the age criteria to protect elderly people under the Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana?
Answer: 60 years and above

26. What is the annual premium amount under Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima in July 2022?
Answer: Rs. 436

27. What is the full form of NBFC?
Answer: Non Banking Finance Company

28. Under which scheme the poorest of the poor familes of Gujarat state recieve the food grains at subsidised cost ?
Answer: Anthyodaya Anna Yojana

29. What is the full form of ‘ANBY’ ?
Answer: Aatma Nirbhar Bharat Yojana

30. What is the procurement, storage and distribution work done by the Government of Gujarat for the Integrated Child Development Scheme ?
Answer: Food

31. Where is the World Class Convention Center located in Gujarat ?
Answer: Mahatma Mandir, Gandhinagar

32. How many Jyotirlingas are there?
Answer: Twelve

33. Which was the first princely state to sign treaty of accession with India ?
Answer: Krishnakumarsinhji Gohil of Gohilwad

34. In which month Vasantotsav is organized ?
Answer: February

35. Under which scheme 10 to 15 kg of foodgrains are distributed free of cost to the needy migrant workers / laborers till the outbreak of Corona virus continues ?
Answer: Anna Brahma Yojana

36. Which one of the following works has received Jnanpith award ?
Answer: MANAVI NI BHAVAI

37. Which state has launched Vatan Prem Yojana ?
Answer: Gujarat

38. The’ RAKSHAK VAN’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Bhuj

39. The ‘Shyamal Van’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Shamlaji

40. The ‘Shahid Van’ is located at which place of Gujarat?
Answer: Jamnagar

41. Under which scheme, tree plantation is undertaken in sloppy areas of barren hillocks in order to cover hills?
Answer: Drip irrigation

42. In which district ‘Narayan Sarovar Sanctuary’ is situated ?
Answer: Kuchchh

43. Which national park is in Bhavnagar district of Gujarat?
Answer: Velavadar Antelope National Park

44. Which of the following places does not have a “Gene Pool” specifically made for lions?
Answer: Dang

45. Where is the Science City located in Gujarat ?
Answer: Ahmedabad

46. Which campaign, by the Central Government, launched the theme of Environment Day 2019 ?
Answer: Selfie with Sapling

47. Which of the following gas is responsible for greenhouse effect ?
Answer: Carbon Dioxide

48. What is the full form of ‘IPS’ which is the Central Civil Service under the All India Services?
Answer: Indian Police Service

49. What is the full form of WHO?
Answer: World Health Organization

50. On which date is the ‘World Mental Health Day’ celebrated?
Answer: 10th October

51. What is the purpose of RT-PCR Test?
Answer: Detection of COVID virus

52. What is ‘Pranayama’?
Answer: Rhythmic breathing practice

53. Which colored dot is used to identify vegetarian food?
Answer: Green

54. Which scheme of Government of India is working to enhance the skill quality of health department?
Answer: Skill For Life,Save a Life scheme

55. Which details should be taken care in a packaged meal?
Answer: All options are correct

56. What is the fullform of NLEP?
Answer: National Leprosy Eradication Programme

57. Why is ‘Suposhan Samwad’ celebrated at Angawadi level ?
Answer: It enhances the Infant and young child feeding practice and improve the nutritional status of children.

58. Which kind of non-communicable diseases are checked under the ‘Niramay Yojana’?
Answer: All options are correct

59. From which website you can download your covid vaccination certificate?
Answer: cowin.gov.in

60. What is the full form of SEZ?
Answer: Special Economic Zone

61. What is the full form of GeM?
Answer: Government e-Marketplace

62. What is the capacity of the world’s largest solar park which is going be developed at Dholera SIR (Special Investment Region)?
Answer: 5 GW

63. Which product from the following was created to signify the stage of growth / development and funding needs of the beneficiary micro unit / entrepreneur Under the aegis of the Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY)?
Answer: Shishu

64. What is the full form of CBDS?
Answer: Craft Business Development Scheme

65. Who Implemented The National Beekeeping and Honey Mission?
Answer: The National Bee Board (NBB)

66. Krishi UDAN 2.0 focuses on the transportation of which food products from north-eastern states, hilly states, and tribal regions?
Answer: Perishable

67. Which industrial corridor is planned from Delhi to Mumbai for serving as the industrial corridor’s transportation backbone?
Answer: The Delhi–Mumbai Industrial Corridor Project (DMIC)

68. Which university has been set up to promote skills based education, training and entrepreneurship development in Gujarat?
Answer: Kaushalya The Skill University

69. What is the maximum age limit to be eligible for E-Shram card issued by the Government of India?
Answer: 59 years

70. What benefit are given to the beneficiaries under PM suraksha Bima Yojana by the Government of India?
Answer: covers accidental insurance scheme

71. When was the ‘Atal Pension Yojana’ launched by the Government of India?
Answer: 2015

72. Which year the ‘Pradhanmantri Dakshta Aur Kushalta Sampann Hitgrahi Yojana launched (PM-DAKSH)’ by the Government of India?
Answer: Skill development training

73. Which scheme by the Government of Gujarat can be useful to a labour to improve his / her skills?
Answer: Kaushalya Vardhan Training Scheme

74. In which year E-Shram Card Scheme of Government of India was launched?
Answer: 2021

75. Who gave the mantra ‘Shramev Jayate’ and ‘Har haath ko kaam har kaam ka sanman’ for the pride of labourers in India?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

76. Which Prime Minister launched the ‘Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana’ of the Government of India?
Answer: Shree Narendrabhai Modi

77. What is the new name of the Labour Department, the Government of Gujarat?
Answer: Department of Labour, Skill Development and Employment ,Government of Gujarat

78. From which district Chhota Udaipur district was created in 2013 ?
Answer: Vadodara

79. What is the minimum age required to contest for Presidentship of India ?
Answer: 35 years

80. In which Session of Parliament Union Budget is introduced?
Answer: Budget Session

81. How many Legislative Assembly seats are there in Gujarat ?
Answer: 182

82. What is the function of the E-Dhara Scheme?
Answer: To computerize the land record

83. Which of the following program aims to provide online government services through E-Gram ?
Answer: Digital Seva Setu program

84. Which is the most important irrigation project of Gujarat ?
Answer: Kalpsar Yojna

85. Which is the biggest dam in Saurashtra ?
Answer: Shetrunji Dam

86. Which river flows through Amarkantak?
Answer: Narmada

87. How many years Minerals and fossil fuels of non-renewable resources take for their formation ?
Answer: Millions of years

88. Who has launched the ‘Pradhan Mantri Awaas Yojana (Gramin)’?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

89. What is the full form of DDU-GKY implemented by The Ministry of Rural Development ?
Answer: Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana

90. When was the Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan launched?
Answer: 24 April, 2018

91. Under which scheme milk producing co-operative societies have been formed by integrating women of Sakhi Mandal in Gujarat?
Answer: Mission Mangalam

92. Which scheme aims to support villages managing their cattle and biodegradable waste effectively?
Answer: GOBARdhan scheme

93. Who will be the nodal agency for implementation of Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY)?
Answer: Rural Electrification Corporation Limited

94. Which scheme provides assistance for cleaning operations in the state of Gujarat in case of natural calamity from the year 2016-17 ?
Answer: Mahatma Gandhi Swachhta Mission

95. When is ‘National Panchayat Raj Day’ celebrated?
Answer: 24th April

96. Where is the Statue Of Unity located?
Answer: Sadhu Bet near Rajpipla in Gujarat

97. Dumas beach is located in which district?
Answer: Surat

98. Who inaugurated the Girnar Ropeway Project?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

99. Where in Gujarat is the world famous ‘patola’ made?
Answer: Patan

100. What initiative was taken by the Government of Gujarat to improve the public transport system of buses in Ahmedabad city?
Answer: Bus Rapid Transit System

101. Which state has recently launched a vehicle maintenance system under the Suraksha Mitra project?
Answer: Kerala

102. Where is the Sabarmati riverfront located?
Answer: Ahmedabad

103. What is the full form of MMGSY ?
Answer: Mukhya Mantri Gram Sadak Yojana

104. What is the full form of PMAY?
Answer: Pradhan Mantri Awas Yojana

105. What is the height of Sardar Sarovar dam?
Answer: 163 m

106. Which company is developing the Surat Metro rail project?
Answer: Gujarat Metro Rail Corporation

107. India’s first high speed rail project ‘Bullet Train’ connects Ahmedabad to which city of Maharashtra?
Answer: Mumbai

108. Which is the toll free number for Mental Health Rehabilitation?
Answer: 1800-599-0019

109. Which movement of India aims to encourage Physical Activity and Fitness among People?
Answer: Fit India Movement

110. When was the PM Ujjwala Yojana launched?
Answer: 42491

111. When was the Prime Minister’s Sahakar Mitra Scheme launched?
Answer: 43994

112. Who was the first Home Minister of India?
Answer: Sardar Vallabh Bhai Patel

113. In which taluka, Shree Govind Guru University is established for tribal development?
Answer: Panchmahal

114. Which organization has been established by the government with the aim of giving shelter to the woman with her children who is the victim of violence?
Answer: Nari Sanrakshan Gruh

115. To avail the benefit of Fellowship Scheme, how many minimum percentage a student should have in Std-10?
Answer: 0.7

116. Which scheme has been implemented by Gujarat government to provide education to girls ?
Answer: Beti Bachavo Beti Padhavo

117. Which commission is functioning in the state of Gujarat to investigate complaints and crimes against women ?
Answer: Gujarat State Women Commission

118. What is concessional rate for the stalls to sale traditional items under ‘Mukhyamantri Nahari Kendra Yojana’ ?
Answer: 0.5

119. What is the purpose of ‘Mamta Sakhi Yojana’ ?
Answer: For the mental support of the maternity in the labor room

120. What is the plan of the state government to reduce the drop out rate of girls in secondary education ?
Answer: Vidya Lakshmi Bond

121. Indian Penal Code Section-509 is related to which problem ?
Answer: Eve Teasing

122. What is the age of girl child for the eligibility of ‘PURNA’ project ?
Answer: 15 – 18 Years

123. Who is the first youngest female sarpanch of Gujarat ?
Answer: Afsana Mohammad Badi

124. Who is the first female vice -chancellor of Gujarat ?
Answer: Dr. Hansaben Mehta

125. Who is the first female president of the Gujarat Legislative Assembly ?
Answer: Dr. Nimaben Acharya

126. 
.Prime Minister Narendra Modi has said an important thing in the video regarding national policy. Who was the chairman of the committee that formulated the national policy?
Answer: K Kasturirangan

127
.How many teachers in the country will be trained in a modern way under the scheme mentioned by Prime Minister Narendra Modi in the video?
Answer: 42 Lac

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!