G3Q QUIZ SCHOOL LEVEL ANSWER 10/7/2022 ENGLISH MEDIUM

Rate this post

1. How much financial assistance is given to farmers under Pradhan Mantri Sanman Nidhi Yojana?
Answer: Rs.6,000

2. How have farmers benefited from Gujarat Government’s Soil Health Card Scheme?
Answer: Got information about the best crops for their land

3. Which portal has proved to be a boon for farmers?
Answer: i-khedut

4. The number of check dams in Gujarat have increased from 3500 to how many in last 20 years?
Answer: 165000

5. What is the length of the canal network constructed in Gujarat in the last 20 years?
Answer: 69,000 km

6. Which card assists the farmers to know the most suitable crop for their land?
Answer: Soil Health Card

7. In agriculture, what is the full form of PMKSY ?
Answer: Pradhan Mantri Krushi Sinchai Yojana

8. Which website Gujarat Government has launched for workers through which they can register and get free Shram card?
Answer: www.eshram.gov.in

9. Which special university was established by Gujarat Government to offer courses on child development?
Answer: Children’s University (CU)

10. Which campaign is launched by the Government of Gujarat to evaluate quality of primary education and to grade teachers and schools?
Answer: GUNOTSAV

11. Which category is aimed for boosting electrification under ‘Kutir Jyoti Programme’?
Answer: Below Poverty Line

12. Under which scheme the free metered connection for economically poor households is provided?
Answer: Saubhagya Scheme

13. Which Scheme ensures round the clock electricity supply to farmers and rural household?
Answer: Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana

14. Who announced ‘Surya Gujarat Solar Roof Top Scheme’?
Answer: Shri Vijaybhai Rupani

15. What is the target of the Government of India for renewable energy by 2022?
Answer: 175 gigawatts

16. In which scheme farmers can generate own electricity by using solar panels in the farms and can increase their income?
Answer: Surya Shakti Kishan Yojana

17. What is the age limit of the applicant for the ‘Jyoti Gramodyog Yojana’?
Answer: Between age of 25 to 50 years

18. How many numbers of beneficiaries are reported under ‘Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna’ upto July 2022?
Answer: More than 45 Crores

19. What is the emphasis on the safety of poor families given under the ‘Targeted Public Distribution System’ scheme ?
Answer: Food Safety

20. Under which scheme the poorest of the poor families of Gujarat state receive the food grains at subsidized cost ?
Answer: Anthyodaya Anna Yojana

21. What is the total number of population where fair price shop is available for the city areas of Gujarat state ?
Answer: 7500

22. What is the term ‘Pandit Deendayal Grahak Bhandar’ used for ?
Answer: Government approved fair price shops

23. Under which scheme does the Government of India allocate wheat and rice for the safety and security of the poor of the Gujarat state ?
Answer: Targeted Public Distribution

24. Which card holders have been given one liter of oil per card at concessional rates by the Government of Gujarat during Janmashtami and Diwali festivals ?
Answer: BPL and Antyodaya

25. At what concessional rates rice is given to poor families under ‘Antyodaya Anna Yojana’ (AAY) ?
Answer: Rs. 3 per kg

26. How many kilograms of food grains are given per card to the poorest families under the ‘Antyodaya Anna Yojana’ (AAY) ?
Answer: 35 kg

27. Who is benefited under ‘Annapurna Yojana’ ?
Answer: All cardholders under the state’s Antyodaya Yojana

28. For how many months food grains are provided free of cost under ‘Annan Brahma Yojana’ ?
Answer: 6 Months

29. Which number is given to Dholavira in the World’s largest heritage city?
Answer: 40th

30. Which currency note issued by the Reserve Bank of India have the image of ‘Sanchi Stupa’ ?
Answer: Rs.200 currency note

31. How much aid is offered by the Government of Gujarat in the case that a person is killed by a wild animal?
Answer: 500000

32. When was the Department of Climate Change established by the Government of Gujarat ?
Answer: 2009

33. Which state is the first and only State in India to set up an independent Department for Climate Change ?
Answer: Gujarat

34. When did Gujarat introduce its Solar Power Policy ?
Answer: 2009

35. Which programme aims at providing government services at district and taluka level through e-Gram Kendra at village level ?
Answer: Digital Seva Setu program

36. In which government service is ‘Empowerment of Persons with Disabilities’ included ?
Answer: Poor welfare

37. In which programme can an Indian citizen raise his/her question directly to the Prime Minister through Doordarshan and Radio ?
Answer: Mann Ki Baat

38. Which certificate can be availed using the Digital Gujarat website ?
Answer: Religious Minority Certificate

39. What is distributed under ‘NAMO’ scheme ?
Answer: Tablet

40. What is the full form of ‘NAMO’ tablet ?
Answer: New Avenues of Modern Education

41. What is the full form of ‘SSIP’ ?
Answer: Student Startup and Innovation Policy

42. Who gave the slogan ‘Make in India’ ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

43. Which scheme has the main objective to improve the standard of living for those who are living in the border area?
Answer: Border Area Development Programme

44. On which day is the ‘Veer Meghamaya Balidan’ Award presented?
Answer: Independence Day

45. For how long Widows/ESM will get the benefit of welfare scheme of Ex-servicemen?
Answer: Until the sons of Widows/ESM attain age of 25 years

46. In which year the ‘Swatchh Bharat Mission’ was launched by the Government of India?
Answer: 2014

47. Which website has been launched by the Government of India for COVID-19 vaccination drive?
Answer: CoWIN.gov.in

48. What is the objective of Janani Suraksha Yojana?
Answer: Reducing maternal and neonatal mortality by promoting institutional delivery

49. ‘Udyami’ Helpline is meant for whom?
Answer: To improve quality of care in labour room and OTs in public health facilities

50. When was the ‘Anaemia Mukt Bharat Programme’ launched?
Answer: 2018

51. Which central government scheme provides health Insurance coverage up to 5 lacs per family ?
Answer: Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana

52. What is the aim of Dhanvantari Hospital ?
Answer: Providing free treatment for COVID-19 patients

53. What is the aim of the Mission Indradhanush launched by the Govt. of India?
Answer: Every child can get the benefit of the vaccine

54. For whom, Cluster Development scheme has been implemented?
Answer: Artisans

55. Which of the following is an important parameter of Free Trade Policy?
Answer: Absence of tariff

56. What is the full form of SEZ?
Answer: Special Economic Zone

57. Which of the following is a micro-finance programme?
Answer: Self help group

58. Which Union Ministry has launched Artificial Intelligence (AI)- based ‘ASEEM’ (Aatmanirbhar Skilled Employee Employer Mapping) portal?
Answer: Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

59. Which items are subsidized for purchase under Go-Green scheme by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat?
Answer: Battery Operated two wheeler

60. How much subsidy is given for purchase of two-wheeler (battery operated) vehicle under Go-Green Scheme by Gujarat welfare Labour Board,Government of Gujarat?
Answer: 30% of the vehicle purchase price or whichever is less than Rs 30000

61. How many medical vans are currently in operation under Mobile Medical Van Scheme by Gujarat Labour Welfare Board, Government of Gujarat?
Answer: 16

62. In which year the Bill for the price of production by farmers, assurance and services related to agriculture was signed?
Answer: 2020

63. What should be the age for the enrollment in the PM Jeevan Jyoti Bima Yojana?
Answer: 18 to 50 Years

64. Which of the following scheme was launched to increase the governance capabilities of PRIs?
Answer: Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan

65. When was the ‘Jal Jeevan Mission’ launched ?
Answer: 15th Aug 2019

66. Under which scheme water is conserved in Gujarat ?
Answer: Sujalam safalam Yojna

67. Who launched the ‘Atal Bhujal Yojna’ ?
Answer: Shri Narendrabhai Modi

68. When did Shri Narendrabhai Modi decide to maximize the height of Sardar Sarovar Dam?
Answer: 2017

69. Which scheme was launched by the Government to develop irrigation activities in the tribal eastern belt of Gujarat?
Answer: Ambaji Umargam irrigation development

70. Which of the following scheme is being implemented by the government to provide better housing to the poor instead of slums ?
Answer: EWS

71. What is the annual family income limit of the EWS scheme ?
Answer: Less than three lakhs

72. What is the main purpose of the ‘Mission Amrit Sarovar’?
Answer: Development and rejuvenation of reservoirs

73. Which scheme has been implemented to maintain peace and social harmony in the village?
Answer: Tirth Gaam Pawan Gaam Scheme

74. Which scheme provides ‘Pucca House’ with basic facilities to the homeless beneficiaries living in rural areas of the state and to the families living in kutcha and dilapidated houses?
Answer: Pradhan Mantri Awas scheme (Gramin)

75. Under which scheme of Gujarat Government provides a plot of 100 square meter free to the beneficiary for construction of house ?
Answer: Pradhan Mantri Awas scheme (Gramin)

76. Under which scheme basic civic amenities are provided to improve the quality of life of the people?
Answer: Development and rejuvenation of reservoirs

77. Which scheme refers to the slogan ‘Garib Ka Kalyan Desh Ka Kalyan’?
Answer: Mission Antyodaya

78. Which plan promotes the connectivity of the hinterlands?
Answer: Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

79. Under which scheme the expansion of digital infrastructure has been done in rural areas?
Answer: Digital India

80. How many districts are connected through National Highway Linkages in country under Bharatamala Project?
Answer: 550

81. Where is India’s first international financial service centre IFSC located?
Answer: GIFT City

82. When was Mukhya Mantri Gram Sadak Yojana (MMGSY) Planned in Gujarat?
Answer: 2016-17

83. What is the main purpose of Mukhya Mantri Gram Sadak Yojana (MMGSY)?
Answer: To expand and strengthen the rural road

84. What is the purpose of the Sugamya App?
Answer: To ease accessibilty issues faced by differently-abled in buildings, transport system

85. How much amount is provided to the socially and educationally backward classes under the Animal Husbandry Scheme?
Answer: Maximum of Rs.1 Lakh

86. Which government scheme is working for the development of employment opportunities for the tribal caste farmers through modern farming system?
Answer: Vertical cropping system

87. What is the number provided by Gujarat Police for Abhayam Helpline.
Answer: 181

88. What is the amount of loan given to students of Gujarat ( General and Reserved category )by the Government of Gujarat for studying abroad?
Answer: Upto 20 Lakhs

89. In the production of which of the following does Gujarat lead the nation ?
Answer: Peanuts, Cotton, Chiku, Cumin

90. What is the full form of MSP?
Answer: Minimum Support Price

91. Who was the first to refer the language spoken in Gujarat as Gujarati?
Answer: Premananda

92. Who started the Van Mahotsav in India?
Answer: K M Munshi

93. Where was the first Forest Research Institute set up in India?
Answer: Dehradun,Uttarakhand

94. Gujrat Tourism had started which advertisement campaign to increase tourism in Gujarat?
Answer: Khushbu Gujarat ki

95. Who was brand ambassador of Gujarat Tourism in the publicity campaign of ‘Kachchh Din To Guzariye Gujarat mein’?
Answer: Mr Amitabh Bachan

96. What is the helping sum under the Vahli Dikri Scheme of Gujarat Government?
Answer: Rs. 110000

97. Who was the first to receive the Bharat Ratna?
Answer: Dr. Sarvapalli Radha Krishnan

98. Who was the first Captain of the Indian cricket team?
Answer: C K Naidu

99. What is the main purpose of the Skill Enhancement Center (Kaushalya Vardhan Kendra)?
Answer: Skill development

100. What is being organized by the Government to make the citizens aware about the importance of sports?
Answer: Khel Mahakumbh

101. In which year Khel Mahakumbh was started?
Answer: 2010

102. In the production of which of the following does Gujarat lead the nation ?
Answer: Peanuts, Cotton, Chiku, Cumin

103. In agriculruture, what is the full form of PMKSY ?
Answer: Pradhan Mantri Krushi Sinchai Yojana

104. Which sector’s contribution is significant in strengthening India’s Economy?
Answer: Agriculture

105. What was the range of the coastline of Gujarat ?
Answer: Lakhpat to Umargam

106. Which scheme was introduced by the Government of India in 2016 for insurance of crop?
Answer: Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

107. Which of the following is the leading medical crop grown in Gujarat?
Answer: Isabagul

108. In which year was RUSA launched?
Answer: 2013

109. Who is the Chairperson of the University Grants Commision for the year 2022?
Answer: Prof. M. Jagadesh Kumar

110. In which of the following cities of Gujarat the government has decided to establish a state-of-the-art regional science centres?
Answer: Rajkot, Patan, Vadodara

111. When is the National Science Day celebrated in India?
Answer: 28th February

112. When was Start up India Scheme launched by PM Narendrabhai Modi to promote new enterpreneurship?
Answer: 16th January 2016

113. As a part of the COVID-19 economic package worth Rs. 20 lac crore,Who had announced a new PM E-Vidya Yojana on May 17, 2020?
Answer: Finance Minister Nirmala Sitharaman

114. Which portal is used to register an online application for the MYSY Scheme?
Answer: https://mysy.guj.nic.in/

115. Which initiative aims to impart education through satellite?
Answer: Sandhan

116. Which university is specially formed for forensic science?
Answer: National Forensic Science University

117. What is the full form of DDUGJY ?
Answer: Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana

118. Who is the current Energy Minister of Gujarat?
Answer: Shri Kanubhai Desai

119. What is the full form of GEB ?
Answer: Gujarat Electricity Board

120. Where is the Department of Energy and Petrochemicals of the Government of Gujarat located?
Answer: Gandhinagar

121. In which year the new solar policy implemented in Gujarat?
Answer: 2021

122. The Wanakbori Thermal Power Station is located near which River?
Answer: Mahi

123. What is the major benefit of ‘Suryashakti Kisan Yojana’ ?
Answer: Relief from the electricity bill

124. 
.What is the scheme of the Government of India that Prime Minister Narendra Modi is talking about in this video?
Answer: Digital India

125
.વીડિયોમાં રિંકુ યાદવ ભારત સરકારની એક યોજના દ્વારા સશકત થઈને પગભર થયા છે એ દર્શાવેલ છે તો આ મુદ્રા યોજનાનો મુખ્ય ઉદ્દેશ શું છે ?
Answer: નાનાં ઉદ્યોગકાર અને સાહસિકોને લોન સ્વરૂપે નાણાકીય મદદ કરવી

Sharing Is Caring:

Leave a Comment

error: Content is protected !!