G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 12/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. Who launched the ‘PNG / LPG Sahay Yojana’ in Gujarat ?
Answer: Shri Vijaybhai Rupani

2. Who built the ‘Rani ki Vav’ ?
Answer: Queen Udaymati

3. Which city of Gujarat has been declared the World Heritage City by UNESCO ?
Answer: Ahmedabad

4. Which Ministry of the Government of India launched the National Heritage City Development and Augmentation Scheme (HRIDAY) ?
Answer: Ministry of Urban Development

5. In which state of India, ‘Rann Utsav’ is celebrated ?
Answer: Gujarat

6. What is the title of Gandhiji’s ‘Brihad Jivancharitra’ written by Narayan Desai ?
Answer: Maru Jivan a j Mari Vani

7. What is the name of the book dedicated to Prime Minister Narendrabhai Modi written by Kingshuk Nag?
Answer: The Namo Story: A Political Life

8. Who is the ‘Aadi Kavi’ of Gujarati poetry ?
Answer: Narsinh Mehta

9. Which of the following dance form is associated with Gujarat ?
Answer: Garba

10. Which helpline number has been set up by the Government of Gujarat for the Forest Department?
Answer: 1926

11. From which office can the tribals receive the benefits of the Tree Farming Scheme?
Answer: Periphery Forest Office, Social Forestry

12. To whom one has to apply to get the benefit of the ‘Slow Growing Tree Plantation’ Scheme?
Answer: Periphery Forest Officer

13. From which office can the benefit of ‘Fruit Tree Plantation Scheme’ be obtained?
Answer: From the office of Periphery Forest Officer, Social Forestry

14. From which office can the benefit of ‘Biogas/ Solar Cooker Distribution Scheme’ can be availed?
Answer: From the office of the Periphery Forest Officer, Social Forestry

15. Which of following is known as state animal of Gujarat?
Answer: Asiatic Lion

16. Which of following is known as the state bird of Goa?
Answer: Black Crested Bulbul

17. For which occasion presently Akashwani Ahmedabad is conducting a quiz competition?
Answer: Azadi Ka Amrut Mahotsav

18. In which month is Forest Week celebrated across India?
Answer: July

19. Which of the following greenhouse gas is the most powerful in terms of efficiency ?
Answer: CFC

20. What is the ‘Abhayam’ helpline number?
Answer: 181

21. Which website has been launched by the Government of India for COVID-19 vaccination drive?
Answer: CoWIN.gov.in

22. When is the ‘International Yoga Day’ celebrated?
Answer: 21st June

23. In which two categories the health facility is divided?
Answer: Public and Private

24. Which coloured bin is used for wet waste under ‘Swachh Bharat Mission’?
Answer: Green

25. Which country exported COVID-19 vaccines to her neighboring countries free of cost?
Answer: India

26. What is the full form of AYUSH?
Answer: Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Yoonani Siddha and Homeopathy

27. Where is the Headquarter of the World Health Organization (WHO)?
Answer: Geneva

28. What is the slogan of ‘Swachh Bharat Mission’?
Answer: Ek Kadam Swachhta ki Aur

29. Who is the brand ambassador of MAA (Mothers’ Absolute Affection)Yojana?
Answer: Madhuri Dixit

30. What is immunity?
Answer: Disease resistance capacity

31. How many organs are there in the human body?
Answer: 78

32. Which dedicated organization is formed by the State Government to ensure easy movement of goods (inter & intra) state and increase exports?
Answer: “GARUD”

33. Pradhan Mantri Kisan SAMPADA Yojana (PMKSY) is associated with which of the followig sectors?
Answer: Food Processing

34. For whom the “Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission (ASIIM)” was launched by Ministry of Social Justice and Empowerment?
Answer: Scheduled Caste

35. What is the full form of GMDC ?
Answer: Gujarat Mineral Development Corporation Ltd.

36. Where is the world’s largest solar park of 5 GW is being developed?
Answer: Dholera SIR in Gujarat

37. Which city is the diamond capital of India?
Answer: Surat, Gujarat

38. MUDRA loans are available for which of the following categories?
Answer: Shishu

39. Which country is the second largest exporter of leather garments in the world?
Answer: India

40. When was Kaushalya – the Skill University established in Gujarat?
Answer: 2021

41. What is the minimum age limit for eligibility of E-Shram Card issued by the Government of India?
Answer: 16 years

42. Who are the beneficiaries of the PMSYM Scheme by the Government of India?
Answer: Unorganized Workers

43. “Jinki mehnat desh ka aadhar unki pension ka sapna sakar” slogan is associated with which of the following Yojanas by the Government of India?
Answer: Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-Dhan

44. Which of the following is the website for Gujarat Labour Welfare Board?
Answer: www.glwb.gujarat.gov.in

45. Which state government has initiated the Manav Garima Yojana?
Answer: Gujarat

46. How many members of Shramyogi’s family are benefited by the Shramik Annapurna Yojana initiated by the Government of Gujarat?
Answer: 5

47. Which chanel of communication should be used by the organisation to send the list of labours in soft copy for Full Body Checkup Scheme by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat ?
Answer: Email

48. What is provided under the ‘Garib Kalyan Yojana’ by the Government of India?
Answer: Financial Help

49. In which year was the ‘Atmanirbhar Gujarat Sahay Yojana’ launched by the Government of Gujarat?
Answer: 2020

50. Under whose leadership was Tapi district created ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

51. How many times can the President of lndia seek re-election for his/her post ?
Answer: any number of times

52. How many union territories are there in India?
Answer: eight

53. Who was the first Law Minister of India?
Answer: Dr. B. R. Ambedkar

54. What is the rank of Gujarat under Good Governance Index-2021 ?
Answer: The First

55. Which of the following states holds the first rank in ‘Export Preparedness Index-2020’ ?
Answer: Gujarat

56. Which of the following is the biggest dam in Gujarat ?
Answer: Sardar Sarovar Dam

57. Which of the following tributary of Ganga originates from Nepal-Sikkim border and joins Ganga in Bangladesh?
Answer: Mahananda

58. Which city of Gujarat is getting flood protection by Narmada project?
Answer: Bharuch

59. On which river is the longest bridge in Gujarat built?
Answer: Narmada

60. Since when was the ‘Pradhan Mantri Awaas Yojana (Gramin)’ implemented?
Answer: April, 2016

61. Which scheme refers to the slogan ‘Garib Ka Kalyan Desh Ka Kalyan’?
Answer: Mission Antyodaya

62. Which scheme fulfills the mantra ‘Jya Manavi Tya Suvidha’?
Answer: e-Seva Setu

63. Which of the following is the first state in India to develop digitalisation through E-Seva setu?
Answer: Gujarat

64. Under which scheme of Gujarat trees like Pipal,Vad (bunyan), Ashoka and many others are planted to preserve the faith of the villagers in the traditional cultural heritage?
Answer: Panchvati Yojna

65. How many toilets were constructed in India under Swachh Bharat Mission (Rural)?
Answer: More than 10 crores

66. Which was the first state to adopt the Rurban Drainage Project?
Answer: Gujarat

67. Which Android application is used by the Central Government for getting information on Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana?
Answer: Meri Sadak

68. How many kilometers long is the coastline of Gujarat?
Answer: 1600 kms

69. What is the ancient name of Vadnagar?
Answer: Anartpura

70. Where is the National Salt Satyagraha Memorial situated ?
Answer: Navsari

71. Kirti Mandir is located in which city?
Answer: Porbandar

72. Which city of Gujarat hosts the International Kite Festival as the part of the official celebration of Uttarayan?
Answer: Ahmedabad

73. Who envisioned the concept of Kachchh Rann Utsav ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

74. Which of the following is Global Financial and IT Hub in Gujarat?
Answer: GIFT City

75. What is the name of the world’s largest cricket stadium?
Answer: Narendra Modi Stadium

76. For which purpose FASTag is used?
Answer: Electronic Toll Collection

77. From where was Gujarat’s metro rail project launched ?
Answer: Ahmedabad

78. Where is Raksha Shakti University situated in Gujarat?
Answer: Gandhinagar

79. Where is Sudama Setu bridge situated?
Answer: Dwarka, Gomti River

80. How much monthly tailoring assistance is given to women under the Scheme BCK-33 ?
Answer: Rs. 250

81. What kind of scheme is the – Beti Bachao Beti Padhao Scheme?
Answer: A Girl Child Welfare Scheme

82. Which Ministry has launched the Maharaja Sayajirao Gaekwad Fellowship to the M.Phil and Ph.D. students?
Answer: Ministry of Social Justice and Empowerment

83. Who was the first Chief Justice of the Supreme Court of India?
Answer: Justice Harilal J Kania

84. Who was the first Indian to go to space?
Answer: Captain Rakesh Sharma

85. By whom Namo Tablet scheme was implemented?
Answer: Shri Vijaybhai Rupani

86. Which portal is used for Digital Gujarat Scholarship?
Answer: www.digitalgujarat.gov.in

87. Which Government scheme is being implemented to digitalize education in India?
Answer: Namo Tablet Scheme 2021

88. What is the main objective of ‘Vahli Dikri’ Yojana ?
Answer: To Increase the birth rate of daughters

89. Where is the Gujarat State ‘Mahila Arthik Vikas Nigam’ located?
Answer: Gandhinagar

90. Which commission has been set up to conduct women oriented research ?
Answer: Gujarat State Women Commission

91. Daughters belonging to which class can avail the benefits of ‘Saat Fera Samuh Lagna Yojana’ working in the state of Gujarat?
Answer: Scheduled Tribe

92. According to law, what is the minimum age required for marriage?
Answer: 18 years for women and 21 years for men

93. Who are the beneficiaries of the ‘Mamta Sakhi Yojana’ ?
Answer: Maternity sisters

94. Where is the ‘Mamata Divas’ celebrated on any one Wednesday of the month ?
Answer: Anganwadi Kendra

95. What are the gifts given at school admission under ‘Kanya Kelavani Rathyatra Yojana’ ?
Answer: School kit

96. By which T.V. serial is Balika Panchayat inspired?
Answer: Balika Vadhu

97. Who was the first female tennis player of Gujarat ?
Answer: Ankita Raina

98. What is the contribution of Gujarat in the total marine production of India?
Answer: About 20%

99. When was the ‘Make in India’ initiative launched by Prime Minister Shri Narendrabhai Modi ?
Answer: September, 2014

100. Who established Shantiniketan University?
Answer: Rabindranath Tagore

101. Under which scheme, the villages of Gujarat are illuminated with energy?
Answer: Jyotigram Yojana

102. What is the full form of SATAT?
Answer: Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation

103. Which is the largest banking and financial services company in India in terms of assets?
Answer: State Bank of India

104. Which was the first TV station in Gujarat?
Answer: Pij

105. What is the name of the ‘Ghughra’ that is played by the tribals on the occasion of Holi?
Answer: Ramzol

106. Where is the Heritage Forest located in Gujarat?
Answer: Champaner

107. What is used in Rogan art ?
Answer: Castor oil

108. How many digits are there in Aadhaar Card Number?
Answer: 12

109. When is World AIDS Day observed?
Answer: 1st Decemebr

110. Which of the following causes dental diseases?
Answer: Lack of Fluorine

111. Which mineral is produced in Jharia, Jharkhand ?
Answer: Coal

112. Where is the highest production of ‘lac’ in India?
Answer: Jharkhand

113. Which minister announced the PMSYM Yojana?
Answer: Shri Piyush Goyal

114. What is the validity period of e-Shram card issued by the Government of India?
Answer: Valid for lifetime

115. Currently which Lok Sabha is functioniing?
Answer: Seventeenth

116. Which scheme was launched by the Government of India to connect more people to the banking services?
Answer: The PM Jan Dhan Yojana

117. Under which scheme water is conserved in Gujarat ?
Answer: Sujalam safalam Yojna

118. What is the main purpose of the Mission Amrit Sarovar?
Answer: Development and rejuvenation of reservoirs

119. Which scheme provides ‘Pucca Houses’ with basic facilities to the homeless beneficiaries living in rural areas of Gujarat and to the families living in kutcha and dilapidated houses?
Answer: Pradhan Mantri Awaas scheme (Gramin)

120. Where is the Kandla Port located ?
Answer: Gulf of Kachchh

121. Where is India’s first International Financial Service Centre (IFSC) located?
Answer: GIFT City

122. Which application, launched by Shri Narendrabhai Modi, provides many videos on yoga training and practice based on common yoga protocols in many languages?
Answer: M-Yoga App

123. Where is the Birsa Munda Tribal University located?
Answer: Rajpipla

124. What is the Women’s Helpline Number, under Abhayam Yojana in Gujarat ?
Answer: 181

125. Who can avail the benefits of the Gujarat State Commission for Women?
Answer: Every women

126. 
.In the video, the Prime Minister is talking about a grand celebration, so where did the Prime Minister start this initiative of the Government of India?
Answer: Sabarmati Ashram, Ahmedabad

127. 
.The video talks about a new policy that will radically change the education system of our country. What system will be introduced under that policy instead of 10 + 2 standard system?
Answer: 5+3+3+4

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!