G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 11/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. In agriculture, what is the full form of PSS?
Answer: Price Support Scheme

2. About what percentage of India’s population is dependent on agriculture?
Answer: 0.6

3. Which method has the Gujarat Government implemented to tackle the shortage of water in the agricultural fields?
Answer: Drip method

4. In agriculture, what is the full form of SCR ?
Answer: Season and Crop Report

5. In relation to agriculture, livestock production includes which products?
Answer: Egg, milk and meat

6. What do herbicides target?
Answer: Plants

7. When did Nishtha 3.0 Training Camp start?
Answer: October 1, 2021

8. Approximately how many students will get the benefit of the PM e-VIDYA Yojana?
Answer: 25 crore

9. When was the Student Startup and Innovation Policy implemented in Gujarat?
Answer: 2017

10. When did the Union Cabinet approve the new National Education Policy 2020?
Answer: 29th July, 2020

11. Who are the intended beneficiaries of the Mid-day Meal Scheme launched by the Government of Gujarat?
Answer: Primary section students

12. Which programme was organised at Vadnagar as a part of the ‘Fit India Movement’?
Answer: Cycle to Vadnagar and Run for Vadnagar

13. Which university has been set up in Gujarat for the all-round development of the tribal community?
Answer: Birsa Munda Tribal University

14. Which mode is used by SANDHAN programme to teach?
Answer: Audio-Visual

15. When was the National Scheme of Incentive to Girls for Secondary Education (NSIGSE) launched?
Answer: May 2008

16. Which scheme ensures twenty-four hours electricity supply to farmers and rural households?
Answer: Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana

17. What is the full form of GUVNL ?
Answer: Gujarat Urja Vikas Nigam Limited

18. What is the full form of GEDA?
Answer: Gujarat Energy Development Agency

19. Which company is working in the wind mill sector for power energy in Gujarat ?
Answer: Suzlon

20. In which district of Gujarat a huge renewable energy park of approximately 30,000 MW has been set up near the international border?
Answer: Kutch

21. What is the other name of the ‘Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana’?
Answer: Saubhagya Scheme

22. Who launched Urja Ganga Gas Pipeline Project?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

23. What is the full form of GST?
Answer: Goods and Service Tax

24. What is the full form of DBT?
Answer: Direct Benefit Transfer

25. What is the annual premium of the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) July 2022?
Answer: Rs. 20

26. What is the full form of VAT?
Answer: Value-added tax

27. Where is ‘Udhyog Bhavan’ located in Gujarat?
Answer: Gandhinagar

28. Under which Act, does the Government of India allocate Grain (Wheat / Rice) in Gujarat ?
Answer: NFSA

29. What is the full form of PHH ?
Answer: Priority House Hold

30. Under which scheme, foodgrains can be provided for 6 months to a patient admitted in a hospital ?
Answer: Anna Brahma Yojana

31. What has been formed by the Government of Gujarat to impart knowledge about consumer awareness to school and college students ?
Answer: Consumer Club

32. In whose memory the ‘Rani ki Vav’ was built ?
Answer: King Bhimdev I

33. Under which name was Rashtriya Shayar Zaverchand Meghani’s 125th birth anniversary celebrated ?
Answer: Kasumbi no Rang Utsava

34. Through whom the enrollment process of the procurement is to be done at the village level in Gujarat ?
Answer: Village Computer Entrepreneur

35. On whose 140th birth anniversary ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ was celebrated by the Prime Minister on 31st October, 2015 ?
Answer: Sardar Patel

36. Which series was published by ‘ETV Bharat’ to present the ground report of Gujarat’s Heritage and sightseeing places ?
Answer: Discover Bharat

37. Who is the author of the book ‘Jyotipunj’ ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

38. When is “World Forest Day” celebrated?
Answer: 44641

39. Where is ‘Harihar Van’ located in Gujarat?
Answer: Somnath

40. Where is ‘Janki Van’ located in Gujarat?
Answer: Vansada

41. Who started the Van Mahotsav in India?
Answer: K M Munshi

42. The Hingolgadh Wildlife Sanctuary is known for which major species?
Answer: Chinkara

43. How many floral species are found in the ‘Barda Wildlife Sanctuary’ making it the highest diversity of the same in the state?
Answer: 650

44. When did Prime Minister Narendrabhai Modi inaugurate the Sardar Patel Zoological Park at Kevadia?
Answer: 2020

45. Through which programme can an Indian citizen raise his problems directly to the Prime Minister via Doordarshan and Radio ?
Answer: Mann Ki Baat

46. When did India became a member of the United Nations?
Answer: 1945

47. Who is the founder of Infosys Company ?
Answer: N.R. Narayana Murthy

48. What is the full form of SRPF?
Answer: State Reserve Police Force

49. Who was given the priority to get the Covid-19 vaccine at healthcare centers?
Answer: Healthcare and Frontline workers

50. What is the full form of NRHM?
Answer: National Rural Health Mission

51. When is the ‘World Heart Day’ celebrated?
Answer: 29th September

52. Which country started the free vaccination drive during the COVID-19 pandemic?
Answer: India

53. Which award is given for outstanding contribution towards the development and promotion of yoga at National and International level?
Answer: Prime Minister Yoga Award

54. What is ‘Bhujangasana’?
Answer: Asana performed by lying on the stomach

55. Where in Gujarat has the AIIMS hospital been set up?
Answer: Rajkot

56. Who declared 21st June as International Yoga Day?
Answer: UN (United Nations)

57. What is the main purpose of MAA (Mothers’ Absolute Affection) Yojana?
Answer: Raising public awareness about breastfeeding

58. What is the name of the time period during which a person with an infectious disease is kept away from others?
Answer: Quarantine

59. What is the name of the largest health plan in the world?
Answer: Ayushman Bharat Yojana

60. Which of the following bank primarily focuses on the development of the MSMEs (Micro, Small and Medium Enterprises) sector?
Answer: Small Industries Development Bank of India

61. Which Union Ministry has launched Artificial Intelligence (AI)- based ‘ASEEM’ (Aatmanirbhar Skilled Employee Employer Mapping) portal?
Answer: Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

62. Who can apply for the Entrepreneurship and Skill Development Programme?
Answer: Aspiring and Existing Entrepreneurs

63. What does ZED stand for in the context of MSMEs (Micro Small and Medium Enterprises) and certification in manufacturing?
Answer: Zero Defect and Zero Effect

64. India’s first specially delineated investment region (PCPIR) for manufacturing of petroleum products, chemicals and petrochemicals is located at which place?
Answer: Dahej, Gujarat

65. An artisan specializing in jari work can apply for the MUDRA loan for setting up his / her own enterprise under which category ?
Answer: Shishu

66. What is the full name of the SCBTS under SAMARTH scheme?
Answer: Scheme for Capacity Building in the Textile Sector (SCBTS)

67. What is the purpose of Pradhan Mantri Kisan SAMPADA Yojana?
Answer: To provide more compensation to farmers

68. When was the Mahatma Gandhi Labour Institute established in Gujarat?
Answer: 1979

69. How many times other state labourers get financial assistance to visit their native in two years?
Answer: 1 times

70. Which scheme is available for labourers for childbirth by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat?
Answer: Maternity Aid- benefit and Beti Bachao Scheme

71. What is the special provision for competitive exam training for children of B.P.L. card holders and labourers under the Training for Competitive Exam Scheme by the Labour Welfare Board, the Government of Gujarat?
Answer: Free training

72. Which portal was launched by the Government of India for the benefit of unorganized sector workers in all schemes?
Answer: E-Shram card portal

73. Who is the present Minister of Labour, Skill Development and Employment Department, Government of Gujarat?
Answer: Shri Brijesh Kumar Merja

74. Where does Dhanvantari Rath offer free medical treatment to the labourers of Gujarat?
Answer: Construction sites and labour colonies

75. Which worker group can avail the benefit of Gujarat Government’s Accident Group Insurance Scheme?
Answer: Unorganized rural and urban workers groups

76. Which portal was started by the Government of Gujarat to give employment information to unemployed people registered on it?
Answer: employment.gujarat.gov.in

77. What is the requirement for the construction workers to get benefit of the ‘Atal Pension Yojana’ in Gujarat state?
Answer: Registered with Construction Workers’ Welfare Board

78. From which districts was Botad district created under the leadership of CM Shri Narendra Modi?
Answer: Ahmedabad, Bhavnagar

79. How many Rajya Sabha seats are there in Gujarat?
Answer: 11

80. What was the tenure of Prime Minister Narendra Modi as the Chief Minister of Gujarat?
Answer: 2001 to 2014

81. When did the Constitution of India come into force ?
Answer: 26th January 1950

82. What does ATVT stand for?
Answer: Apno Taluko Vibrant Taluko

83. How many districts have been identified as ‘Aspirational Districts’ across Gujarat ?
Answer: 2

84. Who launchned the ‘Jal Shakti Abhiyan’ ?
Answer: Shri Ram Nath Kovind

85. Which river is known as the ‘Life Line’ of Gujarat ?
Answer: Narmada River

86. Which tributary of the Ganga River popularly known as the ‘Sorrow Of Bihar’ ?
Answer: Kosi

87. Who is involved in biological resources?
Answer: Animals

88. What is the full name of ‘PMAY-G’?
Answer: Pradhan Mantri Awaas Scheme Gramin

89. Which scheme fulfills the housing needs of the poor?
Answer: Pradhan Mantri Awaas scheme (Gramin)

90. At which level does the the Mission Antyodaya function?
Answer: At the Gram Panchayat level

91. What is the full name of ‘RGSA’ in terms of Panchayat and Rural Development?
Answer: Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan

92. When was the Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY) launched?
Answer: 2014

93. In how many installments, Rs. 6,000 per year will be provided to all farming families owning land under PM-KISAN Samman Nidhi?
Answer: 3

94. Which scheme has been implemented to fulfil the rising demand for milk and increase the profitability of dairy for the rural farmers of the country?
Answer: Rashtriya Gokul Mission

95. Among the three tier panchayats, talukas panchayats and district panchayats have control over which panchayat?
Answer: Gram Panchayat

96. How much distance would be covered by the Ahmedabad-Mumbai bullet train?
Answer: 508

97. In which district Gujarat Science City is located?
Answer: Ahmedabad

98. Which of the following places known as Anartapura was also known as Anandapura?
Answer: Vadnagar

99. Who was the brand ambassador of Gujarat Tourism in the publicity campaign of ‘Kuch Din To Gujaro Gujarat Mein’?
Answer: Mr Amitabh Bachchan

100. Which project has Port Modernization, Port Connectivity, Port Led Industrialization, and Coastal Community Development as its main pillars ?
Answer: Sagar Mala

101. Which dedicated agency has been established by the Government to oversee the issues related to road safety and evolve effective strategies for implementation of the Road Safety Policy?
Answer: Road Safety Board

102. Where is Dandi Kutir located?
Answer: Gandhinagar

103. What is the full form of AITP ?
Answer: All India Tourist Permit

104. Who launched Pradhan Mantri Awaas Yojana ?
Answer: Shree Narendrabhai Modi

105. What is the full form of PMAY-G?
Answer: Pradhan Mantri Awas Yojana -Gramin

106. Where was the first Metro Rail launched in Gujarat?
Answer: Ahmedabad

107. Which is the first high-speed rail project in India?
Answer: Mumbai–Ahmedabad High Speed Rail Corridor

108. When was the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ campaign launched by the Prime Minister of India Shri Narendrabhai Modi?
Answer: 42026

109. STIP 2020 Scheme is related to which field?
Answer: Science and Technology

110. What is the full form of CSR in terms of calulation of genders of children?
Answer: Child Sex Ratio

111. What was the primary purpose of the Prime Minister’s Pradhan Mantri e-VIDYA project?
Answer: Protect and facilitate Children’s Education during Covid 19

112. What is the age to enroll in the PM Jeevan Jyoti Beema Yojana?
Answer: 18-50 years

113. Under which Government Scheme, financial assistance is provided to the girl child from scheduled tribe on the occasion of her wedding?
Answer: Kunwarbai nu Mameru Yojana

114. Who inaugurated the ‘Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana’?
Answer: Shri Narendra Modi

115. When was the Khel Mahakumbh started?
Answer: 2010

116. Which date is celebrated as ‘Nari Gaurav Divas’ ?
Answer: 8th March

117. What is the plan to improve child sex ratio ?
Answer: Beti Bachavo Beti Padhavo

118. Which programme aims to promote the savings among Rural women ?
Answer: Mahila Samriddhi Yojana

119. What is the income limit for getting help under Working Women’s Hostel ?
Answer: There are no fixed limits

120. Which scheme has been implemented to run a government approved fair price shop for women ?
Answer: Pandit Dindayal Grahak Bhandar Yojana

121. Which scheme is to provide nutritious food to pregnant women as well as the cost of maternity medicine?
Answer: Janani Suraksha Yojana

122. What is the income limit for getting help under ‘Janani Shishu Suraksha program’ ?
Answer: There are no fixed limits

123. Under which Yojana iron tablets and iron syrup is distributed ?
Answer: National Iron Yojana

124. 
.The video presented is of an investment summit inspired by our Prime Minister Narendra Modi, so how many times has the summit been successfully held so far?
Answer: 9

125
.In which year was the first phase of the city’s metro project described in the video above completed?
Answer: 2019

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!